Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A pénz szava

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. október 3.   09:19

Erste kommentár 2004 májusa óta nem látott értékre, 60,8 pontra ugrott az amerikai ipari beszerzési menedzser index. A nagy optimizmus oka a hurrikánok pusztításai után megugró rendelésállomány....

Erste kommentár

2004 májusa óta nem látott értékre, 60,8 pontra ugrott az amerikai ipari beszerzési menedzser index. A nagy optimizmus oka a hurrikánok pusztításai után megugró rendelésállomány. Leginkább az autógyártók örülhetnek, hiszen a megrongálódott autókat lecserélik a tulajdonosok, ami pörgeti az autóipart. Szignifikánsan jobb a helyzet, mint a 2005-ös Katrina hurrikán után. Egyrészt kisebb a kár, másrészt a pénzbőség segíti a helyreállítást, és meggyorsítja a „modernizálást” is. Amikor hasonló magasságban járt a beszerzési menedzser index (és ami után csökkent, s azóta sem volt olyan magas) a részvénypiac egy-két hónapos hezitálás után még produkált egy pár éves, több mint 40 százalékos emelkedést.


Tegnap a Richter igazgatósága új vezérigazgatót választott a volt államtitkár és befektetési bankár, Orbán Gábor személyében az után, hogy Bogsch Erik 25 év után november 1-i hatállyal lemondott a vezérigazgatói pozícióról. Persze Bogsch úr ezután sem fog unatkozni, hiszen mint executive chairman (aktív igazgatósági elnök) a gyógyszergyár nemzetközi, kormányzati és kereskedelmi kapcsolataiért fog felelni. A lépés nem meglepő, hiszen régóta készül rá a cég. Ráadásul azt gondoljuk, hogy az új struktúrában (részlegesen megosztott vezérigazgatói feladatok) a cég még hatékonyabban fog tudni működni.


Ma az újraegyesítési ünnepségek miatt zárva tart a német piac. A BUX pedig nagy valószínűséggel emelkedni fog a mai napon.

Az amerikai autógyártók is komolyan gondolják az elektromos forradalmat

Tovább meneteltek tegnap a vezető amerikai részvényindexek, ezúttal már a Dow is csatlakozott az új csúcsot elérők táborához. Az index 0,7%-os emelkedést mutatott, míg az S&P500 0,4%-kal, a Nasdaq pedig 0,3%-kal került feljebb.


2023-ig 20 új, teljesen elektromos modellel szeretne megjelenni a General Motors az amerikai piacon, amiből kettő már a következő 18 hónapban érkezhet. A Ford ezt követően bejelentette, hogy egy ötéves, 4,5 milliárd dolláros beruházás keretében 13 elektromos modellt szeretnének piacra dobni az elkövetkező években. A General Motors árfolyama 4,4%-ot emelkedett a tegnapi kereskedésben, a Fordé 1%-ot.


Eközben a Tesla bejelentette, hogy 26.150 autó jött le a gyártószalagról a harmadik negyedévben, így továbbra is jól halad a Model S és Model X gyártása. Az új és szélesebb rétegek számára elérhető Model 3-ból csupán 260 darabot gyártottak, ami elmaradt a cég várakozásától bizonyos szűk keresztmetszetek miatt.


Több mint 10 éves csúcsra ugrott az ISM feldolgozóipari indexe szeptemberben az USA-ban, amit részben a hurrikánok okozta pusztítást követő új megrendelések fűtöttek. Emellett a mutató alindexe, ami a beszállítók átlagos szállítási idejét méri, 64,4 pontra ugrott az előző havi 57,1 pontról, ami szintén nagymértékben hozzájárult a sokéves csúcshoz. Ez főként a finomítói leállásoknak volt köszönhető, ami még anno 2005-ben a Katrina hurrikán esetén is megfigyelhető volt.


Jóváhagyta a Level 3 Communications 34 milliárd dolláros felvásárlását az Amerikai Igazságügyi Minisztérium, így a vevő CenturyLink hatékonyabban tudja majd felvenni a versenyt az AT&T-vel a vállalatoknak nyújtott internet szolgáltatások terén.

Óriási ugrással tért vissza a Hang Seng

Bár a shanghai tőzsde továbbra is zárva tart, a többi ázsiai piacon érezhetően megélénkült ma a hangulat. A Nikkei 1,1%-ot, a Hang Seng 1,9%-ot emelkedett.


A hosszúhétvégéről visszatérő hongkongi tőzsde az elmúlt 10 hónap legjobb napi teljesítményét mutatta fel, miután a kínai jegybank nyilatkozata alapján jövőre csökkentenék a bankokra vonatkozó kötelező tartalékrátát. A tartalékráta 50-100 bázisponttal is csökkenhet a KKV hitelezési aktivitástól függően. A tartalékráta csökkentése a hitelezési képesség javításán keresztül pozitívan hat a bankok profitabilitására, így éppen ez a szektor teljesített ma kiemelkedően.


A jegybanki változáson kívül az is támogatta a hongkongi piac emelkedését, hogy a kínai ipari beszerzési menedzser index 52,4 pontra emelkedett szeptemberben, ami 2012 áprilisa óta a legmagasabb érték.


Az ausztrál jegybank a várakozásoknak megfelelően 1,5%-on tartotta az alapkamatot.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Javultak a MOL szeptemberi marzsai

A MOL szeptemberi finomítói marzsa 8,6 dollár/hordó lett, míg petrolkémiai marzsa 493 euró/tonnát ért el. Ezek az értékek felette vannak a harmadik negyedév 7,3 dollár/hordó és 499 euró/tonna értékének. A hír kedvező a MOL-ra nézve, de többé-kevésbé már beárazta a piac.

Tovább veszi saját részvényeit az Mtel

A Magyar Telekom 2017. szeptember 29-én 169.000 darab saját részvényt vásárolt 478 forintos átlagáron. A társaság a tranzakciót követően 1.332.199 darab saját részvénnyel rendelkezik.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben