Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szintre érkezett a Richter

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. december 5.   09:11

Erste kommentár Tegnap nagyot zuhant a Richter az európai vizsgálat hatására. Azóta azt is megtudtuk, hogy az európai adatbázis alapján eddig 670.000 beteget kezeltek a szerrel, s ebből a közleményben szereplő 4...

Erste kommentár

Tegnap nagyot zuhant a Richter az európai vizsgálat hatására. Azóta azt is megtudtuk, hogy az európai adatbázis alapján eddig 670.000 beteget kezeltek a szerrel, s ebből a közleményben szereplő 4 esetben találtak májkárosodást. A klinikai vizsgálatok során 7,100 beteget kezeltek az ulipristal acetate-tal, amely az Esmya hatóanyaga. Sőt 1,972 esetben a szokásos dózis többszörösét kapták a betegek. A vizsgálok során nem találtak máj toxicitásra utaló jeleket. Ezért a Richter továbbra is biztonságosnak tartja a gyógyszert. Nem vonja vissza, hanem együttműködik a hatóságokkal s minden szükséges adatot továbbít a PRAC (európai gyógyszerügyi hatóság vizsgálóbizottsága) számára, amely várhatóan márciusra alkot véleményt az ügyről. Az Esmya az egyetlen olyan gyógyszer a piacon, amely lehetőséget ad a sebészeti eljárásmentes méh mióma gyógyításra. Így azt gondoljuk, hogy az ügy elsősorban az értékesítés felfutásra hathat, s elsősorban a jövő év első negyedévében. Az amerikai jóváhagyást is érintheti a vizsgálat. Jelen tudásunk szerint inkább időbeli hatása lehet, de egy esetleges negatív vélemény komolyabb hatással bírna. Erre viszont kicsi esélyt látunk. Modelljeinkben s célárunkban nem szerepel az amerikai értékesítés hatása. A jelenlegi értékesítési területek (Európa, stb.) kiesése esetén a fair értékben a negatív hatás 600 forint körül lenne. Ennek nagy része beárazódott, miközben arra számítunk, hogy az ügy elsősorban az értékesítés felfutását érintheti, azt is elsősorban a december-márciusi időszakban, így nincs meg a felülvizsgálati eredmény. Így a tegnapi piaci reakció túlzottnak mondható.


Technikailag a Richter árfolyama szintre esett, amely támaszként szolgál, s így valamiféle fordulat jöhet, annak ellenére, hogy a tegnapi esés kimagasló forgalmú volt. Ez azt sugallja számunkra, hogy a részvény árfolyama relatíve lassan térhet magához.


A mai napon a DAX enyhén emelkedhet, s a BUX-ban is inkább már emelkedést várunk.

Folytatódott a szektorok közötti rotáció a tengerentúlon

Elolvadtak a kezdeti pluszok a tengerentúlon a tegnapi nap folyamán, a technológiai szektorban tovább folytatódott a korrekció. A szektor idei nagyon erős teljesítményét elnézve ez nem is meglepő, az év végéhez közeledve profitrealizálásba kezdhettek a befektetők. Az előző héten a Bank of America Merrill Lynch adatai szerint 8 hetet követően először vontak ki összességében tőkét a szektort követő ETF-ekből, amit azonban historikusan magasnak számító beáramlás előzött meg. A szektorok közötti rotáció továbbra is megfigyelhető volt, a bankszektort és a fogyasztási javakat előállító vállalatokat továbbra is előnyben részesítették a befektetők. A Nasdaq végül 1,1%-os mínuszban zárt, az S&P500 0,1%-ot veszített értékéből, míg a Dow 0,2%-ot emelkedett.


Eggyel alacsonyabb sebességfokozatba kapcsolhat az adóreform a tengerentúlon, mivel a Szenátusnak még több napjába telik, mire kinevezi azon szenátorokat, akik részt vesznek az általuk és a Képviselőház által felállított közös bizottságban, hogy közös nevezőre jussanak az adóreform kapcsán. A Képviselőház már kinevezte a választottjait. A héten így valószínűleg a jövő évi költségvetés sarokszámai lesznek a középpontban, ugyanis pénteken jár le a korábban szeptemberben meghosszabbított határidő az egyeztetések kapcsán. Ha nem tudnak megegyezni a felek, akár részleges leállásokra is sor kerülhet a kormányzati szektorban.


Jóváhagyta a legfelsőbb bíróság a Donald Trump által szorgalmazott beutazási korlátozást az USA-ba Iránból, Szíriából, Csádból, Szomáliából, Líbiából és Jemenből. A korlátozás ez alapján akkor is alkalmazható, ha az illetőnek vannak rokonai vagy van munkahelye az Egyesült Államokban. Noha még vannak érvényben levő vizsgálatok a rendelet ellen, a legfelsőbb bírósági döntéssel nagy győzelmet aratott Trump. A rendelet főként a technológiai szektort érintheti érzékenyen, azonban még elképzelhető, hogy érkeznek fellebbezések ezt követően.

Japánt is utolérte a technológiai szektor eladási hulláma

Csökkenés jellemezte az ázsiai piacokat. A Shanghai index 0,2%-ot, a Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot csökkent.


A japán részvénypiacon az amerikaihoz hasonlóan egyfajta rotáció volt megfigyelhető, mely során a technológiai szektor részvényeit adták, a pénzügyi szektor részvényeit pedig vették a befektetők. Valószínűleg profitrealizálás indult a technológiai szektorban, ami idén kimondottan jól teljesített.


Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 1,5%-on tartotta az alapkamatot.


Bár az elektromos autók elterjedését támogató kínai adókedvezmény az év végén lejárna, azonban meg nem erősített információk szerint azt 2020-ig meghosszabbíthatják. Az adókedvezménynek köszönhetően ma már több mint 1 millió elektromos autó van Kínában. A légszennyezettség visszaszorítása érdekében az elektromos autók további elterjedése pozitív lenne, így valószínűnek tűnik, hogy az adókedvezményt ténylegesen meghosszabbítják.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok  ma reggel. A Dow, az S&P és a DAX pluszban, a Nasdaq mínuszban volt.

Tovább veszi részvényeit a Richter

A Richter december 1-én 25.000 darab saját részvényt vett 6.800 forintos átlagáron, így a korábbi bejelentése alapján bónusz programjához még további 96.000 darabot fog venni. A cég 281.317 darab (csoport szinten 286.817 darab) saját részvényt birtokol a tranzakciót követően.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben