Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem eszik olyan forrón a kását

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. március 27.   09:16

Erste kommentár Végül a sejtett papírforma látszik beigazolódni. A belengetett kereskedelmi háború valójában a tárgyalási pozíció javítását szolgálja, ahogy a korábbi esetekben...

Erste kommentár

Végül a sejtett papírforma látszik beigazolódni. A belengetett kereskedelmi háború valójában a tárgyalási pozíció javítását szolgálja, ahogy a korábbi esetekben is. Így a piacok megnyugodtak, s nagyot emelkedtek a z elért technikai szintekről. Például az S&P500 a 200 napos mozgóátlagról fordult, s letörölte a péntek esését, míg a Nasdaq az emelkedő trendcsatorna aljáról fordult. A DAX tegnap letörte a nyakvonalat, míg ma valószínűleg fölötte fog zárni. Azaz fals letörést produkált, ami pozitív jel a folytatás tekintetében. (Ez különben hasonló az S&P500 és a Nasdaq esetében is.) Persze az is segített, hogy számos nagy ház (JP Morgan, Goldman) is felhívta a figyelmet arra, hogy a piac túlreagálta a potenciális kereskedelmi háború hatásait. Egy szó mint száz, a piacok megnyugodtak, s jelentősebb emelkedés néz ki a DAX és a BUX indexben is a ma napon.

Ismét jelesre vizsgázott a fontos technikai szint

Mind a Dow, mind az S&P500 felpattant tegnap a 200 napos mozgóátlagról és gyakorlatilag egy nap alatt eltörölték a múlt pénteki méretes esést. Előbbi index 2,8%-kal, utóbbi 2,7%-kal emelkedett, míg a Nasdaq 3,3%-os pluszban zárt.


A piacok alapvetően optimista hangulatban kezdték a kereskedést az USA és Kína közti kereskedelmi viszony felől érkező hétvégi pozitív híreket követően. Ezeket követően több forrásból újabb hírek is napvilágot láttak, amik szerint mindkét fél elkötelezett aziránt, hogy számukra elfogadható módon csökkentsék az USA kereskedelmi hiányát Kínával szemben. Kína a források szerint már felajánlotta, hogy több félvezető terméket fog importálni az USA-ból, így a nemrég még a kínai megtorlástól tartó félvezetőszektor akár még jól is kijöhet a tárgyalásokból. Emellett Kína aziránt is elkötelezett, hogy pénzügyi szektorát nyitottabbá tegye a külföldi befektetők előtt, ez azonban nem új keletű ígéret, legfeljebb a vártnál gyorsabban mehet vége.


Eközben a J.P. Morgan arról tájékoztatta ügyfeleit, hogy szerintük túlreagálta a piac az importvámok kérdését, ezáltal egy kedvező vételi alkalmat nyújtva a kedvező fundamentumok közepette. A Goldman Sachs szerint pedig az idei első negyedévben tapasztalható kisebb visszaesés a világgazdaság növekedési ütemében csupán átmeneti lehet és továbbra is kitartanak idei 4,1%-os globális gazdasági növekedési előrejelzésük mellett.


Elmaradt a várttól a dallasi Fed feldolgozóipari indexe márciusban miután az index értéke 21,4 pont lett a várt 33,5 ponttal szemben. Az index ezzel együtt is jóval az utóbbi évek átlaga felett tartózkodik.


8%-kal emelkedtek tegnap a Microsoft részvényei, azt követően, hogy az általános jó hangulat közepette a Morgan Stanley 110 dollárról 130 dollárra emelte 12 hónapos célárfolyamát a vállalatra. Az elemzőház a Microsoft felhőalapú szolgáltatásokban mutatott jó teljesítményével és stabil piaci pozíciójával indokolja a döntést.

Kínába látogathatott Kim Dzsongun

Megtáltosodtak az ázsiai részvénypiacok is. A Nikkei 2,3%-ot, a Shanghai index 1,2%-ot, a Hang Seng 1,1%-ot emelkedett a globális optimista hangulatban.


Meg nem erősített források szerint Kim Dzsongun Pekingbe látogatott. 2011-es hatalomra kerülése óta ez lehet az első külföldi útja, legalább is az első, mely nyilvánosságra is került. Az szinte biztosra vehető, hogy magasrangú észak-koreai tisztségviselők látogattak Pekingbe, hiszen több média is beszámolt róla, hogy a kínai fővárosban látták azt a vonatszerelvényt, melyet még Kim Dzsongil használt külföldi látogatásai idején. A látogatás célja valószínűleg az elmúlt időszakban megromlott kínai-észak-koreai viszony javítása, illetve a két ország közti hosszabb távú együttműködés megvitatása, különösen arra tekintettel, hogy az elmúlt időszakban Dél-Koreával és Amerikával is békülékenyebb hangnemet ütött meg a koreai diktatúra.


Végül Dél-Korea is mentesül az amerikai vámok alól, igaz egy kvótát kellett elfogadnia ennek érdekében, ami a 2015-2017 közötti átlagos acélexport 70%-ra biztosít vámmentességet. Így a Trump által kivetett vámok egyre inkább csak Kínát sújtják.


Trump azt szeretné elérni, hogy Kína csökkentse az amerikai gépkocsikra kivetett vámokat és nyissa meg a pénzügyi szolgáltatók előtt a kínai piacot. Kína állítólag már felajánlotta, hogy több félvezetőt vásárolnak Amerikából, ami viszont negatív lenne a dél-koreai beszállítók, például a Samsung számára. Nagyon úgy tűnik, hogy Trump a vámokkal való fenyegetőzést (a ténylegesen kivetett vámok a globális kereskedelem nagyon kis szeletet érintik csak) valójában arra használja fel, hogy Amerika pozícióját erősítse, elsősorban, hogy a dinamikusan fejlődő kínai piachoz nagyobb hozzáférést kapjon. Vagyis paradox módon vámokkal küzd a nyitottabb külkereskedelemért.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben