Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Öveket bekapcsolni!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. február 5.   09:20

Erste kommentár Komoly esés bontakozott ki az amerikai börzéken pénteken a munkaerőpiaci adatok megjelenését követően. Ugyan a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékon maradt, de a nem mezőgazdasági...

Erste kommentár

Komoly esés bontakozott ki az amerikai börzéken pénteken a munkaerőpiaci adatok megjelenését követően. Ugyan a munkanélküliségi ráta 4,1 százalékon maradt, de a nem mezőgazdasági foglalkoztatottak száma a vártnál nagyobb mértékben, 200 ezer fővel növekedett. Erre a piaci szereplők megijedtek, hogy a Fed akár gyorsabban is emelheti a kamatokat, mint korábban a piac gondolta. Ez pedig igazándiból „bullshit”-nek tűnik, mert a dollár nem erősödött, a piaci hozamok alapján pedig a Fed-del összhangban három kamatemelést vár idénre a piac. Az viszont igaz, hogy a hosszú hozamok emelkedtek, s az USA-ban közelítik a korábban kialakult 3 százalék körüli technikai szintet, míg Németországban az 1-1,2 százalék körüli ellenállást. Egy szó mint száz, a pénteken kialakult esés elsősorban a túlvett piacoknak köszönhető, így nem is kellene olyan nagyon meglepődnünk.


A mai napon a DAX eséssel nyitott a 200 napos mozgóátlag és több technikai szint alatt. Azt értjük, hogy az USA nagyot esett és ezért félünk, de ugyanakkor technikailag ez egy komoly szint, amelynek nem kellene „csak úgy” elesnie. Azaz kíváncsian figyeljük a fejleményeket, mert ha a DAX nem kúszik vissza a szint fölé ma zárásra, vagy a holnapi napon (fals letörés), akkor még húzni is kell a címben említett öveken. A BUX index esetében van egy kisebb technikai szint 39.380 pont környékén. Ez legalább átmeneti támasz lehet. Ráadásul az 50 napos mozgóátlag is ott megy el.

Rég nem látott zuhanás az amerikai piacon

Pénteken pánikszerű eladások jellemezték az amerikai részvénypiacot. A Dow 680 pontot, 2,5%-ot, az S&P 500 2,1%-ot csökkent. Trump elnöksége alatt még nem volt ekkora mértékű csökkenés az amerikai részvénypiacokon, hiszen a Dow utoljára 2016 júniusában, az S&P pedig 2016 januárjában esett utoljára ekkorát.


Az amerikai részvénypiac eséséhez ezúttal a pénteken megjelent kiváló foglalkoztatási adat is hozzájárult, ami még tovább növelte a kamatemelési várakozásokat, pedig a hozamok emelkedése már e nélkül is erőteljesen begyorsult az elmúlt napokban, ami nyugtalanította a befektetőket. A 10 éves amerikai államkötvények hozama 4 éves csúcsra, 2,87%-ra emelkedett. Sőt, míg január elején a piac még nem hitt abban, hogy a Fed a dotplotnak megfelelően háromszor fog idén kamatot emelni, most már olyan hangok is megjelentek, hogy akár háromnál több emelés is jöhet.


A San Franciscó-i Fed elnök, John Williams próbálta hűteni a kedélyeket, szerinte az eddig tervezettnél nem lesz gyorsabb a kamatemelés, a kedvező növekedés ellenére sem.


A hozamok emelkedése mellett az amerikai eséshez az is hozzájárult, hogy a piacok technikai alapon erősen túlvettek voltak már, január óta egy erőteljes begyorsulás volt tapasztalható az amerikai piacokon.


Formálisan is lejárt Janet Yellen Fed elnöki mandátuma, aki ma máris új munkahelyén kezd. A washingtoni Brookings Intézet vezető gazdasági munkatársa lesz és a pénzügy és monetáris politikát fogja tanulmányozni. Ugyanitt dolgozik egyébként a Fed korábbi elnöke, Ben Bernanke is. Jerome Powell a Fed új elnöke ma teszi le hivatali esküjét.


A Fed megtiltotta a növekedést a Wells Fargo számára, amíg nem sikerül a banknak átszerveznie belső folyamatait. A fő probléma a fogyasztói visszaélések (hamis számlák) és a compliance területén tapasztalhatók. A Fed megtiltotta, hogy év végéig növekedjen a bank eszközállománya. Egyes becslések szerint a profitot akár 400 millió dollárral is ronthatja a felügyelet intézkedése. Első lépésként a 16 tagú igazgatóság négy tagját lecserélnek.

Állami támogatás a kínai részvénypiacnak

Az ázsiai piacokat is utolérte a negatív hangulat. A Nikkei 2,6%-ot, a Hang Seng 1,1%-ot csökkent, míg a Shanghai 0,7%-ot emelkedett.


A kínai felügyelet arra kérte a brókercégeket, hogy a részvénypiaci esésnél az azonnali pozíciózárások helyett inkább az elfogadható fedezetek körét bővítsék annak érdekében, hogy az esés ne okozzon tömeges kényszerlikvidálásokat, ami hozzájárulhatna egy negatív spirál kialakulásához.


Januárban a Caixin felmérése szerint a szolgáltató szektorban 53,0 pontról 53,7 pontra emelkedett a beszerzési menedzser index értéke. A kompozit index 53,9 pontról 54,7 pontra emelkedett, ezzel felülmúlta az 53,9 pontos várakozást.


A Toyota 645 ezer autót hív vissza a légzsákok lehetséges meghibásodása miatt. Az intézkedés a 2015 májusa és a 2016 márciusa között gyártott Prius, Lexus RX és Lexus NX típusokat érinti.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon negatív hangulat uralkodott ma reggel.

A MOL januári finomítói marzsa továbbra is nyomás alatt

A MOL januárban 4,2 dollár/hordó finomítói marzsot ért el, míg a petrolkémiai marzs 408 euró/tonnát tett ki. Ez továbbra is gyenge piaci környezetet jelent, mivel decemberben ezek az árrések 4,4 dollár/hordó, illetve 395 euró/tonna voltak, míg a tavalyi negyedik negyedévben a marzsok 7,1 dollár/hordót, illetve 504 euró/tonnát tettek ki. Mi a második negyedévtől várjuk a marzsok emelkedését, amikor a finomítók globálisan leállnak karbantartás miatt, illetve a kereslet szezonálisan erősödik. A gyenge marzsok másik fő oka a magas olajár, amiben nem látunk változást.

Waberer’s részvény tranzakció

Lajkó Ferenc igazgatósági tag 2018. február 1-én 1.000 darab Waberer’s részvényt vásárolt 4.885 forintos átlagáron.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Hol késik a Fed kamatvágás?
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben