Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó eredmények az USA-ban és Németországban is

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. február 13.   09:08

Erste kommentár Az USA-ban a végéhez közelít a gyorsjelentési szezon, míg Németországban a harmadánál jár. A tengerentúli adatoknál azt láthatjuk, hogy az egy részvényre jutó...

Erste kommentár

Az USA-ban a végéhez közelít a gyorsjelentési szezon, míg Németországban a harmadánál jár. A tengerentúli adatoknál azt láthatjuk, hogy az egy részvényre jutó súlyozott profit 15,6 százalékkal bővült, s ezzel mintegy 5 százalékponttal haladta meg a várakozásokat. Eddig 345 társaság jelentett az 500-ból. A várakozások szerint az elkövetkező negyedévekben a növekedés tovább gyorsul. 2018 első három negyedévében a bővülés 15-20 százalék között alakulhat egyre gyorsulva, s a negyedik negyedévben „visszaeshet” 16 százalék környékére. Azaz nem csak az eredmények jók, hanem a várakozások is. Mindeközben a nagybankok egymás után emelik az amerikai 10 éves, év végi hozamokra vonatkozó előrejelzésüket, a korábbi 3 százalék alatti szintekről, tipikusan 3,0-3,5 százalék körüli szintekre. Ez pedig számításaink szerint „ceteris paribus” 8 százalékos negatív hatást jelent az értékeltségben. Összetéve a 15-20 százalék közötti profitbővüléssel, az eredő hatásnak mintegy 10 százalék körüli indexemelkedést kellene felmutatnia az év során. A DAX index esetében eddig a cégek negyede jelentett, de itt is kirobbanó a teljesítmény. A bővülés 17 százalék fölött van, ami 1 százalékpontos pozitív meglepetés. Az elkövetkező negyedévekben moderáltabb, 2,5-13 százalék közötti bővülést várnak az elemzők, kivétel ez alól a harmadik negyedév, amikor 40 százalék körüli bővülést várnak. Ez azt mutatja, hogy az éves bővülés 7,5 százalék körül lehet idén, és jövőre is. Európára a nagy házak 1 százalék környékére emelték az idei 10 éves hozamvárakozásokat. Ez pedig „ceteris paribus” mintegy 3-4 százalékos leértékelődést indokolna, amelyet a profit bővülés ebben az esetben is túlkompenzál. Azaz a DAX index esetében is 3-4 százalék éves emelkedés összejöhet.


A mai napon oldalazásra számítunk a DAX index esetében, míg a BUX ma megpróbálkozhat egy kis emelkedéssel, azután, hogy tegnap a Richter mint nehéz kő húzta lefelé a magyar indexet.

Nem szólt nagyot Trump tegnapi bejelentése

Újabb 1% feletti emelkedést mutattak tegnap az amerikai részvényindexek, azonban még ezzel együtt is a hét elejétől kialakult csökkenő trendcsatornában tartózkodnak (még ha annak a tetejénél is). Így pedig technikai szempontból nem ért véget egyelőre a korrekció. A Dow 1,7%-kal, az S&P500 1,4%-kal, a Nasdaq 1,6%-kal került feljebb.


Az előzetes várakozásokhoz képest nem okozott meglepetést tegnap a Donald Trump által bemutatott infrastruktúra-fejlesztési program. 10 év alatt 200 milliárd dollárral támogatná az amerikai állam többek között az elhasználódott utak, hidak rekonstrukcióját, ami a Fehér Ház elképzelései szerint összesen legalább 1.500 milliárd dollárnyi befektetést vonzana a szektorba ugyanezen időintervallum alatt. Mindezt egy kis deregulációval is megspékelte Trump, ugyanis a beruházások engedélyeztetési eljárásának felpörgetését ígéri. A Kongresszusnak és a Szenátusnak még szavaznia kell a javaslatról, többen szkeptikusak a tervekkel kapcsolatban.


Tegnap ezzel egyidőben Donald Trump közzétette a maga költségvetési tervezetét az idei amerikai költségvetésre, azonban ennek nincs relevanciája, ugyanis a Kongresszus és a Szenátus már korában megállapodtak a sarokszámokról.


Több nagy bankházat követően a Goldman Sachs is megemelte előrejelzését az amerikai 10 éves hozamra. Fél év múlva már 3,5%-on látják azt, amit a Fed agresszívabb kamatemelési pályájával magyaráznak. Korábban a J.P. Morgan is megemelte előrejelzését, év végére 2,85%-os 10 éves amerikai hozamot várnak, ami közel áll a 2,95%-os Bloomberg konszenzushoz. A J.P. az amerikai költségvetés finanszírozási igényeiből fakadó többletkínálatra hivatkozva emelte előrejelzését.

Kiárusításba kezd az egyik legnagyobb kínai befektetői csoport

Tovább emelkedtek az ázsiai piacok. A Hang Seng 1,4%-ot, a Shanghai index 0,9%-ot emelkedett. Kivételt képezett a hosszú hétvégéről visszatérő japán tőzsde, a Nikkei ugyanis 0,6%-ot csökkent.


A kínai HNA csoport likviditási problémái miatt komoly eszközeladásba kezd, összesen 6 milliárd dollár értékben készül eszközöket eladni, ami a csoport 190 milliárd dolláros júniusi eszközértékéhez képest nem hatalmas. A HNA csoport a Deutsche Bank egyik legnagyobb tulajdonosa, így akár azt is érintheti az eszközök részleges értékesítése, viszont az eddigi bejelentések elsősorban ingatlanok értékesítéséről szólnak.


A kínai jegybank statisztikái szerint a kínai bankok 2900 milliárd jüan, átszámítva 458,3 milliárd dollár értékben folyósítottak hitelt januárban, ami új rekordnak számít.


A januári adatok alapján Japánban a termelői árak 2,7%-kal emelkedtek éves összevetésben, ami nagyjából megfelel a 2,8%-os várakozásnak, ugyanakkor komolyabb csökkenést jelent a 3,1%-os decemberi értékhez képest.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX is mínuszos volt.

Megtörtént az MSCI átsúlyozás

A vártnak megfelelően sem a standard, sem a small-cap indexben nem változott érdemben a magyar papírok súlya az MSCI negyedéves felülvizsgálata során. Az új súlyok március 1-től élnek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben