Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Új csúcsokon zárt Amerika

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. október 20.   09:16

Erste kommentár 30 éves évforduló ide vagy oda, új csúcsokon zárt Amerika. Elsősorban a telekommunikáció, a tartós fogyasztási cikkek, az egészségügy és a közművek húzták az indexeket....

Erste kommentár

30 éves évforduló ide vagy oda, új csúcsokon zárt Amerika. Elsősorban a telekommunikáció, a tartós fogyasztási cikkek, az egészségügy és a közművek húzták az indexeket. Így talán nem meglepő, hogy Nasdaq volt a leggyengébb szereplő, hiszen lefelé hagyott rést, még ha igyekezett is betölteni azt napközben. Ugyanakkor a Dow Jones ipari átlagindex már két nappal ezelőtt rést hagyott az új csúcs elérése közepette, s tegnap ezt a rést megerősítette, azzal, hogy nem töltötte vissza. Habár ez pozitív jelzés, ennek ellenére nem árt az óvatosság, hiszen az S&P500 indexben a nyár folyamán láttunk hasonlót, de előbb jött mégis a résvisszatöltés, mint az emelkedés. Persze most lehet örülni annak, hogy az adóreform közelebb került egy lépéssel, hiszen a Szenátus tegnap elfogadta a jövő évi költségvetést, amelyet jó eséllyel a képviselőház is el fog fogadni. Pedig egyes számítások szerint az az irány, amelyen leindultak, 10 év alatt további 1.500 milliárd dollár hiányt generálhat a költségvetésben az alappályához képest.


A BUX index esetében enyhe emelkedést várunk annak ellenére, hogy hétfőn zárva lesz a hazai piac, s ez általában óvatosságot, s így eladásokat szokott generálni. Ez ellen hathat a jó nemzetközi hangulat, s a ma estére várt Moody’s felülvizsgálat. Az utóbbi esetén a kiáltások stabilról pozitívra történő változtatása benne van a pakliban, hiszen nem oly rég az S&P is hasonló lépésre szánta el magát. Az pedig nem vitatható, hogy: (i) az államadósság csökken, (ii) a GDP növekszik, (iii) a költségvetési hiány stabilan 3 százalék alatt van. Az persze egy másik kérdés, hogy ez hosszútávon mennyire fenntartható és mennyire kell ezt a beáramló EU-s pénzeknek köszönni. Mindenesetre az adóbeszedés hatékonysága nagyon nagyot javult az elmúlt évek során.


A DAX esetében is enyhe emelkedésre számítunk a mai napon, annak ellenére, hogy a katalán feszültségek egyelőre nem látszanak oldódni. Az EU csúcson számos ország vezetője kiállt a spanyol kormány igaza mellett, de alapvetően az ország belügyének tekintik a most zajló eseményeket.

Egy lépéssel közelebb az adóreformhoz

Nem okozott nagy ijedtséget az 1987-es tőzsdei Fekete Hétfő 30-dik évfordulója tegnap az amerikai piacokon. A Dow és az S&P500 stagnált, a Nasdaq 0,3%-ot veszített értékéből.


Elgördült az első akadály az amerikai adóreform elől. A Szenátus a tegnapi napon 51:49 arányban jóváhagyta a 2018-as amerikai költségvetés sarokszámait, így jövő héten a Képviselőház elé kerülhet a javaslat. Eszerint az adóreformok hatására 10 év alatt addicionális 1.500 milliárd dollárral növekedhet az amerikai államadósság. Ha jövő héten valóban elfogadásra kerül a javaslat a Képviselőházban is, akkor megkezdődhet az adóreform részletes kidolgozása, amiről majd egyszerű többséggel szavazhat az Amerikai Kongresszus.


Hamarosan kiderülhet, hogy ki lesz az új Fed elnök, ugyanis Donald Trump november 3-i ázsiai útja előtt szeretné rövidre zárni az ügyet. Tegnap Janet Yellen meghallgatásával lezárultak az interjúk, Trump közeli tanácsadói Jerome Powell-t vagy John Taylor-t preferálják leginkább. Powell inkább a lazább, Taylor inkább a szigorúbb monetáris politika híve.


Kisebb mértékben megverte a PayPal az elemzői várakozásokat a harmadik negyedévben. A vállalat 3,24 milliárd dolláros árbevételen 0,46 dolláros tisztított EPS-t ért el, a várt 3,18 milliárd dolláros árbevétellel és 0,44 dolláros EPS-sel szemben. A teljes évre 1,86-1,88 dollár közötti EPS-t vár, míg az elemzők ezelőtt 1,84 dollárra számítottak. A részvények 3,5%-ot emelkedtek piaczárást követően a jelentésre.

Mégsem lesz meg Abe 2/3-a?

Emelkedtek a hét utolsó kereskedési napján az ázsiai indexek. Bár a Nikkei stagnált a választásokat megelőzően, de a Shanghai index 0,1%-ot, a Hang Seng 0,9%-ot emelkedett.


Vasárnap tartják az előrehozott választásokat Japánban. A legnagyobb esélyes változatlanul Shinzo Abe és pártja, azonban úgy tűnik, hogy az elmúlt hetekben veszített népszerűségéből és mégsem lesz meg neki a 2/3-os többség a parlamentben. A közvélemény-kutatások alapján legvalószínűbb forgatókönyv esetén 297 parlamenti mandátumot szerezhetnek, míg a 2/3-os többséghez 310 helyre lenne szükség.


A tegnap publikált harmadik negyedéves kínai GDP részleteiből kiderült, hogy az építőipar húzta le a növekedést. Az építőipar növekedése nem csak, hogy lassult, de átlag alatt is teljesített, míg a technológiai szolgáltatások 29%-os növekedése egyértelműen felfelé húzta a gazdaság növekedését.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

Az európai szektorok közül kevés, az amerikaiak közül több még mindig jó teljesít

Lassan végéhez közeledik az amerikai és az euróövezeti gyorsjelentési szezon. A tengerentúli cégek nagyon vegyes képet festenek, mert még mindig...

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor
AGRÁR SAROK

Az önellátás határán az ukrajnai sertésszektor

Hatalmas a potenciál az ukrajnai sertésszektorban, de a sertéspestis és a háború ezt még erősen visszafogja. Ha e két tényező nyomása enyhül, és...

2024. május 13.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben