Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Hasít a Vrylar

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. november 2.   09:15

Erste kommentár Tegnap tette közzé az Allergan a harmadik negyedéves gyorsjelentését, amelyből kiderül, hogy továbbra is dinamikusan emelkedik a cariprazine hatóanyagú gyógyszer, Vrylar árbevétele. A harmadik...

Erste kommentár

Tegnap tette közzé az Allergan a harmadik negyedéves gyorsjelentését, amelyből kiderül, hogy továbbra is dinamikusan emelkedik a cariprazine hatóanyagú gyógyszer, Vrylar árbevétele. A harmadik negyedévben az értékesítés 80,2 millió dollár lett a tavaly harmadik negyedéves 32,4 millió dollárral szemben. Így a három negyedévben az árbevétel elérte a 200,1 millió dollárt, s így jó eséllyel megközelítheti a 300 millió dollárt az idei értékesítés, amely magasabb az általunk korábban, konzervatívan becsült 200-250 millió dollár közötti értéknél. Ez azt jelenti, hogy a harmadik negyedévben a Richter mintegy 15 millió dolláros, azaz 4 Mrd forint körüli eredményre tehet szert ebből a gyógyszerből a tavalyi harmadik negyedévi cirka 1 Mrd-dal szemben. Ráadásul az árfolyamok is kedvezőbben alakultak, s így akár kis pozitív is lehet a pénzügyi eredmény. Különben a cég a jövő héten, várhatóan a második felében teszi közzé a július-szeptember közötti eredményét. Különben az Allergan decemberben fogja megbeszélni az FDA-val, a negatív tünet együttesre vonatkozó vizsgálatokkal és kiterjesztéssel kapcsolatos teendőket.


Mindeközben az amerikaiak „megőrültek”. A Halloween-i fogyasztás (tök, csoki, dekoráció, jelmezek…..stb.) 8,4 százalékkal ugrott tavalyhoz képest. Ez is azt mutatja, hogy már nem csak a gazdaság teljesítménye javul, hanem a lakosság is egyre jobban érzi ezt a bőrén, s így egyre bátrabban költ. Ez pedig jó hír a folytatás tekintetében, hiszen a GDP 70 százalékát a lakossági fogyasztás teszi ki. Így talán nem véletlen, hogy a decemberi Fed ülésre a kamatemelési várakozás a korábbi 80 százalék környékéről, 90 százalék fölé ugrott. Ugyanakkor ezt egyelőre nem látjuk az EUR/USD keresztben.


A mai napon csökkenésre számítunk, mint a DAX, mind a BUX indexben, annak ellenére vagy éppen azért, mert a DAX  index hatalmast emelkedett a tegnapi napon – újabb réssel!

Akadozik a Tesla gépezete

Több európai piaccal ellentétben nem állt meg az élet az USA-ban a tegnapi nap folyamán. A Dow 0,3%-ot, az S&P500 0,2%-ot emelkedett, míg a Nasdaq 0,2%-ot veszített értékéből.


5%-ot esett a Tesla harmadik negyedéves gyorsjelentését követően, miután a várt 1,2 milliárd dollárral szemben 1,4 milliárd dollárnyi készpénzt égetett el a negyedévben. Ráadásul a vállalat szerint nehéz megjósolni azt, hogy az új Modell 3-as gyártásában adódó szűk keresztmetszetek meddig állhatnak fent, illetve azt, hogy mikor kerülhetnek elő újak. A mostani állás szerint 2018 első negyedévének végére érheti el az 5.000 legyártott modell/hét szintet a Modell 3-as, az ezelőtt várt év végi határidővel szemben. A vállalat tisztított egy részvényre jutó vesztesége 2,92 dollár lett a harmadik negyedévben, ami jócskán felülmúlta a 2,27 dolláros várakozást. A 3 milliárd dolláros árbevétel megegyezett a várakozásokkal.


A legoptimistább várakozásokat is megverte a Facebook harmadik negyedéves gyorsjelentésében, mégis 2%-kal estek a részvények piaczárást követően. A vállalat 10,3 milliárd dolláros árbevételen 1,59 dolláros tisztított EPS-t ért el, a várt 9,8 milliárd dolláros árbevétellel és 1,28 dolláros EPS-sel szemben.  A napi aktív felhasználók száma 1,37 milliárdra emelkedett. Rossz hír volt viszont, hogy a vállalatnak 2018-ra közel dupláznia kell beruházásainak mértékét, amit főként biztonságtechnikai szempontok vezérelnek, tehát a profitban nem fogják jelentősen éreztetni hatásukat. A fekete levest az is szolgáltatta, hogy a vállalat szerint a felhasználók 10%-a duplikált, míg korábban ezt csak 6%-ra becsülték, emellett pedig 2-3%-uk csak spam-ek küldése vagy egyéb hasonló okok miatt jött létre.


A legtöbb fontos gazdasági médium már lehozta a hírt, miszerint belső források szerint Donald Trump valóban Jerome Powell-t választja meg a Fed új elnökének. A hivatalos bejelentés a mai nap során érkezhet. A dollár kisebb gyengüléssel reagált a hírekre, ugyanis a másik lehetséges jelölt, John Taylor, akit korábban még esélyesnek tartottak, inkább szigorúbb monetáris politikát támogatott volna Powell-nél.


Nem okozott meglepetést a Fed tegnapi kamatdöntő ülése, továbbra is az 1-1,25%-os sávban maradt az alapkamat. A közlemény szerint a jegybankárok többsége továbbra is azt várja, hogy az infláció hamarosan elindul a jegybank 2%-os céljának irányába, ezzel pedig folytatódhat az alapkamat további fokozatos emelése, amit a gazdaság jó teljesítménye támogat. Az ülést követően már 90% felett árazza a piac a decemberi kamatemelést, míg azelőtt inkább 80% körül volt az érték. A kamatdöntést nem követte számottevő piaci reakció.


Ma teheti közzé a republikánus párt a részletes adóreform tervezetét, ami 10 év alatt maximálisan 1.500 milliárd dollárnyi többletkiadást róhat az amerikai költségvetésre. A tervezettel kapcsolatban több szivárogtatás és spekuláció is megjelent már, többek között az is, hogy a tervezett 20%-os társasági adókulcs csak évről-évre történő fokozatos csökkentések után lesz elérve.

Abe-t választotta a parlament miniszterelnöknek

Enyhe csökkenés jellemezte az ázsiai piacokat ma. A Hang Seng 0,1%-ot, a Shanghai index 0,4%-ot csökkent. Üdítő kivételt képezett a Nikkei, mely 0,5%-ot emelkedett.


A japán parlament hivatalosan is Shinzo Abe-t jelölte miniszterelnöknek. Ez a döntés azonban csak formálisnak nevezhető, hiszen Shinzo Abe pártja a választásokon 2/3-os többséget ért el, így nem volt kérdéses, hogy ki lesz majd hivatalosan is a miniszterelnök.


Shinzo Abe beszédjében dicsérte a japán jegybank elnökét, Kurodát, azonban azt nem árulta el, hogy ismételten őt jelöli-e a jegybank élére, ha áprilisban lejár 5 éves mandátuma.

Határidős piacok

A mai napon az európai és az amerikai piacok is negatív tartományban vannak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben