Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megint nagyot esett a magyar piac

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. december 12.   08:25

Erste kommentár Nagyot esett tegnap a magyar piac, de ezzel nem volt egyedül. Ugyanis a régió tőzsdéin az eladók voltak az urak. Varsóban az olajszektort adták a befektetők, arra a hírre, hogy az oroszok újra akarják tárgyalni a...

Erste kommentár

Nagyot esett tegnap a magyar piac, de ezzel nem volt egyedül. Ugyanis a régió tőzsdéin az eladók voltak az urak. Varsóban az olajszektort adták a befektetők, arra a hírre, hogy az oroszok újra akarják tárgyalni a gázszállítási szerződést a PGNIG-val. Ugyan a cég árfolyama meg sem rezdült a hírre, de az olajszektor részvényeit szétadták (PKN 7,8 százalék; Lotos 5 százalék) arra a spekulációra, hogy az olajárakat is újratárgyalhatják az oroszok. Erre persze a MOL-t is „beadták”, s 4 százalékot szánkázott lefelé. Érdekes módon az OMV, amely nem az oroszoktól veszi az olajat, s ezzel relatív előnyre tenne szert, 2,5 százalékkal emelkedett. Így a BUX esésében nagyrészt az olaj szektor körüli hírek játszottak szerepet, hiszen a MOL egymaga mintegy 1,3 százalékkal járult hozzá a magyar index 1,7 százalékos csökkenéséhez. Ezzel a BUX újra megérkezett az emelkedő trendcsatorna aljára, ami alatt 37.000 pontnál egy technikai támasz húzódik. Mindenesetre a BUX jelen pillanatban nagyon túladottnak tűnik. (Különben az index összetétele miatt a nagyobbat zuhanó PKN és Lotos kevésbé viselte meg a WIG indexet, mint a MOL a BUX-ot.)


Ma indul a jegybankok menetelése, hiszen a Fed ma kezdi kétnapos kamatdöntő ülését, amelyen a piac várakozása szerint 100 százalékos valószínűséggel megemeli a kamatot 1,5 százalékra. Az EKB csütörtökön ülésezik, s várhatóan megemeli a GDP növekedési kilátásokat az EMU régióra, miközben az alapkamatot valószínűleg békén hagyja. Mindeközben egyre erősebb a piaci spekuláció, hogy szeptemberben véget ér a mennyiségi lazítás.


A mai napon mind a DAX, mind a BUX index esetében emelkedésre számítunk.

Úszik a pénzben a Boeing

A Nasdaq vezetésével tovább emelkedtek tegnap a tengerentúli részvénypiacok. A Dow 0,2%-kal, az S&P500 0,3%-kal, a Nasdaq 0,5%-kal emelkedett.


A vártnál nagyobb mértékben, 20%-kal növeli negyedéves osztalékát a Boeing, ami így ezzel 1,71 dollárra nő részvényenként. Ez a tegnapi záróárfolyammal számolva 2,4%-os osztalékhozamnak felel meg, ami így nagyjából egybeesik az amerikai 10 éves állampapír hozamával. Emellett a vállalat bejelentette, hogy 14 milliárd dollár keretösszegű részvény visszavásárlási programjából, amit 2016 decemberében hagyott jóvá, idén 9,2 milliárd dollárt költött el. Ezt a keretösszeget most 18 milliárd dollárra emeli, amit a következő 2-2,5 évben tervez felhasználni. A hírekre piaczárást követően 1,4%-ot emelkedett az árfolyam.


Az ügyhöz közel álló források szerint már a héten bejelentheti a Walt Disney, hogy megvásárolja a 21st Century Fox eszközeinek egy jelentős részét, azt követően, hogy a Comcast tegnap bejelentette, hogy kiszáll az eszközökért folytatott versenyből. Ezek többek között a 21st Century Fox film és TV stúdiója (pl. National Geographic), az európai Sky plc.-ben vagy a Hulu online videószolgáltatóban való részesedése. Donald Trump kedvenc hírcsatornája, a Fox News maradhat a 21st Century Fox tulajdonában. A hírekre tegnap mindkét vállalat árfolyama folytatta az első pletykák megjelenése óta tartó emelkedést.

Magas ázsiai adósság miatt aggódik a Nomura

Csökkenést mutattak ma reggel az ázsiai piacok. A Nikkei 0,3%-ot, a Hang Seng 0,4%-ot, a Shanghai index 1,0%-ot csökkent.


A Nomura elemzői szerint az ázsiai jegybankoknak nagyon óvatosan kell majd eljárniuk a kamatemeléseknél a jelentősre duzzadt adósságállományok miatt. Az elemzőház szerint Dél-Koreában a háztartások adóssága a szabadon felhasználható jövedelmük 150%-a, Ausztráliában pedig még ennél is több, 194%. Kína esetében inkább a vállalati hitelek arányát tartják magasnak, ami a GDP 160%-a.


Szabadkereskedelmi egyezmény készül Japán és Európa között, melyből főleg a japán autógyártók és az európai mezőgazdasági cégek profitálnának. A megállapodás értelmében a Japánból származó személygépkocsik mentesülnének a 10%-os vám alól, cserébe Japán eltörli a sajtok és borok vámját, valamint növeli a hústermékek kvótáját.


Novemberben az aggregát kínai finanszírozás 1.600 milliárd jüanra ugrott, jelentősen meghaladva a várt 1.250 milliárdos finanszírozást és a múlt havi 1.040 milliárdos összesített hitelkihelyezést.

Határidős piacok

Alapvetően pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, egyedül az S&P volt minimális mínuszban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben