Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Marketing ember marketing terve

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. szeptember 28.   09:35

Erste kommentár Tegnap az USA elnöke, Trump bejelentette a tervezett adóreformot, háromnegyed évvel a beiktatása után. A pozitív dolgok további részletek nélkül ki vannak emelve a 9 oldalas dokumentumban, míg a...

Erste kommentár

Tegnap az USA elnöke, Trump bejelentette a tervezett adóreformot, háromnegyed évvel a beiktatása után. A pozitív dolgok további részletek nélkül ki vannak emelve a 9 oldalas dokumentumban, míg a „negatív” dolgok részleteit majd később tudhatják meg a vállalkozások. A társasági adót 20 százalékra csökkentenék a korábbi 39 százalékról, ami ezzel a világátlag 22,5 százalék alá csökkenne. A személyi jövedelemadó kulcsait is megváltoztatják a korábbi 7-ről 3-ra, s az adómentes jövedelmet megduplázzák évi 12 ezer dollárra (házastársaknál 24 ezer). Ösztönöznék a beruházásokat azok azonnali költségelemként való elszámolhatóságával, ami egy cash flow jellegű lépés. Ugyan a költségvetés felelősségi intézet még nem mondott véleményt a tervről, de egyes optimista becslések szerint a kieső mintegy 2 ezermilliárd dollár kompenzálódik a gazdaság élénküléséből adódó 3 ezermilliárd többlet bevétellel, az elkövetkező 10 évre számítva. Szerintünk a költségvetési felelősségi intézetnek más lesz a véleménye, valószínűleg sokkal negatívabban fogja ezt látni az amúgy is elszállni látszó költségvetés fényében. Az egész dokumentumot jól jellemzi az alábbi mondat az első oldal aljáról: „The Trump Administration and Congress will work together to produce tax reform that will put America first.”. Vagyis ez még mindig inkább marketingnek, mint valós tervnek tűnik. A piac nem is reagált komolyabban a hírre.


Ugyanakkor a piaci hangulat jó. Az indexek emelkednek, a dollár erősödik, amelyet egy esetleges adóreform is fűthet. Az erősödő dollár pedig kedvez a DAX emelkedésnek, amely a mai napon remélhetőleg áttöri a 12.676 pont környéki ellenállás szintet. A BUX oldalazhat az előző napok árfolyamcsökkenése után.

Még mindig kevés a részlet az adóreformról

Emelkedés jellemezte tegnap a vezető amerikai részvényindexeket, a Nasdaq úgy tűnik, ismét visszaveheti vezető szerepét. Az index 1,2%-ot emelkedett, míg a Dow 0,3%, az S&P500 0,4%-ot.


Az előzetesen kiszivárgott információkkal megegyező adóreform tervezetet tett tegnap közzé a Trump adminisztráció, ami ezúttal sem bővelkedett a részletekben. A tervezet igyekszik a jelenlegi adórendszert nagymértékben leegyszerűsíteni. A személyi jövedelemadó valóban három kulcsos lesz az eddigi hét helyett, azonban a pontos sávhatárok nem láttak napvilágot. A személyi jövedelemadóból levonható általános kedvezmény mértéke kétszeresére nő, ami jót tehet a belső fogyasztásnak. Emellett a legtöbb egyedi tételre vonatkozó adókedvezmény eltörlésre kerül. A leggazdagabbakra vonatkozó jelenlegi 39,6%-os adókulcs ezzel 35%-ra csökken, azonban a Kongresszus később még dönthet az ő jövedelmük külön magasabb kulccsal való adóztatásáról. A társasági adót valóban 20%-ra csökkentenék Trumpék az eddigi 35%-ról. Az, hogy a külföldön tartott profitokat mekkora adókulccsal lehetne hazautalni, illetve az, hogy a jövőben ezeket hogyan kezeli az USA adórendszere a tervezetből nem derült ki. Több konkrét szám híján az sem derült ki, hogy miként lenne képes ellensúlyozni a kieső bevételeket az új rendszer. Annak ellenére, hogy sok új konkrétum nem látott napvilágot, ami növelheti annak az esélyét, hogy idén már nem kerül sor az adóreform megszavazására, a dollár nem mutatott számottevő reakciót a hírekre. A közeljövőben érdeklődéssel várjuk az újabb fejleményeket.


A bostoni Fed elnöke, Eric Rosengren is az alapkamat folyamatos, fokozatos emelése mellett érvelt, annak ellenére, hogy jelenleg az infláció még messzebb van a Fed 2%-os céljától. Szerinte a mérsékelt inflációs nyomás csak átmeneti és a feszes munkaerőpiac magában rejti annak kockázatát, hogy túlfűtötté válhat az amerikai gazdaság.


2,6%-kal esett vissza a függőben lévő lakásértékesítések száma augusztusban az USA-ban a várt 0,5%-os visszaeséssel szemben. Ezzel egy újabb, a vártnál gyengébb lakáspiaci adatnak lehettünk tanúi.


A mai napon magyar idő szerint fél háromkor érkezik a második negyedéves amerikai GDP végső becslése, ami az egy hónappal ezelőtti felülvizsgálat során komoly pozitív meglepetést okozott. Az akkori 3%-os évesített növekedési ütemhez képest ezúttal nem várnak változást az elemzők.

Tovább lazíthat a banki szabályozásokon Kína

Vegyes képet mutatnak a vezető ázsiai indexek, a Nikkei továbbra is a gyengülő jenből profitál. Az index 0,5%-os emelkedést, míg a Hang Seng és a Shanghai index 0,2%-os visszaesést mutat.


Alacsonyabb kötelező tartalék képzését írhatja elő a kínai kormány azoknak a bankoknak, amelyek az ország kisvállalatainak nyújtanak hitelt. A főbb kínai bankok jelenlegi 17%-os tartalékrátáját vághatja lejjebb a kormány, annak függvényében, hogy mennyit hiteleznek startupoknak és kisvállalkozásoknak.

Határidős piacok

A Dow és az S&P a negatív, a Nasdaq és az európai piacok a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Saját részvényt vett az Mtel

A Magyar Telekom 2017. szeptember 26-án 187 000 darab saját részvényt vásárolt 476 forintos átlagáron. A tranzakciót követően a társaság 748 230 darab saját részvénnyel rendelkezik.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben