Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megkezdődött az európai gyorsjelentési szezon

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. október 19.   09:20

Erste kommentár Az SAP ma reggel tette közzé negyedéves gyorsjelentését, amely enyhén alulmúlta a várakozásokat (operatív eredmény 1,64 milliárd euró vs. 1,66 milliárd várt),...

Erste kommentár

Az SAP ma reggel tette közzé negyedéves gyorsjelentését, amely enyhén alulmúlta a várakozásokat (operatív eredmény 1,64 milliárd euró vs. 1,66 milliárd várt), miközben az egész évre vonatkozó árbevételét 100 millió euróval a 23,4-23,8 milliárd eurós tartományba emelte meg. Ez így sem különbözik nagyon az elemzők által árt 23,7 milliárd eurótól. A társaság éves operatív eredmény várakozása 6,85 és 7 milliárd közé esik, miközben a piac 6,9 milliárd eurót vár. Azaz valójában nincs meglepetés, amely csalódást okozott a befektetőknek, így eshet az árfolyam, amely csúcs közelben van.


Ne feledjük, hogy tavaly nagyon gyenge volt a harmadik negyedév a DAX index esetében, negyedév per negyedév alapon jelentős visszaesést láthattunk. Így az idei harmadik negyedéves eredmények, amelyek picit maradhatnak el a második negyedéves eredménytől, számottevő profitbővülést, többszörös emelkedést hozhatnak a most megindult gyorsjelentési szezonban. Ezt már részben árazza a piac.


Tegnap új csúcsra szaladt a DAX index, de ezt fals kitörésnek tekintjük. Továbbra is azt gondoljuk, hogy mielőtt egy komolyabb emelkedés kialakul, valamiféle korrekciót láthatunk majd. Ugyanakkor a mai napon maradhat az oldalazás, akárcsak a BUX indexben is.

Jó lóra tett a Gilead

A gyorsjelentésre 13%-ot vágtázó IBM-nek köszönhetően 0,7%-kal emelkedett a Dow tegnap, míg az S&P500 0,1%-ot. A Nasdaq stagnált.


Kifizetődhet a Gilead 11 milliárd dolláros fogadása azt követően, hogy az FDA jóváhagyta az általa nemrégiben felvásárolt Kite Pharma által kifejlesztett eljárást, ami genetikailag módosított immunsejtek által segít a limfóma (nyirokrendszer rosszindulatú daganata) kezelésében. A gyógyszerfelügyelet eddig csak egy hasonló készítményt, a Novartis-ét fogadta az USA-ban, még augusztus végén. Az eljárás listaára évi 373 ezer dollár lesz, ami annak köszönhető, hogy a terápiát minden egyes alkalommal személyre kell szabni. A hírekre 3,5%-ot emelkedett az árfolyam piaczárást követően.


Megfelelt a várakozásoknak az American Express harmadik negyedéves gyorsjelentésében, azonban ennél is fontosabb hír, hogy 16 évet követően távozik posztjáról Kenneth Chenault, a vállalat vezérigazgatója, aki most látta elérkezettnek az időt, hogy átadja a stafétát. A helyét február 1-től a vezérigazgató-helyettes, Stephen Squeri veszi át, aki nagyjából három évtizede dolgozik a cégnél. A vállalat a kicsivel várt feletti 8,44 milliárd dolláros árbevételen a vártnak megfelelő 1,5 dolláros tisztított EPS-t ért el a harmadik negyedévben. A teljes évre vonatkozó egy részvényre jutó eredményvárakozását az 5,8-5,9 dolláros sávra emelte a vállalat, míg az elemzők 5,74 dollárt vártak ezelőtt. A vállalat részvényei 0,7%-ot estek piacnyitást követően.


Továbbra is nagyon erős rivális az Amazon az e-kereskedelemben, így óvatosan tekint a jövőbe az eBay. Az online piacot üzemeltető vállalat 2,37 milliárd dolláros árbevétele és 0,48 dolláros egy részvényre jutó tisztított eredménye megegyezett a várakozásokkal, azonban a következő negyedévre vonatkozó 0,57 és 0,59 dollár közötti EPS várakozása kicsivel az elemzők által várt 0,6 dollár alatt van. A befektetők a bankokhoz hasonlóan profitrealizálásba kezdtek a jelentést követően, piaczárás után közel 6%-ot esett a papír.


Továbbra is ugyanazt a nótát fújja a Fed Bézs könyve. Az egyes körzetekben szerény, illetve közepes ütemű gazdasági növekedés tapasztalható. A munkaerőpiac országszerte továbbra is feszes, az építőipar, a szállítmányozás, az egészségügy és a szolgáltató szektorban küzdenek a cégek leginkább munkaerőhiánnyal. Ennek ellenére a bérek csupán szerény, illetve közepes ütemben növekedtek, noha az építőiparban és a szállítmányozásban már ennél gyorsabb ütemű béremelkedés volt tapasztalható. Érdekesség, hogy sok körzetben tovább növekedtek a termelői árak, azonban a vállalatok ezt gyakran nem hárítják át a fogyasztókra.

Nem tudott meglepetést okozni Kína

Vegyes teljesítmény jellemezte az ázsiai indexeket. A Nikkei 0,4%-ot emelkedett, a Hang Seng 0,2%-ot, a Shanghai index pedig 0,5%-ot csökkent.


A harmadik negyedévben a kínai GDP pontosan a várakozásoknak megfelelően 6,8%-kal bővült az előző évhez képest. Így tovább folytatódott a növekedés enyhe lassulása. Az év első 3 negyedévét tekintve 6,9%-os volt a növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest.


A kiskereskedelmi forgalom 10,3%-kal, az ipari termelés 6,6%-kal bővült az egy évvel korábbi értékhez képest szeptemberben Kínában. Mindkét adat a várakozásoknak megfelelően alakult.


Japánban a szeptemberi export a várt 15,0% helyett 14,1%-kal emelkedett. Az import 12,0%-os növekedése is elmaradt a várt 14,7%-os értéktől. Bár a növekedés elmaradt a várakozásoktól az elemzők többsége változatlanul egészségesként jellemezte a kínai külkereskedelmet.

Határidős piacok

Alapvetően negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel, egyedül a DAX mutatott minimális pluszt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben