Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Számvetés 2017

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. december 29.   09:53

Kommentár Noha még a legtöbb esetben egy kereskedési nap hátra a 2017-es év végéig a világ tőzsdéin, nagy magabiztossággal ki lehet jelenteni, hogy rendkívül jó évet zártak a...

Kommentár

Noha még a legtöbb esetben egy kereskedési nap hátra a 2017-es év végéig a világ tőzsdéin, nagy magabiztossággal ki lehet jelenteni, hogy rendkívül jó évet zártak a részvénypiacok világszerte. A globális gazdasági fellendülés felerősödésének és a gyengélkedő dollárnak köszönhetően a feltörekvő piacok vitték a prímet, az MSCI dollárban számított indexe közel 34%-os emelkedést mutatott tegnapig bezárólag. Az MSCI eurozónát reprezentáló részvényindexe dollárban kifejezve 25%-ot, míg az USA-t reprezentáló részvényindexe 20%-ot emelkedett, ami szintén figyelemreméltó teljesítmény. Amennyiben lokális devizában vizsgáljuk az idei évet az eurozónás index „csupán” 11%-os emelkedést mutat, a feltörekvő piacok azonban 27%-os emelkedésükkel továbbra is őrzik vezető helyüket.


Egyes országokra lebontva az argentin tőzsdeindex viszi a prímet 73%-os emelkedéssel, persze csak akkor, ha eltekintünk a külföldi befektetők által aligha megkörnyékezhető venezuelai tőzsdétől, amely indexe igen masszív, 4.023%-ot (!) emelkedett idén. A legrosszabbul a katari tőzsdeindex szerepelt 18%-os visszaeséssel, amit a szomszédos országok által indított embargó okozott.


Idehaza a BUX 23%-os emelkedést mutatott, így a 2015-ös és 2016-os évet követően tovább folytatódott a hazai részvényindex menetelése.


A vállalati profitok stabil bővülése mellett az idei globális emelkedést a részvénypiacokon a legtöbb régióban tapasztalható ultralaza monetáris politika is fűtötte, amiben már idén (Fed mérlegleépítés, EKB kötvényvásárlási program visszavágása) változás indult meg. Ez elképzelhető, hogy a következő években az idén megszokottnál jelentősen nagyobb volatilitást hoz majd a részvény- és kötvénypiacokon.


Az év utolsó napján mind a BUX, mind a DAX esetében oldalazásra számítunk.

Egy utolsó jó adat idénre az USA-ból

Enyhe emelkedést mutattak az év utolsó előtt kereskedési napján az amerikai részvényindexek. A Dow 0,3%-kal, az S&P500 és a DAX 0,2-0,2%-kal emelkedett.


Hat és fél éves csúcsára ugrott a chicagói beszerzési menedzser index az év végére a tengerentúlon. Az index értéke 67,6 pont lett a várt 62 és a megelőző havi 63,9 ponttal szemben.


A japán Softbank által vezetett konzorcium megközelítőleg 17,5%-os részesedésre tett szert az Uberben, amely ügylet 48 milliárd dollárra értékeli a vállalatot. Korábbi befektetők és dolgozók váltak meg részvényeiktől a tender keretében.


A várt 240 ezerrel szemben 245 ezren folyamodtak első ízben munkanélküli segélyért az Egyesült Államokban az előző héten, ami stagnálást jelent a megelőző heti adathoz képest. Az adat továbbra is egy feszes munkaerőpiacról tanúskodik.

Évek óta nem ment ilyen jól a japán börzének

Kis elmozdulással zárták a mai kereskedést a vezető ázsiai indexek. A Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index 0,3%-ot emelkedett, míg a Nikkei 0,1%-ot veszített értékéből.


A Nikkei ezzel 2017-ben közel 20%-ot emelkedett, ami 2013 óta legjobb teljesítmény az index esetében. Ráadásul eközben a jen erősödést mutatott a dollárral szemben idén, így kimondottan erősnek mondható ez a teljesítmény. Az emögött megbúvó dinamikusan bővülő vállalati profitok az elemzői várakozások szerint jövőre is kitarthatnak.

Megvan az olasz parlamenti választások hivatalos időpontja

Az eladók kerekedtek felül a tegnapi nap végére az európai piacokon, a DAX 0,7%-os, a CAC 40 0,6%-os eséssel zárt. Az FTSE stagnált.


Megtörtént az olasz parlament feloszlatása a tegnapi nap folyamán és a várakozásoknak megfelelően március 4-ére írta ki a választásokat a Paolo Gentiloni vezette átmeneti kormány. Az eddig hatalmon lévő Demokrata Párt az utóbbi hónapokban tovább veszített népszerűségéből a közvélemény kutatások szerint, így jelenleg noha csupán pár százalékos különbséggel is, de az euroszkeptikus Öt Csillag Mozgalom tűnik a befutónak. Ezzel azonban csupán a szavazatok 27-28%-át szerezné meg a párt, ami önmagában még nem elég ahhoz, hogy elkormányozza az országot. A választásokig persze ez még változhat, azonban érdemes lesz észben tartani, hogy a jövő év eleje sem fog kisebb politikai bizonytalanság nélkül telni az európai piacokon.


A mai napon a délután kettő órakor megjelenő német inflációs adatot lesz érdemes figyelni, mint az utolsó fontosabb makroadat Európából 2017-re.

60 dollár felett akar évet zárni az olaj

Idén egyelőre nem sikerült 60 dollár felett zárnia az amerikai típusú WTI kőolajnak, azonban a ma reggeli kereskedésben egyelőre sikeres ostromot indított ennek megkísérlésére. Az emelkedést az EIA tegnap megjelent készletadati fűtik, amik az amerikai kőolajkészletek 4,6 millió hordós csökkenéséről számoltak be, ami felülmúlta a 3,75 millió hordós elemzői konszenzust.

Meglesz-e az 1.300 az aranynak?

A gyengülő dollár hátán tovább emelkedett az arany árfolyama a tegnapi kereskedésben, ami egyelőre ma reggel is kitart. A nemesfém unciájáért jelenleg közel 1.297 dollárt kell adni, így már igen közel jár a lélektanilag fontos 1.300 dolláros szinthez, ahol gondolkodóba eshet a további emelkedést illetően.

Tovább gyengül a dollár

Folytatódott a dollár év végi vesszőfutása a főbb devizákkal szemben. Az euróval szembeni kurzus jelenleg az 1,196-os technikai szint felfele való áttörésén fáradozik. Amennyiben ez sikerrel zárul és az évzárást követően is kitart a dollár gyengülése, az 1,21-es technikai szint felé nyílna meg az út.

Megpihent a forint

310 forinton stagnált az EUR/HUF kurzus a tegnapi nap folyamán, így egyelőre nem került sor a 309,3 forintnál lévő 200 napos mozgóátlag tesztelésére. Amennyiben ma folytatódna a forint további erősödése, ezt a szintet lesz érdemes figyelni.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok enyhe emelkedést, az európai társaik stagnálást mutatnak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben