Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Gyenge MOL eredmény, emelkedő osztalék

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. november 3.   09:27

Erste Kommentár A harmadik negyedévben gyenge számokat közölt a MOL az erős modell finomítói marzsok ellenére. Az ok a valóságban gyengébb marzs, elsősorban a nagykereskedelemben és petrokémiában. Ugyanakkor a...

Erste Kommentár

A harmadik negyedévben gyenge számokat közölt a MOL az erős modell finomítói marzsok ellenére. Az ok a valóságban gyengébb marzs, elsősorban a nagykereskedelemben és petrokémiában. Ugyanakkor a társaság tervei nincsenek veszélyben, hiszen az 1,3 Mrd dolláros szabad pénzáram és a 2,3 Mrd dolláros éves EBITDA vagy már teljesült (előbbi) vagy pedig nagy valószínűséggel teljesülni fog az idei évben. Ugyanakkor a MOL megemelte az osztalékfizetési tervét is. Az erős 2017-es év után egy egyszeri, rendkívüli osztalékra is tér nyílhat, a cég vélemény eszerint, illetve a hagyományos osztalékot is megemelik 10 százalékkal. Ez pedig 86 forintos osztalékot és 2,6 százalékos osztalékhozamot jelentene, amely jónak mondható a mostani hozamszegény környezetben. Összességében az eredmény negatív meglepetés, amelyet az erős pénzügyi helyzetből adódó magasabb osztalék, plusz rendkívüli osztalék kilátás részben feledtethet.


Trump megnevezte a Fed elnöki szék várományosát, amely Jerome Powell lett, aki várhatóan hasonlóan galamblelkű lesz, mint a jelenlegi elnök Jenet Jellen. A hír várt volt, így nagy meglepetést nem okozott. Az adókat pedig 35 százalékról egy lépésben 20 százalékra, míg a kint lévő jövedelmeket egyszeri 12 százalékkal adóztatnák, kötelező jelleggel, amelyet 8 év alatt kellene megfizetni. Vagyis a főbb vonulat a várakozásoknak megfelelő.


A DAX index várhatóan oldalazni fog a mai napon, míg a BUX index esetében inkább csökkenésre számítunk.

Jelesre vizsgázott az Apple

Vegyesen zártak tegnap az amerikai piacok. A Dow, 0,4%-kal került feljebb zárásra, az S&P500 és a Nasdaq stagnált.


Minden kulcs fronton kedvező hírekkel szolgált az Apple a tegnapi gazdasági negyedik negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat év/év alapon 16%-kal növekvő, 52,6 milliárd dolláros árbevételen 2,07 dolláros egy részvényre jutó tisztított profitot ért el, míg az elemzők 50,7 milliárd dolláros árbevételt és 1,87 dolláros EPS-t vártak. Több gyenge negyedévet követően a kínai piac ismét növekedésbe fordult, az árbevétel 12%-ot emelkedett év/év alapon, 9,8 milliárd dollárra. A szolgáltatásokból (Apple Music, iCloud, App Store, …) származó bevétel 8,5 milliárd dollár lett a várt 7,5 milliárddal szemben, ami 34%-os éves növekedésnek felel meg. Igaz, itt egy egyszeri 640 millió dolláros pozitív irányú korrekció is közrejátszott. Az új iPhone X-et már kígyózó sorok várják a boltok előtt, ugyanis a mai naptól kerül a boltokba. A vállalat a következő negyedévre vonatkozó előrejelzései alapján kiemelkedő lehet a készülékek iránti kereslet, aminek a gyártási szűkkeresztmetszetek sem szabnak majd gátat. A következő negyedévre 84-87 milliárd dollár közötti árbevételt vár a vállalat, míg az elemzők ennek a sávnak az aljára számítottak. A hírekre 3%-ot emelkedett piaczárást követően a vállalat árfolyama, ezzel elérte a 900 milliárd dolláros piaci kapitalizációt, amivel továbbra is messze a legnagyobb tőzsdén jegyzett vállalat a világon.


Újabb nagy esést szenvedett el a Teva, azt követően, hogy a vállalat harmadszorra vágta vissza idei évre vonatkozó profit előrejelzését a harmadik negyedéves gyorsjelentését követően. A generikus készítmények piacán tomboló egyre nagyobb verseny mellett, az is kedvezőtlenül hat a vállalat eredményére, hogy a nagy rivális Mylan sikerrel dobott piacra egy olyan készítményt, ami a Teva legjobban teljesítő gyógyszerének (Copaxone) közvetlen versenytársa. A vállalat egy részvényre jutó profitelőrejelzését 2017-re a 4,3-4,5 dolláros sávról a 3,77-3,87 dolláros sávra vágta vissza, ráadásul a vártnál kevesebb adósságát lesz képes törleszteni idén. A harmadik negyedéves számok megfeleltek az elemzői várakozásoknak. A részvények 20%-ot estek a híreket követően.


Megfelelt a várakozásoknak a Starbucks a főbb sorokon, azonban a legalább egy éve nyitva tartó üzletekben történő értékesítések csupán 2%-kal növekedtek év/év alapon a várt 3,2%-kal szemben. Így hiába volt az 5,7 milliárd dolláros árbevétel és 0,55 dolláros egy részvényre jutó tisztított profit, az árfolyam 3%-ot esett piaczárást követően.


Kijött a republikánusok részletes adótervezete, aminek keretében a jelenlegi 35%-ról egy lépésben 20%-ra csökkentenék a társasági adókulcsot. Emellett a külföldön tartott profitokra egyszeri 12%-os, kötelező jellegű adókulcsot vetne ki az állam, amit az elkövetkező 8 év során kéne a vállalatoknak megfizetni. Egyéb részletek is kijöttek, amik főként a lakosságot érinthetik. A tervezeten valószínűleg még több módosítás eshet, annak érdekében, hogy egyezség szülessen a republikánusok között, ugyanis elég számukra az egyszerű többség, hogy átvigyék a javaslatot a Szenátuson.


Valóban Jerome Powell-t, jelenlegi Fed kormányzót választotta Donald Trump a Fed élére, azt követően, hogy Janet Yellen-nek 2018. február elején lejár a mandátuma. Trump választása nem okozott meglepetést, az előzetes szivárogtatásoknak megfelelő volt, így nem is járt érdemi piaci reakcióval a bejelentés.

Japán nélkül zárta a hetet Ázsia

Vegyes teljesítményt nyújtottak a hét utolsó napján az ázsiai indexek. A Shanghai index 0,3%-ot csökkent, a hang Seng pedig 0,3%-ot emelkedett. A japán részvénypiac zárva tartott nemzeti ünnep miatt.


A kínai jegybank 404 milliárd jüan értékű 1 éves likviditást nyújtott a bankok számára 3,2%-os hozam mellett, miközben csak 207 milliárd jüan értékű finanszírozás járt le.


Októberben a szolgáltató szektorban a kínai Caixin beszerzési menedzserindex értéke a korábbi 50,6 pontról 51,2 pontra emelkedett. Ennek ellenére a kompozit index értéke 51,4 pontról 51,0 pontra csökkent.

MOL: a harmadik negyedéves eredmény kiábrándító, a cég belengette az extra osztalékot

  • A MOL 150 milliárd forint harmadik negyedéves CCS-alapú, tisztított EBITDA-t ért el szemben a piaci várakozással, ami 172,8 milliárd forint volt.

  • A gyengébb eredmény oka a csökkenő feldolgozás-kereskedelem eredmény volt, ami elsősorban a gyengébb hazai nagykereskedelmi marzsoknak volt köszönhető. A dívizió 70,5 milliárd forint tisztított CCS alapú EBIDA-t ért el.

  • A céget sújtotta néhány egység leállása is részben a kitermelés, részben a feldolgozás gyengébb számai miatt.

  • A kutatás-termelés 49,1 milliárd forintos EBITDA-ja megfelelt a várakozásoknak, miközben a cég 104,5 ezer hordóegyenértékest termelt az időszakban. A realizált szénhidrogén ár 38 dollár volt.

  • A fogyasztói szolgáltatások kimagaslóan erős eredményt hozott, az EBITDA 34,5 milliárd forint lett köszönhetően az ENI akvizíciónak és az új szolgáltatásoknak.

  • A társaság egy külön prezentációban megjegyezte, hogy a normál osztalék 10%-kal nőhet év/év alapon és a cég nyitott egy egyszeri osztalék kifizetésére.  Az éves 2,3 milliárd dolláros EBITDA terv teljesülni fog.


Véleményünk: A MOL gyenge negyedéves eredményszámait ellensúlyozhatja az egyszeri osztalékfizetés bejelentése. Ezzel együtt ma a részvényárfolyam esésére számítunk. A társaság nagykereskedelmi árréseinek csökkenése aggasztó mindenesetre, ennek az oka nem nyilvánvaló a MOL jelentésében.


MOL: az októberi finomítói és petrolkémiai marzsok gyengültek

A MOL októberi finomítói és petrolkémiai marzsai csökkentek 6,9 USD/hordó és 484 euró/tonna szintre a harmadik negyedév 7,3 USD/hordó és 498 euró/tonna szintjeiről. Ezek a számok gyengébb negyedik negyedéves eredményt sugallnak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben