Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Itt a sűrűje

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. január 31.   09:17

Erste kommentár Tegnap az SAP eredményével elindult a német gyorsjelentési szezon is, míg az amerikai megérkezett a sűrűjébe. A DAX index esetében cirka 6 százalékos átlagos profitbővülést vár a piac 2016...

Erste kommentár

Tegnap az SAP eredményével elindult a német gyorsjelentési szezon is, míg az amerikai megérkezett a sűrűjébe. A DAX index esetében cirka 6 százalékos átlagos profitbővülést vár a piac 2016 negyedik negyedévéhez képest. Az első négy jelentő vállalat eredménye ennél nagyobb mértékben növekedett, de így is elmaradt kissé a várakozásoktól, ami a Siemens vártnál gyengébb számainak köszönhető. Az eredményt az energetika és gáz egységek gyengébb teljesítménye rombolta. Az S&P500 esetében eddig 223 cég, azaz az index cégeinek majdnem fele jelentett, s összességében 9 százalék profitbővülést produkáltak, enyhén, 0.6 százalékponttal haladva meg a várakozásokat. A mai és a holnapi napon viszont erőteljesé válik a jelentési aktivitás. Európában és az USA-ban is eredménydömpingre számíthatunk. Mindezek ellenére úgy tűnik, hogy az indexek mozgását továbbra is inkább a makro környezet határozza meg, azon belül is a megindult hozamemelkedés, ami felhívás a profitrealizálásra.


A mai napon enyhe emelkedés várható a DAX és a BUX indexben is azok után, hogy az indexek a tegnapi napon megérkeztek a 30 napos mozgóátlagokra, amik természetes támaszként szolgálnak. Mindeközben a rövid indikátorok már túladottságot mutatnak, ez szintén azt sugallja, hogy jöhet egy átmeneti emelkedés. Ugyanakkor a hosszabb, napos indikátorok a későbbi folytatásra további esést sugallnak.

Ráijesztettek a nagyok az egészségbiztosítókra

Folytatódott a korrekció a tengerentúlon a tegnapi kereskedésben, amit leginkább az energiaszektor és az egészségügyi szektor érzett meg. A Dow 1,4%-kal, az S&P500 1,1%-kal, a Nasdaq 0,9%-kal került lejjebb.


Közös céget hoz létre az Amazon, a Berkshire Hathaway és a J.P. Morgan, ami a dolgozóik számára nyújtott egészségügyi szolgáltatásokkal foglalkozna. Pontos részletek ezzel kapcsolatban még nem láttak napvilágot, azonban a cél az egészségügyi ráfordítások csökkentése a cégeknél. Az új entitás minden bizonnyal nagyobb alkuerőt képviselne az egészségbiztosítókkal szemben, szakértők szerint akár őket megkerülve is képes lenne közvetlenül tárgyalni a gyógyszergyártókkal, illetve a kórházakkal. A hírre nagyobb eséssel reagáltak az egészségbiztosítók és a gyógyszerláncok. A J.P. Morgan jelenleg például a UnitedHealth-szel és a Cigna-val van leszerződve, előbbi 4,4%-ot, utóbbi 7,2%-ot esett a tegnapi kereskedésben.


Hiába mutatott kedvező folyamatokat az AMD negyedik negyedéves részvényenkénti 8 centes profitja (a várt 5 centtel szemben) és a 34%-kal megugró 1,5 milliárd dolláros árbevétele (a várt 1,4 milliárd dollárral szemben) piaczárás után mégis profitrealizálás jellemezte a papírt (-3%). Pedig első negyedéves árbevétel várakozását 1,55 milliárd dollárban határozta meg a cég, ami 31%-os növekedést jelentene az elemzők által várt 27%-kal szemben. Tehát a vállalat továbbra is jó úton van afelé, hogy növelje piaci részesedés a processzorok és a grafikus kártyák szegmensében. A negatív árfolyamreakció talán annak volt köszönhető, hogy a bruttó marzs 34,8% lett a várt 35,1%-kal szemben. Azonban 2018-ra 36% feletti bruttó marzsot vár a cég, ami magasabb lehet az utóbbi években megszokottnál. A vállalat újfent elismerte, hogy a processzorokat érintő biztonsági rés az ő termékeit is érinti, amiből később még különféle kötelezettségei adódhatnak a cégnek.


Nem tartogatott új részleteket Donald Trump évértékelő beszéde. A kényes ügyeket, mint az oroszok beavatkozása az amerikai választásokba vagy a következő években GDP arányosan is tovább növekvő amerikai államadósság, elkerülte. A bevándorlással, Észak-Koreával vagy a katonai kiadásokkal kapcsolatban nem változott a véleménye, személyes történetekkel igyekezett alátámasztani azt.

A szokásosnál agresszívebb volt a japán jegybank

Vegyesen teljesítettek az ázsiai piacok. A Hang Seng 0,4%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,2%-ot, a Nikkei pedig 0,8%-ot csökkent.


Július óta először növelte a japán jegybank a kötvényvásárlási volument a hozamok letörése és a jen gyengítése érdekében. A BoJ a szokásos mennyiségnél körülbelül 10%-kal több kötvényt vásárolt a mai tranzakcióban.


Az előzetes decemberi adatok alapján a japán ipari termelés év/év alapon 4,2%-kal bővült, míg a várakozás 3,3%-os növekedés volt. A januári japán fogyasztói bizalom 44,7 ponton stagnált, így elmaradt a 44,9 pontos várakozástól.


Januárban a kínai szolgáltatóiparban a PMI 55,3 pontra emelkedett, felülmúlva a múlt havi 55,0 pontos és a várt 54,9 pontos értéket is. A feldolgozóipari beszerzési menedzser index viszont a múlt havi és egyben várt 51,6 pontról 51,3 pontra csökkent.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX pluszos volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben