Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A fejlődésnek ára van

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. január 4.   09:12

Erste kommentár Rengeteg lehetőséget rejt magában az utóbbi évek újabb informatikai forradalma, amit többek között a „big data”, a mesterséges intelligencia, a felhőalapú szolgáltatások vagy a virtuális...

Erste kommentár

Rengeteg lehetőséget rejt magában az utóbbi évek újabb informatikai forradalma, amit többek között a „big data”, a mesterséges intelligencia, a felhőalapú szolgáltatások vagy a virtuális valóság címszavakkal aposztrofálhatunk. Az információs technológiáknak való egyre nagyobb kiszolgáltatottságunk pedig a lehetőségek mellett egyre nagyobb kockázatokat is magában rejt. Az utóbbi évben tapasztalt zsarolóvírusok és adatlopások (Yahoo) erre kiválóan felhívták a figyelmet, a Google által vezetett kutatócsoport új felfedezése az Intel, az AMD és az ARM processzorainál kiaknázható biztonsági résekről pedig egy újabb tanúbizonyság erre. Ez a mostani „hiba” az okostelefonoktól kezdve a laptopokon és asztali számítógépeken át egészen a nagyobb szerverekig minden eszközt érint, ráadásul az Intel továbbra is csupán homályos információkat szolgáltat az üggyel kapcsolatban. Mindenesetre a hiba javítása a számítógépek 5 és 30% közötti lassulásához vezethet, ami nem csekély. Ezzel ismét bebizonyosodott, hogy érdemes résen lenni mielőtt például a mesterséges intelligencia által létrehozott mesterséges intelligencia átveszi az univerzum felett a hatalmat, vagy esetleg hirtelen elkezdenek eltűnni a bitcoin-ok.


A mai napon mind a DAX, mind a BUX index esetében emelkedésre számítunk.

Hiába érintett, jobban jöhet ki a chip botrányból az AMD

Ismét újabb történelmi csúcsokra törtek a tengerentúli részvényindexek. A Dow 0,4%-kal, az S&P500 0,6%-kal, míg a Nasdaq 0,8%-kal emelkedett.


A korábbi híresztelésekkel szemben az Intel mellett az AMD és az ARM is érintett a processzorok biztonsági hiányosságait érintő botrányban, aminek köszönhetően hackerek bizalmas információkhoz férhetnek hozzá az emberek informatikai eszközein. Az egyik biztonsági rés kifejezetten az Intel processzorokat érinti, míg a másik az AMD és az ARM által gyártottakban is érvényesül. Szakértők szerint előbbi a veszélyesebb, viszont könnyebben javítható hiba, mint az utóbbi. A biztonsági rések elhárításához a szükséges javítások és frissítések letöltése elegendő, azonban ez egyelőre nem minden esetben áll rendelkezésre. A frissítések letöltése lényegesen lassíthatja átmenetileg a számítógépek teljesítményét, becslések szerint 5-30%-kal. Az Intel részvényei tegnap 3% feletti esést mutattak, miközben az AMD 5%-kal került feljebb.


Összesen 29.870 darab autót értékesített a Tesla a negyedik negyedévben, ezzel 35%-os növekedést elérve év/év alapon. A frissen közzétett adatokból kiderült, hogy az új Model 3 gyártása továbbra is akadozik, az elemzők által várt nagyjából 3 ezer darabbal szemben csupán 1.550 került értékesítésre a negyedévben, ráadásul a többség inkább 4-5 ezer körüli értékekre számított. Emellett a vállalat felülírta az előző negyedév során tett ígéretét, miszerint 2018 első negyedévének végére már heti 5.000 Model 3-as fog legurulni a futószalagról, ezt a számot ugyanis 2.500-ra mérsékelték. A hírekre 2%-os esést mutatott a Tesla piaczárást követően.


A várt évesített 17,7 millióval szemben 17,9 millió autót értékesítettek az USA-ban decemberben. A Ford és a General Motors pozitív meglepetést okozott, míg a Fiat Chrysler érétkesítései a vártnak megfelelő mértékben estek vissza.


Az AT&T szánja rá magát elsőként az USA-ban az ötödik generációs mobilhálózat kiépítésére, aminek keretében még idén több mint 12 amerikai nagyvárosban teheti elérhetővé a szolgáltatást. A hálózat kiépítése sok milliárd dolláros költséggel jár, azonban a jövőben komoly versenyelőnyt jelenthet.


Nem hozott meglepetést a decemberi kamatdöntő ülésről szóló tegnapi Fed jegyzőkönyv, a többség továbbra is támogatja az alapkamat fokozatos emelését. Az esetlegesen továbbra is a Fed 2%-os célja alatt alakuló infláció lefele mutató kockázatot, míg az adóreform hatásai felfele mutató kockázatot hordoznak magukban a kamatpályával kapcsolatban. A jegyzőkönyv publikálását követően 82%-ra nőtt a márciusi kamatemelés esélye a megelőző napi 70%-ról.


A várt felett alakult az ISM decemberi feldolgozóipari indexe az USA-ban, miután 59,7 pont lett a várt 58,2 ponttal szemben.

Későn, de erősen rajtolt a japán részvénypiac

Az évben először kinyitó japán részvénypiac szárnyalt, a Nikkei 3,3%-ot ugrott. A kínai részvényindexek folytatták az emelkedést, a Hang Seng 0,5%-ot, a Shanghai index 0,2%-ot emelkedett. A hongkongi tőzsdeindex már 5 napja emelkedik, ma az emelkedő olajárak kapcsán az olajkitermelő vállalatok húzták a piacot.


Az első negyedévben 12,6 milliárd dollárnyi kötvénykibocsátást tervez az indiai állam, melyet a bankok újratőkésítésére fordítanának. A rúpiában kibocsátott kötvények a kiszivárgott hírek alapján legalább 7,5%-os kupont fizetnének.  Az intézkedés célja a hitelezési képesség növelése. Az indiai bankok árfolyama pozitív reakciót mutatott a bejelentést követően.


Decemberben a Caixin szolgáltatóipari beszerzési menedzser index is a vártnál nagyobb mértékben nőtt Kínában. Az index értéke 51,9 pontról 53,9 pontra emelkedett.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben