Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Törékenység

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. március 14.   09:21

Erste kommentár A tegnapi nap jól mutatatta a piacok törékenységét, ami február elején jött el és valószínűleg még jó darabig velünk marad. Trump újabb akciójára, nevezetesen Rex W....

Erste kommentár

A tegnapi nap jól mutatatta a piacok törékenységét, ami február elején jött el és valószínűleg még jó darabig velünk marad. Trump újabb akciójára, nevezetesen Rex W. Tillerson (ex Exxon vezér), külügyminiszter menesztésére újra aggódni kezdtek a piacok. Állítólag twitter üzenetből tudta meg menesztését, ami valljuk meg, tényleg okot ad az aggodalomra, hiszen kiszámíthatatlanságot sugall. Azt pedig nem szeretik a piacok. A dollár gyengült a hírre, a DAX pedig újra megmutatta, hogy a dollárgyengülésre jól, a dollárerősödésre pedig kevésbé jól tud reagálni. Azaz valamiféle betegségben szenved. Különben egy szintről fordult le az árfolyam, s egyből egy kisebb szintig esett. A Nasdaq bizonyos értelemben nem esett vissza a bázisba, ami jó jel. Hiszen egy visszacsúszás negatív jel lenne, s még nem zárható ki egy ilyen forgatókönyv.


A rövid technikai indikátorok alapján a kezdeti gyengélkedést követően kialakulhat egy emelkedés a DAX és a BUX indexben is.

Trumpnak nem tetszett az új Nasdaq csúcs

A sokak által várt inflációs adattal szemben ismét Donald Trump szolgált tegnap rossz hírekkel a részvénypiacoknak. Ezzel a vezető szerepet betöltő index, a Nasdaq gyakorlatilag visszaérkezett a korábbi kitörési ponthoz, így a soron következő napok kritikusak lehetnek a folytatást illetően. Amennyiben ez csupán egy gyors visszateszt és a botlást követően ismét megindulnak felfelé az amerikai részvényindexek, akkor egy komolyabb emelkedés jöhet. Ám amennyiben a Nasdaq pénteki új csúcsa egy fals kitörésnek bizonyul, akkor egy ideig még velünk maradhat a februárihoz hasonló csapkodás a piacokon. A Nasdaq végül 1%-os mínuszban zárt, az S&P500 0,6%-ot, a Dow 0,7%-ot esett.


Noha már több hónapja köztudott volt, hogy nem túl jó az amerikai külügyminiszter, Rex Tillerson és Donald Trump közötti viszony, a Fehér Ház, sőt maga Trump is nem is olyan régen még tagadta, hogy meg akarnának válni a külügyminisztertől. Azzal azonban, hogy ez mégis megtörtént egy hét alatt két, a szabadkereskedelmet támogató kulcsszereplő távozott a kormányból. Ez pedig ismét felerősítheti a protekcionista amerikai politikától való félelmeket. Sőt, ha azt is figyelembe vesszük, hogy tavaly a Fehér Ház személyzetének 34%-a távozott, ami az első elnöki éveket tekintve toronymagasan a legrosszabb adat az elmúlt öt elnöki ciklusból, akár további fluktuáció is jöhet. Ráadásul a 12 legrangosabb pozícióból 6 cserélődött Trump első éve alatt, ehhez jön most hozzá további kettő. Obama esetében ez a szám csupán egy volt. Mindezek ellenére, amíg a protekcionista intézkedések nem kapcsolnak eggyel magasabb sebességi fokozatba és továbbra is erősek a vállalati fundamentumok, Trump inkább egy, a további emelkedéshez szükséges bizonytalanságot nyújthat a piacnak („wall of worry”). Erre a legfőbb veszély az USA Kínával való kereskedelmi viszonyának elmérgesedése lehet, ugyanis a tervek szerint hamarosan 60 milliárd dollár értékű kínai importra vetne ki vámot Trump, s ha ezt a kínaiak nem hagyják válasz nélkül, könnyen elmérgesedhet a helyzet.

Kedvező adatok ellenére is estek az ázsiai piacok

Ázsiára is átragadt a negatív hangulat. A Shanghai index 0,4%-ot, a Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 1,3%-ot csökkent. Az ázsiai piacok is Trump váratlan lépése miatt bizonytalanodtak el.


Pedig a ma megjelent ázsiai makroadatok kedvezően alakultak. A kínai ipari termelés január-februárban 7,2%-kal növekedett, szemben a várt 6,2%-kal, köszönhetően az erős globális keresletnek. A januári-februári kiskereskedelmi forgalom 9,7%-kal bővült, a várakozás 9,8% volt.


A januári japán gépipari megrendelések év/év alapon 2,9%-kal bővültek, miközben a várakozás 0,7%-os csökkenés volt.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok közül a Dow és az S&P pluszban, a Nasdaq mínuszban volt. A főbb európai határidők mind mínuszosak.

Április 13-án tartja közgyűlését az OTP

A napirenden a szokásos pontok szerepelnek.

MTel részvényeket kapott a vezérigazgató

Christopher Mattheisen március 13-án 40.625 darab Magyar Telekom részvényt kapott a Kiegészített Részvényvásárlási Program keretében. A tranzakciót követően tulajdonában összesen 255.901 darab MTel részvény van.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben