Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szemünk előtt robog a jövő

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. január 5.   08:56

Erste kommentár Magyarország is elkötelezte magát a jövő technológiái felé, legalábbis a tegnapi hazai vonatkozású gazdasági hírek alapján. És hogy melyek ezek? A megújuló energia és a...

Erste kommentár

Magyarország is elkötelezte magát a jövő technológiái felé, legalábbis a tegnapi hazai vonatkozású gazdasági hírek alapján. És hogy melyek ezek? A megújuló energia és a technológiai szektor, azon belül is a mesterséges intelligencia, a big data és az IoT (Internet of Things). Történt ugyanis, hogy az önvezető autók fejlesztésével foglalkozó AImotive csaknem 10 milliárd forintnyi kockázati tőkét vont be. Az önvezető autók fejlesztése pedig az összes fent felsorolt technológiával többé-kevésbé összefügg. Közben az állam sem tétlenkedett, a 4G, a 4G+ és előretekintve az 5G hálózat fejlesztése érdekében kiemelt beruházássá minősítette a magyarországi mobilhálózat-fejlesztéseket, ami gyorsabb engedélyeztetést jelent a szolgáltató vállalatoknak. És hogy a megújuló energia mellett se menjünk el szó nélkül, a kormány támogatási csomagot dolgoz ki a mezőgazdasági vállalkozók számára kisteljesítményű naperőművek építésére legalább 300MW összteljesítményt megcélozva. A következő években akár még naperőmű nagyhatalommá is válhat Magyarország, hiszen 2016 végén a KÁT (kötelező átvételi) rendszer kifutását megelőzően 2000MW kapacitású naperőműre adtak ki engedélyt, mely még akkor is jelentősnek tekinthető, ha ennek reálisan csak egy része valósul meg.


Ma a BUX és a DAX emelkedésének a folytatására számítunk.

Először 25.000 felett a Dow

0,6%-os emelkedésével felülteljesítette tegnap a Dow a másik két nagy amerikai részvényindexeket és ezzel története során először zárt 25 ezer pont felett. Az S&P500 0,4%-kal, a Nasdaq 0,2%-kal került feljebb.


Ritkábban hangoztatott nézeteit osztotta meg James Bullard, a St. Louis-i Fed elnöke. Véleménye szerint az egyre feszesebb amerikai munkaerőpiac és a csökkenő munkanélküliség nem valószínű, hogy érdemben megmozgatja majd az amerikai inflációt, mert a Fed explicit 2%-os inflációs célja kordában tartja az inflációs várakozásokat. Bullard szerint a gyakorlatban az volt megfigyelhető a múltban, hogy ott ahol a jegybank inflációs célkövetéses rendszert vezetett be, az sikerrel is járt és kordában tartotta az áremelkedést. Emiatt a legtöbb Fed jegybankárral ellentétben ő személy szerint jelenleg nem támogatna több kamatemelést az USA-ban.


Jobb lett az előzetesen közzétett becslésnél a Markit szolgáltatóipari index az USA-ban, miután 53,7 pont lett a még december közepén publikált 52,4 ponttal szemben. Ezzel azonban továbbra is folytatódott az augusztus óta tartó lecsorgás a mutatóban.

Tovább lassulhat a kínai növekedés

Tovább emelkedtek az ázsiai indexek. A Shanghai index 0,4%-ot, a Nikkei 0,9%-ot emelkedett, míg a Hang Seng index stagnált.


6,5% körüli növekedési célt határozhatnak meg Kínában, ami összhangban van a piaci várakozásokkal. Összehasonlításképpen a 2017-es évet 6,8%-os növekedéssel zárhatta Kína. A gazdasági növekedés lassulása természetes folyamat a kínai gazdaság esetében. Az idei gazdaságpolitikai célok között valószínűleg fontos szerepet fog kapni az adósságállomány csökkentése is.


Január 9-én találkozik Észak-Korea és Dél-Korea, hogy a téli olimpiáról egyeztessenek. A két ország 2015 decembere óta nem tárgyalt közvetlenül egymással, így már a találkozó létrejötte is jelentős politikai eredménynek számít. A találkozó létrejöttében jelentős szerepe van, hogy Dél-Korea és Amerika hajlandó volt későbbre,a téli olimpia utánra halasztani közös hadgyakorlatát.

Határidős piacok

A főbb amerikai és európai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, egyedül az FTSE volt minimális mínuszban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben