Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szavazott a Képviselőház az adócsomagról

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. november 17.   09:28

Erste kommentár Tegnap az amerikai alsóház elfogadta az adócsökkentési terveket, amely a törvénytervezet szerint 2018-tól lépne életbe, s a társasági adó 35-ről 20 százalékra csökkenne, míg...

Erste kommentár

Tegnap az amerikai alsóház elfogadta az adócsökkentési terveket, amely a törvénytervezet szerint 2018-tól lépne életbe, s a társasági adó 35-ről 20 százalékra csökkenne, míg a személyi jövedelemadó egyszerűsödne (kevesebb adókulcs) s csökkenne is egyben. Ugyanakkor a törvényt a Szenátusnak is el kell fogadnia (a Hálaadás utáni pénteken), de ott a törvénytervezetnek más a szövegezése. A hatályos törvények szerint egyszerű többséggel csak úgy fogadhat el adócsökkentést a Szenátus, hogy az hosszú távon (10 éven túl) nem növelheti az államadósságot. Így a társasági adót 2019-től csökkentenék, a személyi jövedelemadó csökkentését meg amúgy is csak 10 évre fogadnák el. Ezzel az a probléma, hogy a szabályok szerint a két háznak ugyanazt a szöveget kell jóváhagynia, s akkor kerülhet az elnök asztalára aláírásra és bevezetésre. Azaz, ha a Szenátus igennel szavazna Hálaadás (november 23.) után, akkor is össze kell a két szöveget fésülni. Ezt, amúgy még az idén le szeretnék „játszani”. Mindenesetre a költségvetési hiányt hosszútávon nem növelő szabály miatt a limitált időperiódus lehet a nyerő, hiszen a minősített többségre kicsi az esély a Szenátusban. Ez alapján a teljes adócsökkentés jövő évi bevezetésének (abban a formában, ahogy tegnap elfogadták) kicsi az esélye, de nem lehetetlen. A republikánusok szerint a reform elfogadásának esélye jelen pillanatban 70 százalék, míg korábban a Goldman 65 százalékos valószínűséget adott a 2018 január 1-i adócsökkentésnek.


A tegnapi jelentős emelkedést követően a BUX és a DAX indexben is oldalazásra számítunk, melynek során a BUX talán inkább csökkenne, míg a DAX inkább emelkedhet egy picit.

Egy lépéssel közelebb az adócsökkentéshez az USA

Megtették az első lépést a republikánusok a sikeres adóreform irányába, amire nagyobb emelkedéssel reagáltak a vezető amerikai indexek. A Dow és az S&P500 0,8%-kal, a Nasdaq 1,3%-kal emelkedett.


227:205 arányban elfogadta az Amerikai Kongresszus alsóháza, a Képviselőház az általuk előterjesztett adóreform tervezetet. Eszerint a társasági adó a 2018-tól a mostani 35%-ról 20%-ra csökkenne, emellett a személyi jövedelemadó kulcsok száma is háromra csökkenne a jelenlegi hétről, amivel az emberek többsége jól járna. Ez azonban csak az első lépés volt, ugyanis a felsőháznak, a Szenátusnak is rá kell bólintania a javaslatra. Ők azonban egy saját tervezettel állnak elő, ami több ponton is eltér a Képviselőház által most elfogadottól. Ha a Szenátus el is fogadja azt, a két tervezetet még össze kell fésülni, ami nem lesz egyszerű, a nagyobb eltérések miatt. Ilyen például, hogy a Szenátus a személyi jövedelemadó csökkentését 10 év után kivezetné, illetve a társasági adót csak 2019 elejétől csökkentené.


A vizsgálathoz közel álló források szerint az Európai Unió még idén jóváhagyhatja a Qualcomm felvásárlási ajánlatát az NXP félvezetőgyártóra. Ez nagy megkönnyebbülés lenne a cégnek, azt követően, hogy visszautasította a Broadcom nemrégiben tett felvásárlási ajánlatát, ugyanis ezzel bizonyítana saját befektetői felé.


A San Franciscó-i Fed elnöke, John Williams idénre további egy, jövőre pedig további három kamatemelést vár az USA-ban a mostani legjobb tudása szerint, azonban a beérkező adatok függvényében ez természetesen változhat. Véleménye szerint elég lenne, ha a Fed csupán 2,5%-ra emelné az alapkamatot a mostani ciklus során. Williams szerint egy esetleges recesszió során a Fednek nem kéne elzárkóznia a negatív kamatoktól.

A Moody’s is elismeri Modi reformjait Indiában

Vegyes képet mutatnak a vezető ázsiai indexek. A Nikkei 0,2%-kal, a Hang Seng 0,6%-kal emelkedik, mag a Shanghai index 0,5%-kal esik.


13 évet követően ismét javított India adósbesorolásán a Moody’s. Ezúttal az éppen befektetési kategóriába tartozó Baa3 besoroláson javított egy fokozattal Baa2-re. A Moody’szerint a miniszterelnök által szorgalmazott reformok segítenek stabilizálni a növekvő adósságot az országban, ezek fontossága pedig felülírja a rövidtávú nehézségekből adódó kockázatokat. A kérdés most az, hogy az S&P és a Fitch is követi-e a Moody’s lépését. A hírekre az indiai rúpia fél százalék erősödést mutat ma a dollárral szemben.

Határidős piacok

Vegyes képet mutattak a határidős piacok ma reggel. A Dow, az S&P és az FTSE mínuszban, a Nasdaq és a DAX pluszban volt.

MOL: a norvég alap kiszáll az olaj- és gáz papírokból

A Norvég Állami Alap tegnapi bejelentése szerint eladja a tulajdonában lévő olaj- és gázipari részvényeket. Ez 379 céget és mintegy 35 milliárd dollárnyi vagyont érint. A közép-keleti európai részvények közül a MOL-ban 0,18%-os részesedése van az alapnak, ez mintegy másfél napi forgalomnak felel meg.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben