Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A jegybankok napja

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. december 14.   09:47

Erste kommentár Tegnap a Fed a vártnak megfelelően 25 bázisponttal az 1,25-1,5 százalék közötti tartományba emelte a kamatrátát. Az adóváltozásoknak köszönhetően a GDP növekedési...

Erste kommentár

Tegnap a Fed a vártnak megfelelően 25 bázisponttal az 1,25-1,5 százalék közötti tartományba emelte a kamatrátát. Az adóváltozásoknak köszönhetően a GDP növekedési kilátásokat a korábbi 2,1 százalékról 2,5 százalékra emelte a testület a jövő évre vonatkozóan, s a hosszabb távon várható kamatrátában is emelés történt ezzel párhuzamosan. Míg korábban a kicsivel 3 százalék alá várták a hosszú távú egyensúlyi Fed fund kamatot, addig most már kicsivel 3 százalék fölé jön ki a konszenzusos érték. A Fed lépésére válaszul a kínai jegybank 5 bázisponttal megemelte a finanszírozási rátát minden futamidőn.


Ma az EKB és a BoE is ülésezik. Míg az utóbbi esetében a piac nem vár változást, addig az európai jegybank esetében a növekedési kilátások megemelésére lehet számítani a jegybankárok korábbi nyilatkozatai alapján. Amúgy a kamatráta itt sem fog változni. Sőt várhatóan továbbra is a 2019-ig szinten maradó kamatok kommunikációja fog megmaradni. Várhatóan a mennyiségi lazítás csökkentésének menetrendjéről sem fognak újabb részleteket megosztani velünk (azaz nem lesz változás a korábbi kommunikációhoz képest).


A DAX csökkenéssel, míg a BUX emelkedéssel kezdte ma a kereskedést. A német index egy kisebb szintre esett ma reggel, ahonnan megpróbálhat felállni, míg a BUX index esetében egyre közelebb kerülünk a vételi jelzéshez. A magyar index esetében a 20 és 30 napos mozgóátlagok lehetnek első körben az ellenállási szintek38.707 és 38.990 pontoknál, míg a DAX index a 30 napos mozgóátlagon, mint támaszon (kicsivel fölötte, 13.110 pont) táncol.

A Fed szerint nem okozna nagy változást az adóreform

Kisebb elmozdulással zártak tegnap a vezető amerikai indexek. A Dow 0,3%-kal, a Nasdaq 0,2%-kal emelkedett, míg az S&P500 0,1%-ot veszített értékéből.


7:2 arányban megszavazta a Fed a piac által már beárazott 25 bázispontos kamatemelést, ezzel az 1,25-1,5%-os sávba emelvén az alapkamatot. Janet Yellen szerint a továbbra is erős gazdasági fundamentumok tették lehetővé a kamatemelést. A 2018-as évre a jelenlegi tudása birtokában továbbra is három kamatemelést tervez a jegybankárok többsége, míg 2020 végéig a jegybankári várakozások mediánja ezt követően további 4 kamatemelést mutat. Ez eggyel több, mint a szeptemberi előrejelzésben látható volt. Emögött lehetséges, hogy az adóreform sikerének tulajdonított nagyobb valószínűség húzódik meg, ugyanis a jövő évre vonatkozó GDP-növekedési előrejelzését 2,1%-ról 2,5%-ra, 2019-es előrejelzését 2%-ról 2,1%-ra, míg 2020-as előrejelzését 1,8%-ról 2%-ra emelte a Fed. Hosszabb távú növekedési előrejelzését ugyanakkor 1,8%-on tartotta a jegybank, ami igazolja Janet Yellen sajtótájékoztatóban elhangzott szavait, miszerint az adóreformtól csupán egy rövidebb ideig tartó, kisebb mértékű addicionális gazdasági növekedésre számítanak. Ez pedig szöges ellentétben van azzal, amit a Trump adminisztráció hangoztat, ők ugyanis éves 3-4% körüli GDP bővülést várnának az adóreformot követő években. Miközben gazdasági előrejelzését megemelte, inflációs várakozásán nem módosított a jegybank a következő évekre, ami továbbra is azt tükrözi, hogy még mindig fennáll a bizonytalanság az infláció alakulásával kapcsolatban. A hírekre a dollár gyengülésbe kezdett az euróval szemben és 1,177-ről 1,184-ig gyengült a nap végére.


Az egyeztetések előrehaladása azt mutatja, hogy valóban a Szenátus által elfogadott adóreform tervezet lehet az, amire majd a végső változat leginkább hajaz. Tegnap republikánus források jelezték, hogy a Képviselőház által eltörölni tervezett támogatás az elektromos autók és a szélenergia termelés esetében mégsem valósulhat meg, amivel így a Szenátus véleménye érvényesülne.

Váratlanul szigorított a kínai jegybank is

Kisebb csökkenés jellemezte az ázsiai piacokat. A Nikkei, a Hang Seng és a Shanghai index is egyaránt közel 0,3%-ot csökkent.


A Fed kamatdöntését követően néhány órával váratlanul a kínai jegybank is bejelentette, hogy 5 bázisponttal megemeli a repo ügyletek kamatát, vagyis a bankok számára minimálisan megdrágította a finanszírozást. Az emelés érintette a 7 és a 28 napos, valamint az 1 éves repo ügyleteket is, 14 napos repo üzletkötésre ezúttal nem került sor. A jegybank indoklása szerint a kamatemelés célja, hogy reálisan tartsák a kamatpályára vonatkozó várakozásokat.


Novemberben a kínai kiskereskedelmi forgalom 10,2%-kal bővült, ami gyakorlatilag megegyezik a 10,3%-os várakozással. Az ipari termelés 6,1%-os értéke pedig pontosan megegyezett a piaci várakozásokkal.


A Kínába irányuló működőtőke beáramlás (FDI) 90,7%-kal növekedett novemberben év/év alapon. A kiugróan nagy érték mögött egyszeri hatások húzódhatnak meg.


Az előzetes decemberi adatok alapján a japán PMI 53,6 pontról 54,2 pontra emelkedett.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben