Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jó hírt kaptak a Waberer’s tulajdonosok

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. november 6.   09:17

Erste kommentár Egy ma reggel megjelent interjúban a Waberer’s vezérigazgatója elmondta, hogy a megnövekedett költségek miatt 8 százalékkal emelik a fuvarozási árakat. A Rail Cargo Hungária...

Erste kommentár

Egy ma reggel megjelent interjúban a Waberer’s vezérigazgatója elmondta, hogy a megnövekedett költségek miatt 8 százalékkal emelik a fuvarozási árakat. A Rail Cargo Hungária igazgatóságának elnöke szerint az európai fuvarozási piaci árak átlagosan 6 százalékkal kerültek magasabbra. A hír egyértelműen pozitív a fuvarozó cégek és a Waberer’s részvényesek számára is, hiszen az elmúlt időszakban a dízel üzemanyagárak jelentősen emelkedtek. A nagykereskedelmi árak mintegy 50 százalékkal ugrottak június óta, így elsősorban ezek áthárításáról van szó, de a megnövekedett egyéb költségek (sofőrök és biztosítási díjak) is indokolják az emelést. Különben az elmúlt hónapokban a nemzetközi teljes rakományok szállítmányozásának piacán az eredmények nyomás alatt voltak, s ez most fordulhat, amely akár komoly pozitív hatással is lehet a Waberer’s eredményére. Különben az üzemanyagár emelkedése amúgy is elsősorban a közúti szállítmányozás felfutásának köszönhető, hiszen a dízelüzemű személygépkocsik eladása az elmúlt időszakok botrányai miatt csökkent, ráadásul a nagy autógyártók ösztönző programokat vezettek be a régi dízel gépkocsik cseréjére. Ez pedig kereslet csökkenést jelent a lakossági oldalon. Vagyis összességében komoly keresletnövekedést láthatunk a szállítmányozási oldalon. A hír egyértelműen pozitív, így a Waberer’s részvények árának emelkedésre számítunk az elmúlt napok árnyomása után.


A DAX a mai napon oldalazhat a 13.255 pontnál levő rés felett, az után, hogy az elmúlt két kereskedési napban megerősítette az újabb „szökési” rést. Ez pedig (két szökési rés két héten belül!) elég erős technikai indikáció. A BUX indexben csökkenésre számítunk a mai napon.

Amerikai szálai is vannak a hétvégén kirobbant offshore botránynak

Emelkedéssel búcsúztatták a hetet a vezető amerikai indexek pénteken. A Dow 0,1%-kal, az S&P500 0,3%-kal, a Nasdaq 0,7%-kal emelkedett.


Újabb nemzetközi offshore kiszivárogtatásra (Paradise-iratok) került sor a hétvégén, amelynek szálai az Egyesült Államokig is elérnek. Az egyik dokumentumból Wilbur Ross amerikai kereskedelmi miniszter Vlagyimir Putyinhoz fűződő közvetett üzleti érdekeltségeiről szivárogtak ki információk. Ross kinevezése előtt ugyan megemlítette Oroszországhoz fűződő üzleti kapcsolatait, azonban a most napvilágot látott részletekre már nem tért ki. Emellett a Nike és az Apple adóelkerülésre tett kísérleteiről is információk szivárogtak ki, így a következő napokban minden bizonnyal a média kereszttüzében lesznek a vállalatok.


A CNBC információi szerint hamarosan nyugdíjba vonulhat William Dudley, a New York-i Fed elnöke. Dudley-nak 2019 januárjában járna le a mandátuma, a hírcsatorna szerint azonban akár már idén tavasszal visszavonulhat. Ezzel akár rövid idő alatt a Fed három kulcsposztjára kerülhetnének új emberek azt követően, hogy Jerome Powell személyében már megvan a leendő elnök és az alelnöki szék is betöltésre vár jelenleg.


Tovább folytatódhat az éles verseny az amerikai telekommunikációs piacon azt követően, hogy sikertelen véget ért a harmadik és negyedik legnagyobb piaci szereplő tervezett egyesülése. A hírek szerint a Spint többségi tulajdonosa és egyben a japán Softbank vezérigazgatója Masayoshi Son és Tim Hoettges, a T-Mobile US anyavállalatának, a Deutsche Telekom-nak a vezérigazgatója nem tudtak megegyezni abban, hogy az újonnan létrejövő cégben ki mekkora részesedéssel rendelkezzen. A hír mind a Sprint, mind a T-Mobile US számára kedvezőtlen, de akár kisebb negatív reakciót tapasztalhatunk majd a Verizon és az AT&T esetében is.

Továbbra is a 2%-os inflációért küzd a japán jegybank

Vegyes kereskedés jellemezte az ázsiai piacot ma reggel. A Hang Seng 0,3%-ot csökkent, a Shanghai index 0,4%-ot emelkedett, míg a Nikkei stagnált.


Októberben mind a szolgáltatóipari, mind pedig a kompozit beszerzési menedzser index értéke növekedett Japánban. A szolgáltatóipari index 51,0 pontról 53,4 pontra emelkedett.


Március óta nem látott szintre gyengült a jen a dollárral szemben, miután a japán jegybank elnöke kritikusnak nevezte a 2%-os inflációs cél elérését. Ez a piac számára azt mutatja, hogy tartósan laza monetáris politikára számíthatnak a BoJ részéről.


Októberben a japán jegybank csökkentette ETF vásárlásainak mértékét, azonban közölték, hogy ez nem jelenti azt, hogy az év hátralévő 2 hónapjában növelik a mennyiséget az éves vásárlási összeg elérése érdekében, ugyanis a jegybankelnök, Kuroda szerint nem szükséges januártól decemberig mérni az eszközvásárlások volumenét.

Határidős piacok

A Dow és a Nasdaq pluszban, az S&P mínuszban volt ma reggel. Az európai határidős piacok közül egyedül a CAC40 volt pluszban.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben