Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

INA: Előrelépés a sisaki finomító ügyében?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. január 22.   09:49

Erste kommentár A hírek szerint egyezség körvonalazódik Sisak ügyében a horvátok és a MOL között. Egy kisebb, de fontos egységet, amely a magasabb benzin kihozatalért felel, bezárnának, így...

Erste kommentár

A hírek szerint egyezség körvonalazódik Sisak ügyében a horvátok és a MOL között. Egy kisebb, de fontos egységet, amely a magasabb benzin kihozatalért felel, bezárnának, így 40 munkahely szűnne meg. Az így felszabaduló embereket áthelyeznék a vállalaton belül, vagy ha nem sikerül, akkor elbocsátanák őket. A megmaradó közép-desztillátumokat Rijekába szállítják majd, és ott finomítják tovább. A lépés egy mintaprojektnek tekinthető. Ha sikeresen zajlik a változás, akkor megnő annak az esélye, hogy tovább lépjenek a veszteséges sisaki finomító teljes bezárása felé, s ezzel három év alatt 93 millió eurót takarítsanak meg. Ez elég lenne arra, hogy az INA eredményét a pozitív tartományba fordítsa át. Szerintünk ez egy okos lépés, s kíváncsian várjuk a fejleményeket. Ugyanakkor a MOL csoportra az eredményhatás marginális, de az INA szempontjából mégis számottevő változást hozhat. A lépés állítólag az év második felében várható.


Habár az USA-ban a képviselőknek nem sikerült megegyezniük az adósság plafon kitolásáról, ennek ellenére a piacok nem aggódnak túlzottan, hiszen egyrészt Washingtoni idő szerint ma délben újra tanácskoznak a szenátorok, másrészt csökkentett üzemmódban még így is hónapokig működőképes marad a föderális adminisztráció. Így a DAX és a BUX esetében is enyhe emelkedést várunk a mai napon.

Megingathatja-e a részleges kormányzati leállás az amerikai piacokat?

Nem igazán törődtek a részvénybefektetők az amerikai adósságplafon körüli bizonytalansággal, a vezető amerikai indexek folytatták menetelésüket. A Dow 0,2%-kal, az S&P500 0,4%-kal, a Nasdaq 0,6%-kal került feljebb.


Nem sikerült közös nevezőre jutniuk a republikánus és demokrata szenátoroknak a 2018-as költségvetést illetően, ezzel a hétvégétől kezdődően részleges kormányzati leállások léptek életbe a tengerentúlon. A legfőbb ütközőpont a felek között a bevándorlás kérdésében volt, a gyerekként az USA-ba bevándorolt állampolgárok hazaküldésével kapcsolatban. Legközelebb hétfőn, amerikai idő szerint délben szavazhat ismét a Szenátus az adósságplafon határidejének kitolásáról, ami a jelek szerint február 8-ig adhat időt a feleknek, hogy közös nevezőre jussanak. A történelem azt mutatja, hogy a részvénypiacokra a részleges kormányzati leállás nincs számottevő hatással: 1976 óta a 18 kormányzati leállás során az S&P500 átlagosan 0,6%-os visszaesést mutatott, és a napok közel felében emelkedett. Ráadásul a részleges kormányzati leállások fele legfeljebb 3 napig tartott csak.


Dél-koreai lapértesülések szerint az Apple beszerzési menedzserei arra kérték ottani beszállítóikat, hogy fogják vissza termelésüket, mivel az iPhone X iránti kereslet alacsonyabb a vártnál. Eközben a dél-koreai Samsung Securities elemzőház saját iparági forrásaira hivatkozva azt kommunikálta ügyfeleinek, hogy az első félévre 20%-kal vágta vissza megrendeléseit az Apple ottani beszállítóinál. A hírekből arra lehet következtetni, hogy talán mégis túl sok az iPhone X 1.000 dolláros ára, amiért cserébe nem kínál elég újdonságot a vásárlóknak. Az Apple február 1-én teszi közzé negyedik negyedéves gyorsjelentését, amiből talán kiderülhet, hogy hogyan fogyott a készülék az ünnepi vásárlási szezonban.


Elmaradt a várakozásoktól a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe januárban az előzetes adat szerint. Az index érétke 94,4 pont lett a várt 97 és az előző havi 95,9 ponttal szemben. A várttól elmaradó érték ellenére továbbra is relatíve magas szinteken van az index.


Inkább felfele mutató kockázatokat lát az idei kamatpályával kapcsolatosan John Williams, a San Franciscó-i Fed elnöke. Williams egyébként alapvetően három kamatemelést tervez idénre, véleménye pedig azért fontos, mert elképzelhető, hogy őt fogja kinevezni Donald Trump a Fed jövendőbeli alelnökévé.

Újabb ciklust kezdhet majd Kuroda

Újabb emelkedést láthattunk ma az ázsiai piacokon. A Hang Sang és a Shanghai index egyaránt 0,3%-ot emelkedett, míg a Nikkei stagnált.


Ma kezdődött a japán jegybank kétnapos kamatdöntő ülése. A piaci várakozások szerint a holnapi döntésen nem változtatnak majd a monetáris kondíciókon.


A Bloomberg felmérése szerint Kuroda egyre biztosabb befutónak tűnik a jegybank elnöki székre, ezzel a 73 éves jelenlegi jegybankelnök április elején lejáró megbízatását követően valószínűleg megkezdheti második ciklusát is. Szinte minden megkérdezett elemző őt tartja a legesélyesebb jelöltnek.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel. Egyedül az FTSE volt mínuszos.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben