Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Történelmi esés az USA-ban és a világban

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. február 6.   09:42

Erste kommentár A Dow Jones pontszám tekintetében történelmének legnagyobb zuhanását könyvelhette el tegnap. Ugyanakkor százalékosan az első 300 csökkenésben van csak benne a tegnapi. Vagyis különleges is meg nem...

Erste kommentár

A Dow Jones pontszám tekintetében történelmének legnagyobb zuhanását könyvelhette el tegnap. Ugyanakkor százalékosan az első 300 csökkenésben van csak benne a tegnapi. Vagyis különleges is meg nem is. A zuhanást a Wells Fargo vezette, mivel az amerikai hatóságok felszólították, hogy év végéig ne növelje a mérlegfőösszegét, mert a belső folyamatok nem megfelelőek a cégnél. Erre majdnem 10 százalékot zuhant a papír. Az esést különben az eddig menő szektorok vezették: pénzügy, egészségügy, ipar, energia stb. Mindeközben a többi eszközosztályban nincs nagy mozgás. Vagyis egy részvénypiaci korrekcióról beszélhetünk, ami nem meglepő annak fényében, hogy az elmúlt két hónapban milyen begyorsuló emelkedést láthattunk.


A DAX-ot próbálja fogni a 12.321 pontnál levő támaszszint, és átmenetileg fordulhat is az árfolyam. Mindenesetre az, hogy a 200 napos mozgóátlag elesett, nem jelent jót a DAX index esetében. Pedig a makrogazdasági adatok kedvezőek. Például a német ipari rendelésállomány 7,2 százalékkal bővült decemberben. A BUX indexben úgy tűnik, hogy a 38.600 pont környéki szint, mint támasz működik. Így innen megpróbálhat visszaemelkedni a piac.

Több rekordot is megdöntött tegnap a Dow mozgása

Pánik hangulatban zuhantak tegnap a tőzsdék az amerikai részvénypiacon. A Dow 4,6%-ot, az S&P 4,1%-ot, a Nasdaq pedig 3,8%-ot esett. A Dow napon belül csaknem 1.600 pontos mínuszt is mutatott, ami zárásra 1.175 pontos esésig mérséklődött. Abszolút értékben mindkettő rekord méretű csökkenésnek számít, de ha százalékos formában mérjük, aminek a magas indexérték miatt jóval nagyobb jelentősége van, nem hogy rekordról nem beszélhetünk, de még csak a 20-as tabellára sem kerülhet fel a tegnapi nap. Mindenesetre a Dow index és az S&P 500 is lenullázta a januári emelkedést és idei teljesítményüket tekintve enyhe mínuszt mutatnak már csak fel.


A részvénypiaci eséssel párhuzamosan ismét hatalmasat ugrott a volatilitást mérő VIX index, melynek értéke 18 pontról 38 pontra ugrott, utoljára 2016 közepén járt ilyen magasan a félelem indexként is emlegetett index értéke.


Míg a múlt heti esést határozottan a kötvénypiaci hozamok emelkedése váltotta ki, addig a tegnapi nap ettől merőben eltért, hiszen tegnap már a kötvényhozamok csökkenését tapasztalhattuk. Az esés hátterében sokkal inkább a fontos támaszszintek törése játszhatott szerepet. Az esés ugyanis azt követően gyorsult fel, hogy a Dow letörte a 27.000 pontos szintet, az S&P pedig a 2.500 pontos támaszt. Ezek az események jelentős mennyiségű stop megbízást és algoritmikuskereskedési megbízást aktiválhattak, meghozva a régóta várt korrekciót és a piac tisztulását.


A másik tényező, ami felerősítette az esést, hogy az elmúlt évben tapasztalt alacsony volatilitás miatt megnőtt a tőkeáttételes pozíciók volumene, így az esés kényszerlikvidálásokat generál, ami még több eladást generál, így kialakul egy negatív spirál.


A tegnapi zuhanásból is kiemelhető a Wells Fargo 9,2%-os esése a Fed bírságot követően és az Nvidia 8,5%-os esése, utóbbiban a félvezetőkkel kapcsolatos aggodalmak mellett a kriptodevizák mélyrepülése is szerepet játszhatott, ugyanis a kriptodeviza bányászat miatti videokártya kereslet eddig kimondottan magasan tartotta ezen eszközök árát, ami pozitív volt az Nvidia számára.


A Morgan Stanley amerikai stratégiája szerint még nem érdemes rohanni megvenni a részvénypiaci esést, szerintük a turbulencia akár hetekig is eltarthat, így inkább kivárást tanácsolnak.


A tegnap megjelent amerikai szolgáltatóipari beszerzési menedzser index a korábbi 55,9 pontról 59,9 pontra ugrott, a várt 56,7 ponttal szemben.

Megérkezett a korrekció az ázsiai piacokra is

Az amerikai mélyrepülés átterjedt az ázsiai piacokra is. A Nikkei 4,7%-ot, a Hang Seng 4,5%-ot, a Shanghai index 3,5%-ot esett. A Nikkei a január 23-i lokális csúcs óta már több mint 10%-ot esett, így korrekciós periódusba lépett az index. Úgy tűnik, hogy a kínai felügyelet tegnapi kérése, hogy a brókercégek fogadjanak el több fedezetet a kényszerlikvidálások megakadályozására, nem sokáig tudott gátat szabni az esésnek.


A japán jegybank elnöke, Haruhiko Kuroda parlamenti meghallgatásán adott válasza szerint kicsit sem szükséges változtatni a jegybank 10 éves államkötvényekre vonatkozó 0%-os hozamcélján. A kijelentés nem számít meglepőnek, hiszen a múlt héten pont, hogy azon dolgozott a jegybank, hogy a minimálisan emelkedő japán hozamokat visszatornássza a jegybanki cél közelébe.

Határidős piacok

A határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

7.650 forintra emeltük Richter célárunkat

A robosztus üzemi eredmény és az alacsonyabb kockázatmentes hozam eredőjeként a korábbi 7450 forintról 7.650 forintra emeltük 12 hónapos Richter célárunkat. Ajánlásunk továbbra is Felhalmozás.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben