Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jamaica koalíció

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. október 9.   09:12

Erste kommentár Egyre határozottabban formálódik a CDU/CSU-FDP-Zöldek koalíció, annak ellenére, hogy még sok kérdésben különbözőek az álláspontok. Míg például euró fronton...

Erste kommentár

Egyre határozottabban formálódik a CDU/CSU-FDP-Zöldek koalíció, annak ellenére, hogy még sok kérdésben különbözőek az álláspontok. Míg például euró fronton Merkelék nem szeretnék, ha bárki is elhagyná az EMU-t, addig a szabaddemokraták sokkal lazább szövetséget képzelnek el, s az alacsony kamatráták időszakának is véget vetnének. Ugyanakkor a zöldek ebben a kérdésben inkább valamiféle gazdaságélénkítésben gondolkoznak. Az FDP 30 milliárd eurós adócsökkentést tervez a Merkelék által tervezett 15 milliárddal szemben. Mindeközben a zöldek magasabb adókat vetnének ki a gazdagokra. Míg például az orosz szankciókban többé-kevésbé egyezség van, addig az energia politikában a zöldek radikálisak. Megszüntetnék a megújuló energiaadó alóli kivételeket és nemzeti széndioxid adót vetnének ki, amely radikálisabb, mint a CDU-féle tervek. A szabaddemokraták megszüntetnék a megújuló támogatásokat, míg adócsökkentéssel ösztönöznék a megújulók elterjedését. Úgy tűnik, hogy a tervek többé-kevésbé egy irányba mutatnak, de az ördög mindig a részletekben rejlik. Azaz ugyan reálisnak tűnik a Jamaica koalíció, de még lehetnek meglepetések.


A mai napon Japán zárva tart az egészség és sport napja miatt, míg az USA-ban Kolumbusz napja van. Az utóbbiban ennek ellenére nyitva lesznek a tőzsdék, lesz kereskedés. A DAX index enyhén emelkedhet a mai napon, míg a BUX index valószínűleg oldalazni fog.

Diplomáciai adok-kapok az USA és Törökország között

Minimális elmozdulással zárták a pénteki kereskedést a vezető amerikai indexek. Az S&P500 0,1%-ot esett, a Dow stagnált, míg a Nasdaq 0,1%-ot emelkedett.


Elmérgesedett az USA és Törökország közötti diplomáciai viszony a hétvégén azt követően, hogy a török kormány még október 4-én letartóztatott egy, az amerikai konzulátuson dolgozó török állampolgárt, aki a vád szerint részt vett az Erdogan elleni 2016-os puccskísérletben. Az USA szerint ezt jogtalanul tették, így válaszlépésként felfüggesztették a vízumok kiadását török állampolgároknak, leszámítva a bevándorló vízumokat. Órákkal később Törökország hasonló lépéssel válaszolt. A két ország közötti feszült viszonyt megalapozza az, hogy a puccskísérlet feltételezett vezetője, Fethullah Gülen a török kormány szerint az Egyesült Államokban tartózkodik menekültként és az USA nem hajlandó kiadni őt Törökországnak.


Orosz források szerint újabb rakétakísérletre készülhet Észak-Korea, aminek a hatótávolsága akár az Egyesült Államok nyugati partját is elérheti. A hírekre, mondhatni reflexszerűen meghúzták az aranyat, azonban hosszantartó hatásra a piacokra ezúttal sem kell számítani.


A bostoni Fed elnöke, Eric Rosengren szerint a Fed-nek tovább kell folytatnia az alapkamat fokozatos emelését a tengerentúlon. Véleménye szerint az infláció 2018 első hónapjaiban sokkal inkább megközelítheti a Fed 2%-os célját, miután a telekommunikációs szolgáltatások és egyes gyógyszerek árcsökkenésének hatása kifut az éves adatból.


Ma tartják Kolumbusz napját az Egyesült Államokban. A részvénypiacokon változatlanul zajlik ma a kereskedés, azonban a kötvénypiacok zárva tartanak.

Mégsem aranyozta be a hetet Kína

Továbbra sem teljes a nyitva tartó ázsiai piacok listája, hiszen ugyan a shanghai tőzsde egy hét kihagyást követően ma ismét kinyitott, viszont Japánban ma nemzeti ünnep van, így a japán tőzsde zárva tartott. A Hang Seng index 0,4%-ot csökkent ma, míg a Shanghai index 1,0%-os emelkedéssel próbálja meg behozni múlt heti lemaradását.


Míg az elmúlt héten a hongkongi tőzsdén a bankok domináltak a várt tartalékráta csökkentés miatt, addig ma a shanghai tőzsdén a diszkrecionális fogyasztási cikkeket gyártó vállaltok szerepeltek legjobban. Annak ellenére is, hogy az aranyhétnek nevezett múlt héten a kiskereskedelmi forgalom csak 10,3%-kal bővült tavalyhoz képest, ami elmarad a tavalyi 10,7%-tól és az azt megelőző 11%-os növekedéstől is. A kaszinók látogatottsága és a lakáspiaci tranzakciószám is a vártnál gyengébben alakult.


21 hónapos mélypontra esett szeptemberben a kínai Caixin szolgáltatóipari beszerzési menedzser index. Az 50,6 pontos érték komoly csökkenést jelent a múlt havi 52,7 pontos értékhez képest.

Határidős piacok

Az amerikai határidős indexek a pozitív tartományban voltak ma reggel, míg az európaiak vegyes képet mutattak. A DAX pluszban, a FTSE mínuszban volt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben