Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

Lassan vége az olcsó energia korának – ez hozza el a recessziót?

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. november 10.   15:27

Ha az elmúlt évek áralakulásait nézzük, gyakorlatilag elmondható, hogy vége az olcsó energia korának, ugyanis gyakorlatilag minden energiahordozó emelkedő pályára lépett. Ez igaz nemcsak a kőolajra és a földgázra, amit mi gyakran elemzünk, de megfigyelhető hasonló tendencia a szén vagy az uránium esetében. A 2013 és 2016 közötti mélypontok tehát a múlté – a gyors globális gazdasági fellendülés ismét emelkedő nyersanyag ciklust eredményez. A kérdés, hogy a növekvő energia és nyersanyag árak együtt a növekvő kamatokkal, hol akasztják meg a világgazdaság szekerét, hasonlóan, mint ahogy 2007-2009 között láttuk.

A következő ábrák mutatják néhány energiahordozó áralakulását az elmúlt 10 évben (adatok hiányában egyes esetekben rövidebb időszakot vettem). Fontos kiemelni, hogy a szén, a kőolaj, a földgáz és az uránium ára 2013-2016 közötti mélypontot követően emelkedni tudott az elmúlt években. Talán csak az utóbbi, azaz az uránium kivétel, de ennek inkább strukturális okai vannak, mivel Fukushima óta az energiamixen belül csökken a nukleáris energia szerepe.

Ausztrália Newcastle kikötő termálszén FOB azonnali ár (USD/t)
Forrás: Bloomberg

TTF (Hollandia) 1-napos földgáz ár (EUR/MWh)
Forrás: Bloomberg

Uránium U308 USA azonnali ár (USD/lb)
Forrás: Bloomberg

Német zsinóráram 1-éves forward ár (EUR/MWh)
Forrás: Bloomberg

Rotterdam Brent közeli határidős ár (USD/hordó)
Forrás: Bloomberg

Az Erste Trader-ben energiahordozók széles választékával kereskedhet! Próbálja ki demó számlán, kockázatok nélkül!


A trend fennmaradása a mostani gyors gazdasági növekedési periódusban elég biztosnak látszik. Nekem a 2006-2008 közötti időszak jutott eszembe, mivel ekkor is hasonló tüneteket láttunk. A felrobbanó energiaárak és az emelkedő kamatok kiütötték a világgazdaságot, először az Egyesült Államok gazdaságát, ami a mostani állapothoz képest jobban el volt adósodva. Ilyen mértékű eladósodottság még nincs, de most ez is kezd felépülni. Ha ez így igaz, akkor 2-4 éven belül megint láthatunk egy globális ciklikus lefelé fordulást.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben