Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Richter: jó üzemi, gyenge nettó eredmény

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. február 12.   08:56

   Erste Kommentár Ma reggel tette közzé a Richter az eredményét, amely üzemi szinten erős volt a negyedik negyedévben, köszönhetően az új gyógyszerek (Esmya, cariprazine, Bemfola…stb.) jó...

 

 

Erste Kommentár

Ma reggel tette közzé a Richter az eredményét, amely üzemi szinten erős volt a negyedik negyedévben, köszönhetően az új gyógyszerek (Esmya, cariprazine, Bemfola…stb.) jó teljesítményének. Ugyanakkor a kedvezőtlen árfolyamváltozások negatívan hatottak az adóelőtti eredményre, amelyet tovább rontott a nem várt magas effektív adókulcs. A negyedik negyedévben az effektív adó ráta 48,8 százalékra emelkedett. Így az éves effektív adókulcs 14,6 százalék lett, amely lényegesen magasabb az általunk várt 8 százaléktól. Ugyanakkor a jövő évtől 14 százalék körüli effektív adókulcsot várunk, azaz emiatt nem kell módosítanunk a modellünket, annak ellenére, hogy 2017-re meglepetésként ért bennünket. Az előrejelzésünktől (9,9 Mrd forint) az eltérés gyakorlatilag ezzel magyarázható (6.6 Mrd forintos eredmény), na meg piaci várakozástól is. Az üzemi eredmény (15.2Mrd forint), amely picit jobb a várakozásnál (15.0 Mrd forint) viszont a jó értékesítésnek köszönhető. Például az Esmya a negyedik negyedévben 25,5 millió euró árbevételt ért el, s így az éves teljesítmény 93 millió lett a cég által várt 85 millióval szemben. Így az idei évre meg lenne a 100 millió eurós bevétel – amelyet a cég korábban megcélzott, mint csúcs értékesítés – de a folyamatban levő európai vizsgálat gátat szabhat ennek, hiszen májusig, nem lehet új kezeléseket kezdeni a gyógyszerrel. Ez különben normális lépés, hiszen nem tudják pontosan, hogy mi okozta a májsérüléseket a betegeknél. Előbb meg kell találni az okot, s arra szűrni kell a pácienseket a kezelés megkezdése előtt. Ezért van az, hogy azoknál a pácienseknél, amelyek már kezelés alatt vannak, lehet folytatni a terápiát. Így a várható negatív hatás is várhatóan 10-20 millió euró lehet árbevétel szinten, amely cirka 20 forintot jelent részvényenként. Ugyanakkor a gyógyszer kivonása a piacról (nagyon kicsi valószínűségű esemény) mintegy 590 forintos fair érték változást okozna, számításaink szerint. Ezt pedig már többszörösen megeste a részvény, hiszen amikor az első hír kijött a vizsgálatról, akkor még majdnem 7 000 forinton forgott a részvény.


A mai napion mind a DAX, mind a BUX index esetében emelkedést várunk.

Titkolóznak Trumpék

Egy újabb izgalmas kereskedési napot követően 1,5% körüli pluszokban zárták a pénteki kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A kereskedés első felét esés jellemezte és a kezdeti 1% körüli pluszok 2%-os mínuszba csaptak át. Az S&P500 ezzel elérte a 200 napos mozgóátlagot (először 2016 novembere óta), ahol megérkeztek a vevők a piacra. Az emelkedést érdekes módon a pénzügyi és a közmű szektor vezette, noha az emelkedő hozamok előbbire kifejezetten jó, utóbbira azonban kifejezetten rossz hatással szoktak lenni.


Donald Trump megtiltotta pénteken annak a dokumentumnak a nyilvánosságra hozatalát, amelyet a demokraták készítettek és azt hivatott cáfolni, hogy a Trump adminisztráció elleni nyomozás az orosz kapcsolatok terén elfogult Trumpék ellen. Mindezt nemzetbiztonsági okokra hivatkozva tette Trump, így továbbra is az foglalkoztatja a közvéleményt, hogy vajon valóban van-e mit rejtegetnie Trumpnak.


Nagyon népszerűek a Disney élményparkjai, ugyanis a vállalat újabb áremelést hajt végre, részben annak érdekében, hogy csökkentse a kígyózó sorokat. Emellett egy dátumok szerinti új árazási rendszert is mérlegel a cég, szintén a nagy tömegek mellőzése érdekében. A kaliforniai Disney Worldben például 11 dollárral 135 dollárra emelkedett az egynapos belépő ára csúcsszezonban, ami megközelítőleg 34 ezer forintnak felel meg. A 2017-es árbevétel már 1/3-át tették ki az élményparkok, a negyedik negyedéves üzemi eredményből is ugyanekkora részért feleltek. Mindez 20%-os növekedést jelentett év/év alapon.

Állami beavatkozás segíti a kínai részvénypiacot

Kisebb emelkedést mutattak ma az ázsiai indexek. A Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index 0,8%-ot emelkedett. A japán részvénypiac zárva tartott, az államalapítás ünnepe miatt.


A kínai állam ismét beavatkozott a részvénypiacok működésébe, ugyanis a Bloomberg értesülései szerint a pénzügyi felügyelet megkérte a részvénytársaságok nagytulajdonosait, hogy ne adjanak el a héten jelentősebb tételeket. Szintén megkérték a nyugdíjalapokat, hogy tartózkodjanak attól, hogy nettó eladók legyenek a héten a részvénypiacon. A lépéssel a részvénypiaci eladói nyomást igyekeznek csökkenteni.


Japán újságértesülések szerint ismét Haruhiko Kurodát, a japán jegybank elnökét nevezhetik ki a nemzeti bank élére. A hír megfelel a piaci várakozásoknak.


Fontos politikai egyeztetések színhelye lett a dél-koreai téli olimpia, ugyanis több órás egyeztetés zajlott magas rangú észak-koreai politikusok és a dél-koreai kormányfő között. A politikai közeledés tovább folytatódhat majd, ugyanis meghívták Phenjanba a dél-koreai elnököt, aki elfogadta a meghívást.


A kínai részvénypiacon rövidített kereskedési hét lesz, ugyanis csütörtökön már kezdődik a kínai hold új év és ezzel együtt az 1 hetes nemzeti ünnep.

Határidős piacok

A mai napon mind az európai, mind az amerikai piacok pozitív tartományban vannak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben