Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Az európai gyógyszerhatóság új vizsgálatot indít az Esmya kapcsán

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. december 4.   09:37

Erste kommentár Az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMA) vizsgálatot kezdeményezett az Esmya kapcsán, mivel négy páciensnél, akiket a készítménnyel kezeltek, súlyos májkárosodás...

Erste kommentár

Az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMA) vizsgálatot kezdeményezett az Esmya kapcsán, mivel négy páciensnél, akiket a készítménnyel kezeltek, súlyos májkárosodás lépett fel. A hír egyértelműen negatív, de nem szabad elfelejteni, hogy az Esmya hatóanyaga egy fogamzásgátló szer, amelyet régóta használnak. Maga a gyógyszer négy éve a piacon van, s a vizsgálatok (független vizsgálatokat is beleértve) nem találtak hasonló problémát. Így a jelenlegi szituáció sok kérdést vet fel, hogy mennyire jogos a vizsgálat, vagy csak a szabályok szerint le kell folytatni, ha néhány orvos véleménye szerint az Esmya az okozó. Mindenesetre egy nagy értékű gyógyszerről van szó, hiszen az Allergan 1 milliárd dollár körüli árbevételt vár tőle. Az Erste Richter modelljében jó pár száz forinttal szerepel a fair értékben a készítmény.


Egy republikánus és a demokraták kivételivel mindenki az adóreform mellett szavazott szombat hajnalban. Így most a Szenátus és a Képviselőház felállít egy közös bizottságot, amely egységes formába önti a szenátusi és a képviselőházi szöveget, amely két hét alatt megtörténhet a piaci megfigyelők szerint. Így még bekövetkezhet az, hogy jövő év elejétől életbe lép a törvény, de az még nem biztos, hogy jövő év elejétől 35%-ról 20%-ra csökken a társasági adó. Még az is lehet – a szenátusi eredmény szerint – hogy ez a rész csak 2019-től lép érvénybe.


Mindeközben az ABC News kisebb pánikot okozott a piacon azzal, hogy egy kissé dezinformált. Nevzetesen azon túlmenően, hogy Trump volt nemzetbiztonsági tanácsadója bűnösnek vallotta magát, azt is mondta, hogy Trump ellen vall az orosz ügyben. Nevezetesen, hogy felszólította, hogy tárgyaljon az oroszokkal. Ez igaz, de a valóság az volt, hogy az Iszlám Állam elleni fellépéssel kapcsolatban kérte az oroszokkal a tárgyalást. Vagyis a hír igaz volt, csak nem úgy! Így a korai esés nagy részét ledolgozták az indexek. Most pedig az adócsomag megszavazásának örülnek.


A mai napon mind a DAX, mind a BUX index esetében emelkedésre számítunk.

Eseménydús napokon van túl Amerika

1% feletti esést sikerült nagyrészt ledolgozniuk a tengerentúli részvényindexeknek a pénteki kereskedés során, azt követően, hogy belpolitikai bizonytalanságok hatására beleadtak a piacokba. Az S&P500 és a Dow végül 0,2%-os, a Nasdaq 0,4%-os eséssel zárt.


Hirtelen nagy eséssel reagáltak az amerikai piacok pénteken arra az ABC News által lehozott hírre, miszerint Donald Trump korábbi nemzetbiztonsági tanácsadója, Michael Flynn arról fog említést tenni vallomásában, hogy az elnök utasításba adta neki, hogy lépjen kapcsolatba orosz hivatalnokokkal. Később a csatorna korrigálta az eredetileg félreérthető hírt és hozzátette, hogy Trump az Iszlám Állam elleni fellépés kapcsán adta ki ezt az utasítást. Flynn pénteken jelentette be, hogy bűnösnek vallja magát bizonyos ellene felhozott vádak kapcsán, miszerint korábban nem mondott igazat oroszokhoz fűződő kapcsolatairól. Most rajta van Amerika szeme, hogy pontosan mit is mond majd vallomásában, ami terhelő lehet Trumpra és a republikánusokra. Dianne Feinstein demokrata szenátor szerint közel áll a szenátusi nyomozás ahhoz, hogy az igazságszolgáltatás akadályozása miatt vádat emeljenek Trump ellen.


Megszavazta az Amerikai Szenátus a maga által kidolgozott adóreform tervezetet, így egy újabb nagy lépést téve a végső siker irányába. A következő lépés az, hogy a Képviselőházból és a Szenátusból arra kiválasztott tagok egy bizottságot alkotva közös nevezőre jussanak a jelenleg eltérő adóreform tervezetükkel kapcsolatban. A főbb ütközéspontok a személyi jövedelemadó kulcsok megváltoztatásának érvényességi ideje (a Szenátus tervezete alapján 10 év múlva kifut), a társasági adócsökkentés bevezetésének éve és az Obamacare által előírt kötelező egészségbiztosítás eltörlése lehetnek. A Goldman Sachs szerint a folyamat nagyjából két hetet vehet igénybe.


A Fekete Péntek hajtotta a novemberi autóértékesítéseket az Egyesült Államokban. Az amerikai autógyártók közül a Ford okozta a legnagyobb meglepetést, mivel 7%-kal nőttek év/év alapon az értékesítései a várt 3,7%-kal szemben. A General Motors esetében közel 3%-os visszaesés volt tapasztalható a várt 1,5%-os eséssel szemben, míg a Fiat Chryslernél 3,7%-os volt a visszaesés a várt 5,5%-os eséssel szemben.


67,5 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatot tett a CVS Health az Aetna-ra, amitől évi 750 millió eurós szinergiahatást várnak az egészségügyi szektorban tevékenykedő vállalatok. A CVS Health Amerika egyik legnagyobb gyógyszertárlánc üzemeltetője, míg az Aetna a biztosítási piacon van jelen.


A várakozásoknak megfelelően 58,2 pont lett az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser indexe novemberben. Ez kisebb visszaesés az előző havi 58,7-es értékhez képest, azonban továbbra is igen pozitív képet fest az ipar helyzetéről.

Lassult a BoJ eszközvásárlása

Vegyesen indult a hét az ázsiai piacokon. A Hang Seng 0,6%-ot emelkedett, a Shanghai index 0,2%-ot, a Nikkei 0,5%-ot csökkent.


Novemberben 2013 augusztusa óta a leglassabb ütemben bővült a japán jegybank mérlegfőösszege. Ez összefügg azzal, hogy eszközvásárlás helyett inkább a kamatokra próbálnak meg hatni és ezen keresztül élénkíteni a gazdaságot. Ilyen például a 10 éves hozamok horgonyzása.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Az OTP lezárta a szerb Vojvodjanska banka akvizícióját

2017. december 1-én megtörtént a szerb Vojvodjanska banka (Voban) akvizíciójának pénzügyi lezárása. Az OTP 100%-os tulajdonrészt szerzett a szerb bankban, továbbá részesedéseket vásárolt a National Bank of Greece egyéb érdekeltségeiben is. A bejelentés technikai jellegű, árfolyamhatás nem várható.

Szabadesésben a MOL novemberi marzsai

A MOL novemberi finomítói marzsai jelentősen estek: a novemberi finomítói marzs 5,8 dollár/hordó volt, míg a III. negyedéves átlag 7,3 dollár/hordót tett ki, októberben ez még 6,9 dollár/hordó volt. A novemberi petrolkémiai árrés 400 euró/tonnát tett ki, míg a III. negyedéves átlag 498 euró/tonnát ért el. A hír kedvezőtlen a MOL árára. A novemberi árrések a leggyengébbek az éven belül. Mi a jövőre nézve nem vagyunk pesszimisták, a tavaszi hónapok ismét jelentős erősödést hozhatnak.

Tovább veszi részvényeit a Richter

A Richter november 30-án 25.124 darab saját részvényt vett 6.856 forintos átlagáron, így a korábbi bejelentése alapján bónusz programjához még további 121.000 darabot fog venni. A cég 256.317 darab (csoport szinten 261.817 darab) saját részvényt birtokol a tranzakciót követően.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben