Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Folytassuk úgy, ahogy abbahagytuk!

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2018. január 3.   09:08

Erste kommentár Túlvagyunk 2018 első kereskedési napján a világ piacain, amiből egyelőre az látszik, hogy továbbra is kitartanak a 2017-ben jól teljesítő piacok. Az MSCI feltörekvő piaci indexe 1,8%-ot emelkedett, míg az amerikai...

Erste kommentár

Túlvagyunk 2018 első kereskedési napján a világ piacain, amiből egyelőre az látszik, hogy továbbra is kitartanak a 2017-ben jól teljesítő piacok. Az MSCI feltörekvő piaci indexe 1,8%-ot emelkedett, míg az amerikai technológiai szektor a félvezetőkkel az élen 1,5%-kal került feljebb. Eközben a devizapiacon az EUR/USD kurzus tovább folytatta menetelését, az erősödő euró pedig rányomta a bélyegét az európai részvényindexek teljesítményére. Egyedüliként talán a német 10 éves hozam további emelkedése, ami kilóg a sorból, így ez esetben érdemes lehet felkészülni egy esetleges nagyobb mozgásra, mivel itt még másik irányba lehet pozícionált a piac.


És ha már folytatódó tendenciák, akkor a MOL tegnap közzétett gyenge finomítói és petrolkémiai marzsai sem lógnak ki a sorból. Ám ez esetben az év vége tipikusan gyengébb szokott lenni, így itt elképzelhető, hogy januárban már fordulat következik be.


A mai napon mind a BUX, mind a DAX index esetében enyhe emelkedésre számítunk.

Erős évkezdés a technológiai szektortól

A technológiai szektor vezetésével emelkedést mutattak az év első kereskedési napján az amerikai részvényindexek. A Nasdaq 1,5%-os emelkedéssel mutatta az utat a többi indexnek, az S&P500 0,8%-ot, a Dow 0,4%-ot emelkedett. A tavalyi év végét többnyire korrekcióval töltő félvezető szektor S&P500 szektorindexe 2,5%-os emelkedést mutatott.


Tegnap látott napvilágot a Markit decemberi végleges feldolgozóipari indexe az USA-ban, ami végül minimális mértékben felülmúlta az előzetes adatot és 55,1 pont lett. Ezzel valóban több mint két éves csúcsára ugrott az index decemberben, ami azt mutatja, hogy az európai mellett az amerikai iparban is igen pozitív a momentum.

3 mini kamatemelés jöhet Kínában

Kisebb lendülettel, de ma is tovább folytatódott az ázsiai piacok emelkedése. A Shanghai index 0,6%-ot, a Hang Seng 0,1%-ot emelkedett. A japán tőzsde bankszünnap miatt továbbra is zárva tartott. Elsősorban a technológiai és nyersanyagcégek teljesítettek jól. Az MSCI China Index 2009 óta nem indította ennyire jól az évet, mint idén.


A Bloomberg felmérése szerint idén 3 alkalommal emelheti a kínai jegybank a repo ügyletek kamatát, azonban a várakozások szerint ezek nagyon kicsi lépések lesznek, az elemzők szerint mindegyik alkalommal 5-5 bázisponttal szigoríthat majd a jegybank.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

A MOL megvásárolja a magyar-szlovák gáz interkonnektort

Újsághírek szerint a MOL megvásárolja a szlovák-magyar gázkonnektor cég, az MGT 100%-át. A vételár 11,9 milliárd forint, de a MOL átvállalja és azonnal visszafizeti a fennálló adósságot is, ami így összesen 46 milliárd forint kifizetést jelent a MOL-nak. A vezetékben nem folyt gáz a 2015-ös átadás óta. A hírt mi negatívnak látjuk a MOL-ra nézve, mivel nincs megtérülése az eszköznek. Az FGSZ korábban éppen ezért nem akart ide beruházni. Másik oldalról értelmesnek tűnik, ha a magyar gázszállító eszközpark 100%-a egy kézbe kerül. A MOL a tulajdonosa az FGSZ-nek, ez a cég birtokolja és üzemelteti a magyar nagynyomású gázvezeték rendszert.

MOL: decemberben tovább gyengült a finomítói környezet

A MOL 4,4 dollár/hordó finomítói marzsot és 401 euró/tonna petrolkémiai marzsot ért el tavaly decemberben. Ez alatta van az 5,8 hordó/nap novemberi finomítói árrésnek és közel azonos szinten van a 400 euró/tonnás novemberi petrolkémiai marzzsal. A IV. negyedév átlaga egyébként 5,7 dollár/hordó és 428 euró/tonna volt. A MOL tavaly egész évben 6,5 dollár/tonna finomítói árrést és 512 euró/tonna petrolkémia fedezetet ért el. A gyengülő profitkörnyezet negatív a részvényekre nézve.

Személyi változás a Richternél

Christopher William Long 2017. december 31-i hatállyal lemondott a Richter igazgatóságában betöltött tagságáról.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben