Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kereskedelmi háború 2.0

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. március 23.   09:24

Erste kommentár Termékeny talajra hullott Trump újabb kereskedelmi háborús ötlete. A korábbi technológiai csata (Broadcom-Qualcomm felvásárlás blokkolása) további hullámokat vet. Ugyanis a technológiai...

Erste kommentár

Termékeny talajra hullott Trump újabb kereskedelmi háborús ötlete. A korábbi technológiai csata (Broadcom-Qualcomm felvásárlás blokkolása) további hullámokat vet. Ugyanis a technológiai „lopások” miatt büntetné Kínát 50-60 milliárd dollárnyi, technológiai árura kivetett vámmal. Mindeközben az is világossá vált, hogy az acél- és alumíniumra mától bevezetett vám végül csak az oroszokra és a kínaiakra vonatkozik, azután, hogy az EU-val is megegyezett az USA. Ráadásul a lépés segíthet a cirka 400 milliárd dolláros kínai kereskedelmi többletet eliminálni, amely Trump választási kampányának is része volt. A lépés nyílván inflációgerjesztő hatású és a növekedési kilátásokra is hatással lehet. Ugyanakkor a mérete az amerikai gazdasághoz képest nem számottevő, hiszen az USA GDP-jének csak 0,3 százalékát érinti! Vagyis a piacok inkább a további lépésektől, az eszkalálódó kereskedelmi háborútól félnek. Mivel erre a félelemre estek 3 százalékot a piacok, ez azt mutatja, amit már korábban is láttunk, hogy megváltozott a piac. Sokkal gyengébb, mint korábban volt, s nagy valószínűséggel az elkövetkező időszakban is magas marad a volatilitás. Így sokkal óvatosabbnak kell lenni a részvénypiacokon.


A mai napon további esés jöhet a DAX és a BUX indexben is.

Ismét hangos ugatás, de lesz-e ebből harapás?

Felgyorsult tegnap az esés az amerikai részvénypiacokon, azt követően, hogy Donald Trump valóban bejelentette a Kína elleni importvámokat. Az S&P500 2,5%-ot, a Dow 2,9%-ot, a Nasdaq 2,4%-ot esett.


Aláírta tegnap Donald Trump a Kína ellen irányuló importvámokról szóló rendeletét. Pontos részletek ebben még nem láttak napvilágot, csupán annyi, hogy a Kereskedelmi Hivatal 15 napon belül áll elő a részletes listával, majd ezt követően 30 napos egyeztetési időszak lép életbe mielőtt élesednének a vámok. Az importvám nagyjából 60 milliárd dollárnyi kínai árut érintene, ami a teljes kínai import nagyjából 10%-a. Az eddigi információk szerint főként technológiai termékeket sújthat az importvám, ami például a telekommunikációt, a légiközlekedést vagy a megújuló energiákat érintheti. Emellett Trump 60 napot adott a pénzügyminisztériumnak, hogy kidolgozzon egy tervet arra, hogy megakadályozzák a kínai cégek és alapok érzékeny technológiát birtokló amerikai cégek felvásárlására irányuló kísérletét. Fontos azonban hangsúlyozni, hogy az elnöki rendelet ad Kínának időt, hogy a felek tárgyaljanak az ügy kapcsán, így első ránézésre Trump ismételten a szokásos taktikájához folyamodott: Erőfitogtatás a jobb alkupozíció elérésének érdekében, majd enyhülés és egyezkedés. Erre egy jó példa a nemrégiben bevezetett acél- és alumínium importvám, ami alól immáron Kanada és Mexikó mellett Európa, Dél-Korea és Brazília is mentességet kapott, így gyakorlatilag Oroszországon és Kínán kívül a főbb kereskedelmi partnerek már mentességet kaptak. Kína mindenesetre ezt nem hagyhatta szó nélkül, és 3 milliárd dollárnyi amerikai termék megadóztatásával válaszolt. A következő hetekben még folytatódhat az adok-kapok az USA és Kína között, ami okozhat további bizonytalanságot a piacokon, azonban az eddigi példák azt mutatják, hogy így vagy úgy, de rendeződtek a feszültségek.


Minimális öröm az ürömben, hogy szeptemberig nem kell aggódni az amerikai költségvetési plafon miatt, ugyanis a Szenátus és a Képviselőház is megszavazta a nemrégiben elfogadott költségvetési keret pontos részleteit.


Hiába jelentett a vártnál jobbat a gazdasági második negyedévre a Micron Technology, a jelentést követő profitrealizálás miatt 4%-os esést mutattak a részvények piaczárás után. Az egy részvényre jutó tisztított profit 2,82 dollár lett a várt 2,74 dollárral szemben, mindezt 7,4 milliárd dolláros árbevételen érte el a cég. A most folyó negyedévre 7,2-7,6 milliárd dollár közötti árbevételt vár a cég, míg az elemzők 7,3 milliárd dollárt vártak, így ez sem jelent csalódást. A bruttó marzs ráadásul 57 és 60% között alakulhat a várt 56,6%-kal szemben, ami arra utal, hogy továbbra is szűkös a kínálat a memóriachipek piacán. Ezt megerősítette a vállalat vezérigazgatója is, aki szerint idén továbbra is túlkereslet lesz jellemző a memóriachipek piacára. A jelentést követő negatív árfolyamreakciót inkább a felfokozott várakozások és a túlvettség okozhatták.


Hiába estek tovább a Nike értékesítései az USA-ban a harmadik negyedévben (-6% év/év), a vállalat vezérigazgatója szerint az új termékek bevezetésének köszönhetően fordulat körvonalazódik ebben a trendben. Az árbevétel 9 milliárd dollár lett 7%-os éves növekedést felmutatva, kisebb mértékben felülmúlván a várakozásokat. A növekedést főként a kínai piac 24%-os bővülése fűtötte. Az egyszeri tételektől tisztított egy részvényre jutó eredmény 0,68 dollár lett a várt 0,53 dollárral szemben. A pozitív hírekre 6%-ot emelkedtek a részvények piaczárást követően.


Kifejezetten nagy érdeklődés volt a Dropbox részvényei iránt és tegnap végül részvényenkénti 21 dolláros áron keltek el a cég részvényei az elsődleges részvénykibocsátás keretében. Eredetileg a 16-18 dolláros sávot jelölte meg a cég, amit később 2 dollárral emelt, de végül ennél is drágábban adott túl a részvényeken. Ezzel azonban a versenytársakhoz képest már relatíve drágának mondható az árazás. A kereskedés ma indul a részvényekkel a Nasdaq-on.

Megy az adok kapok Kína és az USA között

Óriási esést mutatnak az ázsiai indexek, miután Amerika és Kína is vámokat jelentett be. A Nikkei 1,5%-ot, a Shanghai index 3,5%-ot, a Hang Seng 3,1%-ot csökkent.


Trump tegnap bejelentette, hogy 50-60 milliárd dollár értékben vetnek ki vámot kínai termékekre, mivel Kína megsérti az amerikai szabadalmi jogokat. Ebből következően az amerikai vámok elsősorban majd a kínai technológiai cégeket érinthetik negatívan, de nagyon részletes listát még nem publikáltak ezzel kapcsolatban. Ennek megfelelően az IT szektor teljesített legrosszabbul az ázsiai kereskedésben, 4%-ot estek átlagosan a szektorba tartozó részvények. Míg a fogyasztási cikkek gyártói megúszták 2%-os csökkenéssel.


Az amerikai intézkedést Kína sem hagyhatta szó nélkül, 3 milliárd dollár értékű vámot vetett ki amerikai termékekre. A nagyságrend lényegesen alacsonyabb, mint amit Trump bejelentett Kínával szemben, vagyis ebből a nézőpontból nézve inkább csak jelzésértékű a kínai válaszreakció, mindenesetre a piac retteg attól, hogy tényleg kialakul egy kereskedelmi háború. Amerikával szemben Kína már konkrét listát közölt a vámmal sújtott termékekről. A setésre 25%-ot, a gyümölcsre, borra és acélcsövekre 15%-os vámot vetnek ki.


Februárban a japán infláció 1,5%, a maginfláció pedig 1% lett, mindkettő megfelelt a piaci várakozásnak és minimális, 10 bázispontos emelkedést jelent a korábbi értékhez képest.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

68 forint osztalékot javasol a Richter

A Richter április 25-én tartja közgyűlését, a napirenden a szokásos pontok szerepelnek. A menedzsment osztalékjavaslata 68 forint részvényenként. Korábban 82 forint is elhangzott, de azóta 42 milliárd forint leírást is bejelentett a vállalat. A nettó profit arányában a most javasolt összeg még így is magasabb, mint a szokásos.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben