Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jól indult a gyorsjelentési szezon, csúcson az indexek

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. január 12.   09:12

Erste kommentár Tegnap a Delta Airlines gyorsjelentésével megindult a jelentési szezon a tengerentúlon. A várakozásokat (87 cent) jelentősen meghaladó 96 centes egy részvényre jutó eredmény, amely 17 százalékos...

Erste kommentár

Tegnap a Delta Airlines gyorsjelentésével megindult a jelentési szezon a tengerentúlon. A várakozásokat (87 cent) jelentősen meghaladó 96 centes egy részvényre jutó eredmény, amely 17 százalékos emelkedésnek felel meg, új csúcsra küldte a részvényt. Ráadásul a jó eredmény az erős bevétel növekedésnek köszönhető, ami általában örömmel tölti el a befektetőket, hiszen a gazdaság jó állapotára utal. A kitörés (~5%) egy hatalmas váll-fej alakzatból következett be, amely azt sugallja, hogy a részvény árfolyama (3 éven belül) 78 dollár környékére emelkedik, ami 33 százalékkal van a tegnapi záró érték fölött. Így a befektetők hittek a világ jóságában, s megvették az olajszektort, amelytől amúgy is kirobbanó eredményt várnak a jelentési szezonban. Talán nem meglepő módon a tartós fogyasztási cikkek szektor futott be a második helyen. Ez pedig bőven elég volt ahhoz, hogy mind a három jelentős index, az S&P500, a Dow Jones és a Nasdaq is új csúcsra emelkedjen a tegnapi napon. Pedig technikailag már kicsit túlvettnek tűnnek, de ez most kevésbé zavarja a befektetőket. Mindenesetre a piaci szereplők a Bloomberg adatai alapján már majdnem 20 százalékos egy részvényre jutó, súlyozott profitbővülést várnak az S&P500 komponenseire a gyorsjelentési szezonban negyedév per negyedév alapon. Egyelőre érdemes úszni az árral, de fokozottan tartsuk nyitva a szemünket, mert a nem túl távoli jövőben, akár egy komolyabb korrekció is jöhet.


A DAX a mai napon újra emelkedhet az elmúlt napok csökkenéseit követően, amelyet nem csak a pozitív hangulat, hanem a 20 naposról való potenciális technikai fordulat is segít. A BUX indexben annyi a különbség, hogy ez a fordulat már tegnap megkezdődött a 20 napos mozgóátlag közeléből.

Különösen jól járnak az amerikai dolgozók az adóreformokkal

Tovább meneteltek az adóreform pozitív hatásától fűtött amerikai piacok. A Dow és a Nasdaq 0,8%-kal, az S&P500 0,7%-kal került feljebb.


Nemcsak a személyi jövedelemadó-kulcsok csökkentésén keresztül marad majd több az átlag amerikai zsebében az idén érvénybe lépett adóreform következtében. A Wal-Mart többek között a társasági adócsökkentést kihasználva 9 dollárról 11 dollárra emeli minimális órabérét februártól, emellett lojális munkavállalóinak egyszeri bónuszt is fizet. A vállalat több mint 1 millió dolgozót foglalkoztat, akik órabérben vannak fizetve. A lépéssel egyébként felzárkózik bérszínvonalban a Targethez, ahol a tavalyi év vége óta már 11 dollár az óránként minimumbér.


Eközben a Fiat Chrysler is egyszeri bónuszt oszt ki dolgozóinak, hogy ilyen formában is profitálhassanak az adóreformból. Erre a célra 120 millió dollárt fog fordítani a vállalat. Emellett 1 milliárd dolláros fejlesztést jelentettek be az USA-ban, aminek következtében 2.500 új munkahely jön létre.


A folyamatokat látva William Dudley, a New York-i Fed elnöke azon aggódik, hogy az amerikai gazdaság könnyen túlhevülhet a következő években, ami miatt fontosnak tartja az alapkamat további fokozatos emelését a tengerentúlon.


Elmaradt a várakozásoktól a decemberi termelői árindex az USA-ban. A mutató 2,6%-os emelkedést mutatott év/év alapon a várt 3%-kal szemben, míg az élelmiszer- és energiaáraktól tisztított mutató 2,3%-kal emelkedett a várt 2,5%-kal szemben. A várttól elmaradó számok annak fényében meglepőek lehetnek, hogy mind az olaj, mind az ipari fémek ára emelkedett decemberben, így elképzelhető, hogy majd a januári adatban láthatunk komolyabb megugrást. A mai napon amerikai piacnyitás előtt érkeznek a fogyasztói árak változását mérő adatok, amiket kiemelt figyelemmel kísér a piac.


Tegnap az AMD végül hivatalosan is elismerte, hogy az ő chipjeik is ki vannak téve a nemrégiben felfedezett biztonsági résnek. A hírekre 3%-ot esett az árfolyam piaczárást követően.


További 120 nappal meghosszabbíthatja az Irán elleni szankciók átmeneti felfüggesztését a mai napon Donald Trump. Ennek a célja, hogy időt nyerjen a Fehér Háznak és a Kongresszusnak a 2015-ös nukleáris megállapodás átdolgozására.

Váratlan visszaesés a kínai importban

Pozitív tartományban zártak az ázsiai piacok, egyedül a Nikkei mutatott 0,2%-os visszaesést a továbbra is erős jennek köszönhetően. A Hang Seng 0,7%-kal, a Shanghai index 0,1%-kal emelkedett.


A vártnál jóval nagyobb lett Kína kereskedelmi többlete decemberben, miután az import a várt 11,8%-os év/év alapú növekedéssel szemben gyakorlatilag stagnált (+0,9%). Noha az adatok gyakran igen volatilisek, ha a következő hónapokban is hasonlót látnánk, az a belső fogyasztás lassulásáról adna figyelmeztető jelet. Az import vártnál kisebb növekedéséhez minimális mértékben az is hozzájárulhatott, hogy az ENSZ szankcióknak köszönhetően az Észak-Koreából érkező import mértéke 80%-os visszaesést mutatott. A kereskedelmi többlet decemberben 362 milliárd jüan lett a várt 235 milliárd jüannal szemben, az export pedig 7,4%-kal emelkedett a várt 6,7%-kal szemben.


2017 első 11 hónapjában 189 milliárd dollárnak megfelelő jen volt Japán kereskedelmi többlete, ami a legnagyobb 2007 óta. 2014 júliusa óta Japán fizetési mérleg többletet fut.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben