Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Marad az 1,8 millió hordóval kevesebb olaj

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. december 1.   09:07

Erste kommentár Tegnap megállapodtak az OPEC és nem OPEC kitermelők, hogy jövő március után is, egészen jövő év végéig fenntartják az 1,2+0,6 millió hordós kitermelés csökkentési...

Erste kommentár

Tegnap megállapodtak az OPEC és nem OPEC kitermelők, hogy jövő március után is, egészen jövő év végéig fenntartják az 1,2+0,6 millió hordós kitermelés csökkentési megállapodást. Ez egy köztes megállapodás, mert a világ két legnagyobb kitermelője, a szaúdiak (10,3 millió hordó) 2019 márciusig, míg az oroszok (10,9 millió hordó) csak szeptemberig akarták a korlátozást fenntartani. Az utóbbiak attól félnek, hogy az estlegesen emelkedő kőolajárak hatására az amerikai palaolaj termelők, akik jelentős hatékonyságjavulást értek el az elmúlt években, fokozni fogják a kitermelést, s így a kartell nem éri el célját. Ezért a döntést a jövő év közepén a felek felülvizsgálják. A hírre az olaj árfolyam pozitívan reagált, amely technikai szemmel csak annyit jelent, hogy a 20 napos mozgóátlag megtartotta az emelkedő trendben. Ugyanakkor az MACD eladási jelzést adott egy relatíve túlvett állapotból. Így továbbra is nagy a valószínűsége a csökkenő trend kialakulásának, pláne ha azt is figyelembe vesszük, hogy az orrunk előtt (január) van a szezonálisan leglanyhább olaj keresleti időszak.


Mindeközben a szenátusban mára halasztották a végszavazást az adóreformról, de addig számos egyéni indítványt kell megszavazni. Így még az is előfordulhat, hogy tovább csúszik az aktus, de ma már nagy a valószínűsége az esemény bekövetkeztének. Ne feledjük, hogy egy potenciális elfogadás után is a szenátusi és a képviselőházi szövegek összefésülése következik, amely megnehezíti az ünnepek előtti elfogadást. Mindenesetre rohamtempóban kell dolgozniuk a képviselőknek és a szakértőknek, ha még idén tető alá akarják hozni az egyezséget.


A DAX tegnap is lefordult a 20 napos mozgóátlagról és a negatív tartományban zárt annak ellenére, hogy pl. az USA-ban jó volt a hangulat. A BUX is gyengélkedik. Gyakorlatilag egy hete folyamatosan csökken, s tegnapra támaszszintre ért. Így a mai napon oldalazásra számítunk itthon és a DAX indexben is.

Megkezdődött a halasztgatás

Az energiaszektor vezetésével emelkedtek tegnap a tengerentúli részvénypiacok, miután az OPEC valóban 2018 végéig meghosszabbította az ezidáig jövő márciusáig érvényben levő kitermelés korlátozást. Emellett a befektetők egy sikeres szenátusi szavazásban is reménykedtek az adóreform kapcsán, amire a többi szektorban is emelkedés volt tapasztalható. Ebben azonban mint kiderült egyelőre csalódniuk kellett, így piaczárást követően a határidős indexek már lecsorgást mutattak. Tegnap a Dow Jones 1,4%-kal, az S&P500 0,8%-kal, a Nasdaq pedig 0,7%-kal került feljebb.


Kulcskérdésekben nem tudtak megállapodni egymással a republikánus szenátorok tegnap az adóreform kapcsán, így elhalasztották annak megszavazását. Ez gyakorlatban úgy néz ki, hogy a Szenátus Költségvetési Tanácsa által elfogadott tervezet még több módosításon esik át, amikről egyesével szavaz a Szenátus. Tegnap nem sikerült a republikánusoknak minden ilyen módosítást illetően közös nevezőre jutni, ezért inkább elhalasztották ezt a folyamatot. A szavazás folyamatát ma nyithatják meg újra. A legfőbb vita továbbra is az adóreform költségvetési hiányra gyakorolt hatása körül forog. Tegnap jelent meg az Amerikai Adóügyi Bizottság új becslése ennek kapcsán, amely szerint az adóreform általi gyorsabb gazdasági növekedés 10 év alatt 458 milliárd dollár addicionális bevételt jelentene a költségvetésnek. Ez azonban még mindig nem éri el a reform miatt kieső 1.400 milliárd dollárt, így továbbra is nehéz lesz közös nevezőre jutniuk a republikánus szenátoroknak.


Loretta Mester, a clevelandi Fed elnöke szerint a gazdaság jelenlegi állapota azt indokolja, hogy a rövid hozamok utóbbi időben látott emelkedéséhez hasonlóan a hosszú hozamok is emelkedésnek induljanak. Véleménye szerint a monetáris kondíciók igen lazák a tengerentúlon, ami kedvez a gazdaság további növekedésnek és egyben az alapkamat fokozatos emelésének is.

Idei legrosszabb hetét zárta Kína

Vegyes teljesítményt mutattak ma az ázsiai piacok. A Hang Seng 0,4%-ot csökkent, a Shanghai index stagnált, míg a Nikkei 0,4%-ot emelkedett.


A Shanghai index ezen a héten összesen 2,3%-ot csökkent, ami az idei év eddigi leggyengébb teljesítménye a kínai indextől. A héten a kínai befektetők a nagy kapitalizációjú papírok felől inkább a kisebbek felé fordultak.


Novemberben 50,8 pontra csökkent a Caixin feldolgozóipari beszerzési menedzser index értéke Kínában. Ezzel alulmúlta a múlt havi 51 pontos és a várt 50,9 pontos értéket is.


Októberben a várakozásokkal összhangban 2,8%-on stagnált a japán munkanélküliségi ráta. A japán infláció a várakozásoknak megfelelően 0,2% volt októberben, a maginfláció szintén 0,2% volt, összhangban a várakozásokkal.


A végleges novemberi japán Nikkei feldolgozóipari beszerzési menedzser index 53,6 pont lett az előzetes 53,8 ponttal szemben.

Határidős piacok

A határidős piacok többsége a negatív tartományban volt ma reggel. A nagyobb indexek közül egyedül a Dow volt pluszos.

Tovább veszi részvényeit a Richter

A Richter november 29-én 27.876 darab saját részvényt vett 6.938 forintos átlagáron, így a korábbi bejelentése alapján bónusz programjához még további 146 ezer darabot fog venni. A cég 231.143 darab (csoport szinten 236.643 darab) saját részvényt birtokol a tranzakciót követően.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Túl sok energia, csekély eredményért

Kivételes időszakon vannak túl a nemesfémek, ipari fémek, amelyek közül több nyersanyag árfolyama is történelmi magasságokba emelkedett az elmúlt...

Egyre kevesebb gazda Németországban
AGRÁR SAROK

Egyre kevesebb gazda Németországban

Napjainkban, amikor a mezőgazdaság gazdálkodási körülményei alapjaiban és tartósan változnak meg, igen fontos mintákat találni az átalakulás...

2024. május 21.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben