Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Tőzsdei termékké vált a bitcoin

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. december 11.   09:07

Erste kommentár Tegnap este a chicagói tőzsdén elindult a határidős kereskedés a bitcoinnal. Nem meglepő módon az első napon óriási volatilitás jellemezte a kereskedést, és napon belül kétszer is fel kellett...

Erste kommentár

Tegnap este a chicagói tőzsdén elindult a határidős kereskedés a bitcoinnal. Nem meglepő módon az első napon óriási volatilitás jellemezte a kereskedést, és napon belül kétszer is fel kellett függeszteni a kereskedést, először 10%-os, majd 20%-os elmozdulást követően. Az alaptermékül szolgáló bitcoin óriási volatilitásával a határidős piac sem tud mit kezdeni, pontosabban rendkívül szigorú margin követelményekkel próbálja megakadályozni, hogy jelentős tőkeáttétellel lehessen spekulálni az árfolyam emelkedésére vagy éppen csökkenésére. A margin mértéke ugyanis döbbenetesen magas, 44%, vagyis egy 15.000 dolláros kontraktus felvételéhez minimum 6.600 dolláros letét szükséges. Tőzsdei termékként való megjelenésével legalább a partnerkockázat csökken (a bitcoin lopások többsége a bitcoin „tőzsdéknek” nevezett átváltó oldalakhoz kötődtek), de a bitcoin lényegén és finoman fogalmazva is vegyes megítélésén a tőzsdei jelenlét sem fog változtatni. Sőt, lehet, hogy pont gyorsítani fogja a folyamat buborék jellegét.


A tőkepiaci befektetők a héten elsősorban a jegybankoktól várhatnak iránymutatást, hisz a Fed, a BoE és az EKB is kamatdöntő ülést fog tartani.


A mai kereskedésben oldalasára számítunk a BUX indextől, mely pénteken a 30 napos mozgóátlagon fejezte be a kereskedést, ami ma támaszként szolgálhat az árfolyam számára.

Komoly költségcsökkentésbe kezd a Teva

Kitartott a jó hangulat az amerikai tőzsdéken a pénteki kereskedésben. A Dow 0,5%-kal, az S&P500 0,6%-kal, a Nasdaq 0,4%-kal emelkedett.


További létszámleépítések következhetnek a Teva-nál a Bloomberg értesülései szerint, ezúttal 10 ezer alkalmazott elbocsátására kerülhet sor. Ez a teljes létszám nagyjából 15%-a. A vállalat a következő két évben 1,5-2 milliárd dolláros költségcsökkentést tervez, hogy maradéktalanul eleget tudjon tenni adósságfizetési kötelezettségeinek. Ennek nagyjából felét a kutatás és fejlesztési kiadásokon spórolná meg, amelynek döntő részét a munkaerőköltségek teszik ki. A Bloomberg által meg nem nevezett források szerint a vállalat nem készül tőkeemelésre a közeljövőben. A Teva élére kinevezett új vezérigazgató, Kare Schultz december közepén jelentheti be az intézkedések pontos részleteit, amit kiemelt figyelemmel kísérhetnek a befektetők. A hírekre az amerikai kereskedésben pénteken 7%-ot emelkedett az árfolyam.


Pénteken Donald Trump aláírta a Képviselőház és a Szenátus által is megszavazott áthidaló költségvetési törvényt, így december 22-éig újfent nem kell aggódni az amerikai adósságplafon miatt.


Elmaradt a várakozásoktól a Michigani Egyetem feldolgozóipari indexe a decemberi előzetes adatok szerint. Az index értéke 96,8 pontra esett vissza az előző havi 98,5 pontos értékről, míg a konszenzus 99 pontot várt.

Nem kell aggódni a kínai infláció miatt

Optimistán indult a hét a távol-keleti piacokon. A Nikkei 0,6%-ot, a Shanghai index 0,8%-ot Hang Seng 0,9%-ot emelkedett.


Novemberben mindössze 1,7% volt a kínai infláció, alulmúlva az 1,8%-os várakozást és az egy hónappal korábbi 1,9%-os értéket is. A termelői árindex a várakozásokkal összhangban 5,8%-ra mérséklődött a korábbi 6,9%-ról. Az alacsony infláció azt mutatja, hogy a laza monetáris kondíciók továbbra is fennmaradhatnak Kínában is és nem kell a pénzügyi szigorítástól tartani.


A kínai felügyelet a bankok kérésére másfél évvel kitolhatja a vagyonkezelési tevékenységre vonatkozó új, szigorú szabályozás életbe léptetését, így az 2019. június vége helyett csak 2020 év végén lépne hatályba. A határidő hosszabbítás elsősorban a pénzügyi szektor számára lenne pozitív.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben