Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tolódott a dot plot

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. március 22.   09:10

Erste kommentár Ugyan a vártnak megfelelően emelte az alapkamatot a Fed, de az alapkamat emelési várakozások növekedtek. Így a Fed ráta a jövő év végére az eddig várt 2,75 százalék helyett 3 lehet, míg...

Erste kommentár

Ugyan a vártnak megfelelően emelte az alapkamatot a Fed, de az alapkamat emelési várakozások növekedtek. Így a Fed ráta a jövő év végére az eddig várt 2,75 százalék helyett 3 lehet, míg 2020 végére az eddig várt 3,25 százalék helyett 25 bázisponttal magasabb lehet. Ugyanakkor a hosszú távú kamatot továbbra is 3 százalék körül látják a monetáris tanács tagjai, bár ott is látható egy pici emelkedés az átlagos értékben. Ennek a változásnak nem örültek a piacok, s így a kezdeti emelkedés után csökkenéssel zártak az amerikai piacok.


A mai napon a DAX kezdetben csökkenhet, de a rövidtávú indikátorok alapján újra emelkedésbe kapcsolhat. A BUX egy picit elrugaszkodott a 200 napos mozgóátlagról, s ezt a mozgást folytathatja a mai napon.

Érdekes piaci reakciók a Fed kamatdöntésére

Lefordultak tegnap az amerikai részvénypiacok a kereskedés utolsó óráiban, miután a Fed az eddiginél kissé agresszívabb kamatpályát vetített előre a jövőre. A Dow és az S&P500 0,2%-kal, a Nasdaq 0,3%-kal esett.


A vártnak megfelelően 25 bázisponttal, az 1,5-1,75 dolláros sávra emelte az alapkamatot a Fed. Idénre noha szorosan is, de továbbra is további két kamatemelést várnak a jegybankárok, azonban 2019-re az eddigi kettő helyett három kamatemelést várnak. Összességében a most zajló kamatemelési ciklus tetejét 2020-ra a 3,25-3,5%-os sávba várják átlagosan a jegybankárok, míg a decemberi ülés során ez még 3% körül volt. A hosszabb távú alapkamat-várakozások enyhén felfele mozdultak. A gazdasági előrejelzését idénre 2,5%-os növekedésről 2,7%-ra emelte a Fed, míg 2019-re 2,4%-ra az eddigi 2,1%-kal szemben. Maginflációs előrejelzését 2019-re és 2020-ra 0,1 százalékponttal 2,1%-ra emelte a jegybank. A gazdasági növekedéssel kapcsolatban továbbra is kiegyensúlyozottnak látja a kockázatokat a jegybank, ez talán kis csalódást okozott, miután egyesek már a felfelé mutató kockázatok kihangsúlyozását várják. Jerome Powell sajtótájékoztatójában a kongresszusi meghallgatásához hasonlóan optimista képet festett a gazdaságról. A kamatdöntést követően a dollár gyengülésnek indult az euróval szemben, az amerikai hozamok pedig csökkenésbe kezdtek annak ellenére, hogy inkább agresszívabb kamatemelési pályát festett le kamatdöntése során a jegybank. A részvénypiac azonban esésbe fordult a magasabb kamatoktól való félelem miatt.


Az ügyhöz közel álló források a mai napon 50 milliárd dollárnyi kínai importra vethet ki vámot Donald Trump elnöki rendelet keretében. Ez több mint 100 különféle kínai terméket érinthet, az importvám mértékéről azonban még nem szivárogtak ki hírek. Ha Kína válaszlépést eszközölne, leginkább a mezőgazdasági (Deere), a technológiai (Apple, Intel), a légiközlekedési (Boeing), a fogyasztási cikkeket gyártó (Nike), az ipari gépeket gyártó (Caterpillar) szektorok, vagy akár az autóipar (General Motors, Ford) lehetnek érintettek.


Megszólalt Mark Zuckerberg a Facebook adatbiztonsággal kapcsolatos botrányát követően. A cégvezér beismerte, hogy a vállalatnak lehettek hiányosságai a felhasználói adatok megfelelő kezelése kapcsán, egyúttal azonban konkrét intézkedéseket jelentett be, amivel a jövőben el szándékozzák kerülni ezeket. Ezek többek között: azon alkalmazások részletes megvizsgálása, amelyek hozzáféréssel rendelkeznek a facebookhoz, a fejlesztők adatokhoz való hozzáférésének korlátozása vagy annak a kimutatása, hogy az adott felhasználó esetében mely alkalmazások rendelkeznek hozzáféréssel adatokhoz, illetve ennek a letilthatósága. Addig, amíg ezeknek az intézkedésnek nincs jelentős hatása a hirdetési bevételekre, addig korai lenne temetni a céget.

Kínában is kamatemelés követte a Fed lépését

Vegyes teljesítményt mutattak az ázsiai piacok ma reggel. A Shanghai index 0,5%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot csökkent. A kereskedési szünnapról visszatérő Nikkei index viszont 1%-ot tudott emelkedni.


A tegnapi várt Fed kamatemelést egy várt kamatemelés követte a kínai jegybank részéről is. A 7 napos repo ügyletek hozamát 5 bázisponttal emelte meg a kínai jegybank, ami megfelel az elemzői várakozásoknak, ráadásul normális lépésnek számít a jegybank részéről, a legutóbbi Fed kamatemelésre is 5 bázispontos emeléssel reagált a kínai jegybank.


A párton belüli riválisai szerint sincs szükség arra, hogy Shinzo Abe lemondjon, helyette a népszerűség helyreállítását nevezték meg célként.


Az előzetes márciusi adatok alapján a japán Nikkei feldolgozóipari beszerzési menedzser index 54,1 pontról 53,2 pontra csökkent.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a főbb határidős piacokon ma reggel.

Nincs jelentős változás a MOL vezető testületeiben

A MOL közzétette az április 12-i közgyűlés részletes előterjesztését, mely tartalmazza a vezető testületek személyi változásait. Az egyetlen érdemleges esemény, hogy Lánczi András, a Századvég Alapítvány elnöke és a Corvinus Egyetem rektora bekerül a cég felügyelő bizottságába. A hír semleges a MOL részvényekre nézve.

Visszavonták a Waberer's értékesítést

A Waberer’s iránti széleskörű érdeklődés ellenére a kereslet nem felelt meg a B.V. CEE Transport Holdco S.à r.l árelvárásainak, így az értékesítés visszavonásra került. A tulajdonos 15%-nyi tulajdonrészt adott volna el gyorsított könyvépítés keretében.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben