Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megvették az eurót a jó német GDP-re

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. november 15.   09:17

Erste kommentár Tegnap GDP tűzijátékot láthattunk a CEE régióban, amelyben nyilván szerepet játszott a német GDP húzóereje is. Az pedig 2,8 százalékkal bővült a harmadik negyedévben a várt 2,3...

Erste kommentár

Tegnap GDP tűzijátékot láthattunk a CEE régióban, amelyben nyilván szerepet játszott a német GDP húzóereje is. Az pedig 2,8 százalékkal bővült a harmadik negyedévben a várt 2,3 és az előző negyedévi 2,1 százalékkal szemben, amelyet különben a mostani felülvizsgálatnál 2,3 százalékra emeletek. Ráadásul az amerikai társasági és személyi jövedelemadó könnyítések körüli perpartvar sem kedvez a dollárnak, amely így a csökkenő trendcsatorna (szeptemberi csúcstól) felső éléig száguldott, s így most kritikus szinten tartózkodik. Ugyanis a felső él áttörése megerősítené a trendfordulót az EURUSD keresztben.


Összességében egyre általánososabbá válik a korrekció. Tegnap eséssel zártak a piacok annak ellenére, hogy emelkedniük kellett volna. Nem a jó GDP adatok miatt, hanem technikai okokból kifolyólag. A piac gyengeségét jól jelzi, hogy mindezek ellenére a nap másodiki felére kitört az általános fáradtság.

Napról-napra változik az adóreform az USA-ban

A kezdeti gyengélkedés után sikerült a kereskedés második felében javítaniuk az amerikai indexeknek, összességében azonban így is kisebb mínuszokat láthattunk. A Dow 0,1%-kal, az S&P500 0,2%-kal, a Nasdaq 0,3%-kal esett vissza.


Egyre nagyobb fejetlenség tapasztalható az amerikai adóreform körül. Tegnap a Szenátus előállt a maga tervezetével, amiben a személyi jövedelemadó csökkentését és a középosztály számára kedvező adójóváírásokat csupán ideiglenes, 10 évig tartó intézkedésként vezetnék be. Mindezt azért, mert a Szenátus szabályai szerint egyszerű többséggel csak olyan intézkedéseket lehet megszavazni, amelyek hosszú távon (10 éven túl) már nem növelik az államadósságot. Emellett a Szenátus tervezetében eltörlésre kerülne a még mindig érvényben levő, Obamacare által előírt kötelező egészségbiztosítás az állampolgárok számára, amin 10 év alatt több mint 300 milliárd dollárt spórolna a költségvetés. A Szenátus tervezetében a társasági adókulcs csökkentése 35%-ról 20%-ra tartós lenne, azonban csak 2019 elejétől lépne életbe. Ez a tervezet már komolyabb mértékben eltér a Képviselőház által bemutatottól, így elképzelhető, hogy még jó ideig várni kell a konkrét fejleményekre.


A tegnapi, vártnál gyorsabb ütemben növekvő termelői árindexet követően ma érkezik az októberi fogyasztói árindex a tengerentúlról. Az adatot kiemelt figyelemmel követik a befektetők, mivel egyre több Fed jegybankár hangoztatja, hogy a 2018-as kamatemelések nagyobb mértékben az infláció alakulásától függhetnek.

Továbbra is gyenge a belső fogyasztás Japánban

Az ázsiai részvényindexeket is elérte a korrekció szele, a Nikkei 1,6%-kal, a Hang Seng 0,9%-kal, a Shanghai index 0,8%-kal esik. A Nikkei esésében a rossz nemzetközi hangulat mellett ezúttal az erősödő jen is közrejátszik.


Évesített alapon 1,4%-kal bővült a japán GDP a harmadik negyedévben az előzetes adatok szerint, miközben a konszenzus 1,5%-os bővülésre számított. Az előző negyedévi adatot 0,1 százalékponttal felfele, 2,6%-ra korrigálták. Az immáron hetedik negyedéve növekvő gazdaságot továbbra is az export és a beruházások húzzák, míg a belső fogyasztás, ami a GDP 2/3-át adja 0,5%-kal esett vissza a megelőző negyedévhez képest. Ez hetedik negyedéve az első visszaesés a belső fogyasztásban, ami a csökkenő népesség és a lassan növekvő bérek eredménye.


A GDP adatok mellett végleges ipari termelési adatok is jöttek Japánból szeptemberre. Év/év alapon 2,6%-os bővülés volt tapasztalható az előző havi 2,5%-ot követően.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős börzéken negatív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben