Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kezd a piac olyan lenni, mint régen

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. szeptember 27.   09:22

Erste Kommentár Tegnap vegyes mozgásokat láthattunk a piacokon. A legszembetűnőbb a magyar piac alulteljesítése volt. Ennek pedig az oka az OTP részvényeken kialakult félelem, amely a napközi erős forgalomnak és a csökkenő...

Erste Kommentár

Tegnap vegyes mozgásokat láthattunk a piacokon. A legszembetűnőbb a magyar piac alulteljesítése volt. Ennek pedig az oka az OTP részvényeken kialakult félelem, amely a napközi erős forgalomnak és a csökkenő árfolyamnak volt köszönhető.Ugyanis nem volt olyan rég, hogy az OTP partnere és 8 százalékos tulajdonosa 3 százaléknyi részvényt adott el gyorsított könyvépítéses eljárásban (ABB). Akkor már napokkal a bejelentés előtt erős eladói nyomás volt megfigyelhető a részvényen, amelynek köszönhetően elég jelentőset esett az árfolyam. Az ABB az eladói nyomás megjelenésétől számítva 10 százalékkal lejjebb következett be, 7.800 forinton, de a piaci ár nem járt 8.000 forint alatt. Ha hasonló forgatókönyvre számítunk, akkor az OTP árfolyama a 9.410 forintnál levő támaszig eshet, s az ABB 9.150 forint környékén lehet, ha egyáltalán lesz. Egy biztos, a részvény tegnap nagy forgalommal nagyot esett, azaz van tere még a csökkenésnek, ahol a 9.410 forintos támasz lehet a fordító, ha van ABB, ha nincs. Különben a Groupama tavasszal lett felminősítve, így a korábbi tőke problémái miatt már nagy valószínűséggel nem kell eladnia. Ugyanakkor ezzel a lépéssel az OTP-vel való együttműködését veszélyeztetné. Vagyis nem tűnne racionálisnak a lépés.


S hogy miért olyan a piac, mint régen? Mert az egyedi sztorik mozgatják, mint a hagyományos bika piacon. Sőt az indexek közötti korreláció is feltört. Európában, az USA-ban és Ázsiában is vegyesen mozogtak az indexek, a saját „tudásuknak” megfelelően. A mai napon – elsősorban az OTP miatt – további csökkenésre számítunk a BUX indexben, amely különben, csúnyán áttörte tegnap a 20 és 30 napos mozgóátlagokat lefelé, nagy forgalommal. S ráadásul, amúgy is korrekciós fázisban van az MACD alapján. A DAX index esetében viszont emelkedésre számítunk, a tovább gyengülő dollár és az amúgy is pozitív technikai kép miatt.


 

Továbbra sincs fordulat az amerikai piacon a Nike-nál

Kis elmozdulással zárták a tegnapi napot az amerikai részvényindexek. A Dow 0,1%-ot esett, az S&P500 stagnált, míg a Nasdaq 0,2%-ot erősödött.


A kiskereskedőktől érkező rossz hírek ellenére megverte az elemzői várakozásokat a Nike az első gazdasági negyedéves gyorsjelentésében, azonban az amerikai piacra óvatos kilátásokat fogalmazott meg. A vállalat a vártnak megfelelő 9,07 milliárd dolláros árbevételen 0,57 dolláros tisztított EPS-t ért el, felülmúlván a 0,48 dolláros elemzői konszenzust. Az amerikai értékesítések további csökkenését várja a vállalat a most zajló negyedében, az előző negyedévi 3%-os év/év alapú visszaesés után. Ezzel a Nike fő piacán úgy tűnik, hogy továbbra is veszít piaci részesedéséből, azonban Dél-Amerikában és Kínában továbbra is szépen bővül. A hírekre 3%-os esést mutatott piaczárást követően az árfolyam.


Továbbra is pozitív képet mutat a memóriachipek piaca a Micron Technology szerint. A vállalat tegnap piaczárás után tetté közzé gazdasági negyedik negyedéves gyorsjelentését, amiben ismét felülmúlta a várakozásokat. A vállalat a várthoz közeli 6,14 milliárd dolláros árbevételen 2,02 dolláros tisztított EPS-t ért el, a várt 1,84 dollárral szemben. A folyó negyedévre 2,09 és 2,23 dollár közötti EPS-t vár a vállalat, míg az elemzők 1,84 dollárra számítottak. A vállalat a következő gazdasági évében 7,5 milliárd dollárt szeretne beruházásokra költeni, ami az elemzői várakozások felső részét súrolja. A részvények közel 4%-ot emelkedtek piaczárást követően.


Megerősítette az előző heti kamatdöntő ülést követő sajtótájékoztatón elhangzottakat Janet Yellen. Véleménye szerint a következő hónapokban ismét elindulhat az infláció a Fed 2%-os célja felé, azonban ha ez nem így alakul a Fed kész változatni eddigi meggyőződésein. Leszögezte, jelenleg a Fed nem gondolkodik a 2%-os inflációs cél módosításán. Yellen szerint eközben fontos, hogy ne nyújtsa el túlzottan a kamatemelési ciklust a Fed és tartsa a fokozatos kamatemelést.


A várthoz közeli 119,8 pont lett a Conference Board fogyasztói bizalom indexe szeptemberben, ezzel továbbra is az utóbbi évek csúcsa körül tartózkodik.


 

Rég nem látott profit a kínai ipari vállalatoknál

Többnyire emelkedést mutatnak ma a vezető ázsiai indexek. A Nikkei 0,2%-ot, a Hang seng 0,4%-ot emelkedik, míg a Shanghai index stagnál.


Év/év alapon 24%-kal bővült az ipari vállalatok profittömege augusztusban, az előző havi 16,5%-hoz képest. Az érték 4 éves csúcsot jelent a mutató esetében. A statisztikai hivatal szerint a termelői árak növekedése és az alacsonyabb költségek együttesen járultak hozzá a rég nem látott profitokhoz.


Pozitív képet mutatott a japán gépipari rendelésállomány is augusztusban, miután 36,2%-os növekedést láthattunk év/év alapon az előző havi 28%-kal szemben.


 

Határidős piacok

Az amerikai és az európai határidős piacok is pozitív tartományban voltak ma reggel.


 

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben