Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Nem eszik olyan forrón a kását

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. március 9.   10:03

Erste kommentár Trump végül elmondta mire gondolt. Bevezeti a vámot, de ugyanazzal a lendülettel mégsem. Menetességet ad ugyanis a kanadaiaknak és a mexikóiaknak, s amúgy is bárki pályázhat felmentésért a...

Erste kommentár

Trump végül elmondta mire gondolt. Bevezeti a vámot, de ugyanazzal a lendülettel mégsem. Menetességet ad ugyanis a kanadaiaknak és a mexikóiaknak, s amúgy is bárki pályázhat felmentésért a vám alól. Vagyis az egész inkább egy politikai játéknak tűnik, ami esetleg Kína ellen irányul, illetve az USA-t segíti a NAFTA tárgyalásokon Mexikóval és Kanadával szemben. Így a piacokra is csak kismértékű, inkább nyugtató hatással volt. Az S&P500 például a 30 napos mozgóátlag fölött zárt, ami pozitív.


Az EKB kicsit megtréfálta a piacokat. Habár a további mennyiségi lazításra vonatkozó kijelentést kivették a kommentárból, az is kiderült, hogy nem számítanak arra, hogy 2020-ig elérik az inflációs célt.


A mai napon oldalazó piacokra számítunk mind a BUX, mind a DAX index esetében.

Vége az acél- és alumínium importvám körüli mizériának

Donald Trump tegnap meghozta a döntést az USA-ba irányuló acél- és alumíniumimportra vonatkozó vámmal kapcsolatban, így egy bizonytalansági tényezővel kevesebb a részvénypiacon. A tőzsdék enyhe emelkedéssel reagáltak, a főbb indexek 0,4-0,5%-ot emelkedtek.


Az előre beharangozott mértéknek megfelelő importvámokat vetett ki Donald Trump az acél- és alumínium behozatalra az USA-ba. Előbbi esetében ez 25%, utóbbi esetében 10%, mindez 15 nap múlva lép életbe. Az USA-ba irányuló acél-és alumíniumimport nagyjából 1/3-át adó Kanada és Mexikó mentességet kapott, remélvén, hogy az USA számára kedvező alkut kötnek a NAFTA tárgyalások során. Emellett az egyes vállalatok is folyamodhatnak mentességért a Kereskedelmi Minisztériumnál, amennyiben az adott termékből szűkös a kínálat az amerikai piacon vagy nemzetbiztonsági érdekeket szolgál az USA-ba irányuló import. Mindez azonban nincs ennél részletesebben konkretizálva, így könnyen elképzelhető, hogy válaszlépésekre más országoktól még nem kell számítani. Tehát ahogy azt sejteni lehetett, megmaradtak a kiskapuk a mentesség igényléséhez, ezzel annyira nem szélsőséges az intézkedés. Összességében az látszik, hogy az USA sem meri kereskedelmi partnereit egységesen magára haragítani, inkább az a valószínűbb, hogy a Kína elleni retorika maradhat továbbra is éles az elkövetkező időkben.


Esther George, a kansasi Fed elnöke szerint (idén nem szavazótag) az amerikai gazdasági növekedéssel kapcsolatos kilátásokat inkább a felfele mutató kockázatok dominálják. Mindez a gyorsuló ütemű globális gazdasági növekedésnek és a tavaly év végén elfogadott adóreformnak köszönhető. Emiatt szerinte kifejezetten fontos, hogy a Fed fokozatosan tovább emelje az alapkamatot. Ezzel egyre több jel mutat arra, hogy március 20-21-i kamatdöntő ülés során felfele módosíthatja növekedési és talán inflációs kilátásait is a Fed, ami pedig potenciálisan egy meredekebb kamatemelési pályát is eredményezhet.

Észak-koreai-amerikai csúcstalálkozót tartanak májusban

Az amerikai vámok bejelentése ellenére emelkedtek az ázsiai piacok. A Nikkei 0,5%-ot, a Shanghai index 0,6%-ot, a Hang Seng 1,0%-ot emelkedett.


Májusban Donald Trump és Kim Dzsong Un találkozni fog egymással, ami régóta a legmagasabb szintű egyeztetés lesz a két ország között. A tervezet szerint Észak-Korea atomfegyvereinek leszerelése lesz a fő téma.


A japán jegybank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott a monetáris kondíciókon és a 10 éves államkötvényekre megfogalmazott 0%-os hozamcélt is változatlanul hagyták. Kuroda szerint a 2019 áprilisában kezdődő költségvetési évben a jegybank elérheti a 2%-os inflációs célt. Ennek ellenére a jegybankelnök szerint még korai az eszközvásárlási program kivezetéséről beszélni.


Tovább fékeződött a kínai termelői árindex. A korábbi 4,3% helyett már csak 3,7% volt a termelői árindex februárban. Ennek ellenére az infláció váratlanul 2,9%-ra gyorsult a korábbi 1,5%-ról, meghaladva a 2,5%-os várakozást.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow pluszban, az S&P, a Nasdaq és a DAX mínuszban volt.

A Wabeber’s konferencia beszélgetés összefoglalója

A gyengébb 91,1 százalékos rakottsági mutató a Link konszolidációjának tudható be, amelynek jóval alacsonyabb a mutatószáma, mint a konszolidáció nélküli Waberer’s-nek. Ez az év vége felé változhat meg, amikorra összefésülik az IT rendszereket, s így a Link is bekerül a Waberer’s hagyományos út- és árutervezési rendszerébe. Onnan újra 92 százalék környékén lehet ez a mutatószám.


Az alacsonyabb havi futásteljesítmény egyrészt a fent említett dolgok és amiatt látható, mert a fuvaráremelések miatt a fuvarhosszak csökkentek. A cég a jövőben erre nagyobb figyelmet fog fordítani. Mivel ez alapvetően belső szervezéstől függ, ezért azt gondolják, hogy komolyabb változást tudnak ezen létrehozni.


A Link akvizíciókkal kapcsolatos szinergiák kapcsán a cég elmondta, hogy többek között ezek kiaknázásának köszönhető a jelentős javulás a Link EBITDA-jában a negyedik negyedévben a harmadikhoz képest (1,8-ról 3,8 millió euróra). Ugyanis az üzemanyag beszerzést újratárgyalták, akárcsak a kerékgumik beszállítását, és lehetne folytatni a sort. Ez azt sugallja, hogy a korábban közölt 1,5-2 milliós szinergia elérése sikerrel járt 2017-ben.


Az éves CAPEX terv kapcsán elmondták, hogy an szokásos informatikai beruházásokon túl, 800 kamiont kívánnak lecserélni, s pár száz darabbal növekedhet az állomány elsősorban Lengyelországban. Különben az optimális kamion használati élettartamot felülvizsgálták, s úgy találták, hogy a korábbi átlagos 4 éve helyett inkább 4,5 év környékére érdemes elmozdulni.


A jó eredményt követően a konferenciabeszélgetés megerősítette, hogy a cég a tavalyi erőteljes növekedést követően az idei évben jelentősen tovább növelje a profitját. Ezért további áremelkedésre számítunk a tegnapi pozitív árfolyam reakciót követően.

Fitch felülvizsgálat lesz ma

A Fitch Ratings felülvizsgálja Magyarország adósbesorolását, de módosításra nem számítunk. Jelenlegi minősítésünk BBB-, pozitív kilátással.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben