Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó gazdasági kilátások

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. november 30.   09:38

Erste kommentár Tegnap kiderült, hogy még a vártnál (3,2 százalék) is jobban (3,3 százalék) növekedett az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben. Alapvetően a beruházások húzták az indexet....

Erste kommentár

Tegnap kiderült, hogy még a vártnál (3,2 százalék) is jobban (3,3 százalék) növekedett az amerikai gazdaság a harmadik negyedévben. Alapvetően a beruházások húzták az indexet. Mindeközben megjelent a Bézs könyv is, amelyből az derült ki, hogy a mind a 12 körzetben növekedett a gazdasági aktivitás, miközben a munkapiaci helyzet továbbra is feszült. Az építőipar nehezen talál munkaerőt, de probléma van a képzettebb munkaerővel is, hiszen nem feltétemül találnak megfelelően képzett embereket sem. Összességében emelkedő inflációt és moderáltan tovább növekvő gazdaságot sugall a felmérés. Ez ugyan dollárerősödést hozhatott volna, de a német jegybank elnöke is megszólalt. Az EKB megemelheti az idei évre vonatkozó 2,2 és a jövő évre vonatkozó 1,8 százalékos GDP növekedési előrejelzését. Így szerinte a mennyiségi lazítást 2018 szeptemberében be kellene fejezni.  Az eredő pedig egy újabb kismértékű dollárgyengülés lett. Pedig hamarosan jöhet a szavazás a szenátorok részéről is az adóreformról, de nem feltétlenül ma, hiszen még mindig tartanak az egyeztetések az egyes képviselőkkel.


A DAX tegnap felszaladt a 20 napos mozgóátlag fölé, de ott elszédült, s a nap végére nullában mélyen a szint alatt zárt az index. Ez negatív hír, s nem az erő jele. Maradhat az oldalazás, amely a mai napra is igaz. A BUX index esetében egy enyhe csökkenés valószínű. Közelítjük a 3.600 pontnál levő támaszt. Ma különben MSCI átsúlyozásra kerül sor, amely nem érinti a magyar részvényeket. Ennek ellenére azt szoktuk látni, hogy a záró szakaszban jelentősebb forgalomra lehet számítani. Annál is inkább, mert november végi árbeállításra is lehet számítani.

Profitrealizálás a technológiai szektorban

1% feletti esést mutatott a Nasdaq a tegnapi nap folyamán, azt követően, hogy profitrealizálás bontakozott ki a nagy technológiai cégek piacán. Az index 1,3%-ot esett, míg a Dow 0,4%-ot emelkedett, az S&P500 pedig stagnált. Elképzelhető, hogy a technológia cégek egy nagyobb szektorok közötti rotációnak estek áldozatul, ugyanis eközben a pénzügyi és a telekommunikációs szektorok teljesítménye felfele lógott ki a sorból, egyaránt 0,7%-os emelkedéssel.


A harmadik negyedéves 3,2%-os gazdasági bővülést követően visszatérhet a 2%-os növekedés környékére az Egyesült Államok gazdasága a Fed tegnap publikált Bézs könyve szerint, azaz elmúlhat a hurrikánhatás. A gazdasági aktivitás szerény, illetve közepes ütemben növekedett az októbertől november közepéig tartó időszakban. A legtöbb körzet esetében továbbra is gond a szakképzett munkaerő hiánya, ennek érdekében a munkáltatók emelik a béreket és egyéb béren kívüli juttatásokat. Az inflációs nyomás kissé felerősödött az előző Bézs könyvhöz képest, leginkább az építőipari szektorra volt jellemző az áremelkedés.


Marvin Goodfriend közgazdász professzort jelölte tegnap Donald Trump a Fed igazgatótanácsába. Goodfriend élesen kritizálta a Fed válságot követő monetáris politikai intézkedéseit, szerinte a Fed-nek az inflációs cél elérése érdekében minimális monetáris politikai eszköztárat kell bevetnie. Emellett Goodfriend támogatott egy korább republikánus javaslatot, miszerint a Fed-nek bizonyos előre meghatározott formulák alapján kéne módosítani az alapkamaton, ezzel limitálva az emberi tényezőt a monetáris politikai döntések során. A Fed 2%-os, szimmetrikus inflációs céljáról korábban úgy nyilatkozott, hogy szerinte nem kéne az inflációnak 2% fölé emelkednie.

A koreai jegybank emelt először kamatot

Esés jellemezte az ázsiai piacokat ma reggel. A Shanghai index 0,6%-ot, a Hang Seng 1,4%-ot zuhant, miközben a japán Nikkei 0,6%-ot emelkedett.


A várakozásoknak megfelelően kamatot emelt a koreai jegybank. Az alapkamatot 1,25%-ról 1,5%-ra emelték fel. A főbb ázsiai jegybankoknál utoljára 2014-ben láthattunk kamatemelést, így a koreai jegybank az, mely először a kamatemelés útjára lépett. A régióban a Fed szigorítása miatt emelkedhetnek a finanszírozási költségek, melyre a helyi jegybankoknak is reagálnia kell.


Az előzetes októberi adatok szerint a japán ipari termelés év /év alapon 5,9%-kal bővült, azonban így is elmaradt a 7,1%-os várakozástól. Év/év alapon már 12 hónapja tart az ipari termelés bővülése.


Rekordnak számító 10,6 milliárd dollárnyi befektetés áramlott novemberben Kínából a hongkongi piac felé. A két piac közti átjárás lehetőségét 2014-ben teremtették meg, azóta még soha nem áramlott ekkora tőke a hongkongi piacra. Pedig állítólag az elmúlt héten már korlátozták is a befektetési alapok hongkongi aktivitását.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és a DAX pluszban, a Nasdaq és az FTSE mínuszban volt.

Ismét saját részvényt vett a Richter

A Richter november 28-án 25.000 darab saját részvényt vett 6.959 forintos átlagáron, így a korábbi bejelentése alapján bónusz programjához még további 174.000 darabot fog venni. A cég 203.267 darab (csoport szinten 208.767 darab) saját részvényt birtokol a tranzakciót követően.

Változás a Waberer’s igazgatóságában

Bethlen Miklós 2017. december 21-i hatállyal lemond a Waberer’s-nél betöltött igazgatósági elnöki pozíciójáról és igazgatósági tagságáról.  Bethlen úr a többségi tulajdonos Mid Europa Partners delegáltja volt, helyére Robert Knorrt, a Mid Europa Partners társ-ügyvezető partnerét nevezik.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben