Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Facebook mélybe küldte az indexeket

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. március 20.   09:37

Erste kommentár Tegnap adatok szivárogtatásával vádolták meg a Facebook-ot, s ez az amúgy is kedvezőtlen kereskedési hangulatban tovább mélyítette a negatív képet. Persze a sztori nem új keletű,...

Erste kommentár

Tegnap adatok szivárogtatásával vádolták meg a Facebook-ot, s ez az amúgy is kedvezőtlen kereskedési hangulatban tovább mélyítette a negatív képet. Persze a sztori nem új keletű, hiszen régóta tudjuk, hogy facebook-adatok elemzésével és megfelelő híreket küldve a megfelelő embereknek a Cambridge Analytica beavatkozott a választásokba, sőt egyesek szerint a Brexit-be is besegítettek. Nekünk inkább úgy tűnik, hogy az a túlfűtöttség van megszűnőben, amit korábban láthattunk. Hiszen a tegnapi akcióval az S&P500 index éppen csak visszatért az emelkedő trendcsatornába, fölülről. Ha itthon körülnézünk, akkor azt látjuk, hogy a korábbi vezető, a Richter harmatgyenge, mindeközben az új vezető, az OTP pedig annak ellenére erős, hogy tegnap az is nagyot esett. Ugyanakkor ne felejtsük, hogy gyakorlatilag történelmi magasságban zárta a múlt hetet, így a tegnapi esés, csak annyit jelent, hogy a tetőn kialakult sáv közepéig ereszkedett az árfolyam.


A mai napon a DAX-nak emelkednie kellene a tegnapi nagyobb csökkenést követően. Ezt a késő délelőtt megjelenő Zew index is befolyásolhatja. Itthon is emelkednie kellene a BUX indexnek a tegnapi nagy esését követően.

Már a héten újabb importvámokat vethet ki az USA

Nagyobb csökkenéssel zárták a tegnapi kereskedést a vezető amerikai indexek. A Dow és az S&P500 1,4%-kal, a Nasdaq 1,8%-kal esett. Ezzel a Nasdaq nagyjából egy héttel ezelőtti kitörése csupán egy behalt kitörésnek minősül, ami erősen beárnyékolja a technikai képet. Ráadásul a Dow Jones is lefele látszik kitörni egy háromszög alakzatból, ami szintén nem bíztató jel. Mindenesetre a Nasdaq-ot és az S&P500-at még tartják a rövidtávú mozgóátlagok, ami egyelőre minimális bizakodásra adhat okot.


A Fehér Házhoz közeli források szerint már a héten újabb importvámokat vethet ki az USA. Ezúttal csupán egyetlen ország, Kína lenne a célpont. Az indok pedig amerikai vállalatok szellemi tulajdonának kötelező megosztása a kínai féllel. Az importvám 60 milliárd dollárnyi kínai terméket és szolgáltatást érinthet, valamint a kínai beruházásokat is korlátozhatja az USA-ban. A források szerint az importvám pontos részletei még változhatnak.


Egyöntetű a vélemény a Bloomberg által megkérdezett elemzők körében, hogy a ma kezdődő kamatdöntő ülésén a Fed felfele módosítja gazdasági előrejelzéseit, azonban a többség úgy véli, hogy az idei kamatpályára vonatkozó előrejelzés, ami decemberben összesen három kamatemelést sugallt, nem fog változni. Így ha ez mégis megtörténne, és átlagosan négy kamatemelést várnának a Nyíltpiaci Bizottság tagjai (például az adóreform hatása miatt) az felértékelődési nyomást helyezhet a dollárra.

Az amerikai importvámok tartják lázban Ázsiát is

Kevésbé volt már negatív a hangulat a ma hajnali ázsiai kereskedésben. A Hang Seng 0,1%-kal, a Shanghai index 0,4%-kal emelkedik, míg a Nikkei 0,5%-kal esik.


Egyre közelebb áll az USA ahhoz, hogy importvámot vessen ki a kínai termékek széles körére. Az ázsiai ország miniszterelnöke ezt megelőzendő a Pártkongresszus zárónapján szólalt fel. Li Keqiang azt ígérte, hogy Kína tiszteletben tartja és megvédi a náluk befektető külföldi vállalatok szellemi tulajdonát. Eközben a japán kereskedelmi miniszter úgy nyilatkozott, hogy a jelenlegi tárgyalások alapján elég nagy a valószínűsége annak, hogy Japán legalább bizonyos termékekre mentességet fog kapni az amerikai acél- és alumínium-behozatalra vonatkozó importvám alól.


Túl erős lehet a japán kormánynak a jen a jelenlegi szinteken. A pénzügyminisztérium egyik hivatalnoka a G-20-ak ülésén úgy nyilatkozott, hogy a deviza utóbbi időben látott mozgása nincs összhangban a gazdasági fundamentumokkal és inkább annak menedékeszköz szerepe miatt értékelődött fel.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A főbb indexek közül a Dow, az S&P és a DAX pluszban, a Nasdaq mínuszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben