Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Szavaztak a Kurdok is

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. szeptember 26.   09:06

Erste Kommentár Felrobbant az olaj arra a hírre, hogy a törökök lezárnák az olajvezetéket, amelyen keresztül a kurdok a török Ceyhan kikötőjén keresztül napi 700 ezer hordó kőolajat értékesítenek az...

Erste Kommentár

Felrobbant az olaj arra a hírre, hogy a törökök lezárnák az olajvezetéket, amelyen keresztül a kurdok a török Ceyhan kikötőjén keresztül napi 700 ezer hordó kőolajat értékesítenek az olajpiacon. A török lépést azután lengették be, hogy a cirka 25 éve fennálló autonómiát, önálló államiságot szentesítő népszavazást tartottak Kurdisztánban, amelyen 90 százalékos többséggel az önálló államiság mellett döntött az 5,5 millió szavazásra jogosult személy. Mivel Kurdisztánnak nincs tengeri kijárata, s a környező országok elítélik a szavazást– az ott élő jelentős kurd kisebbségek jelenléte miatt – ezért a lépésnek komoly következménye lehet a kurd olajexportra és költségvetésre nézve. Vagyis nem árt komolyan venni ezt a fenyegetést. A napi 700 ezer hordó pedig jelentős mennyiség, hiszen az OPEC által korábban vállalt termelés visszavágásnak a fele, a világ napi fogyasztásának 0,7 százaléka. Különben a hírre a WTI 3 százalékkal az 52 dollár per hordós ellenállás szint környékére ugrott. Most itt konszolidál. A következő szint 54 dollár környékén van.


Mindeközben a dollár is letörte a 20-30 napos mozgóátlagot, azután hogy már korábban elhagyta az emelkedő csatornát. Ennek pozitívnak kellene lennie a DAX-ra nézve, de ezt nem látjuk. Igazándiból a DAX már korábban volt „optimista” a potenciális letörésre. Mindenesetre a DAX index a mai napon esni készül (picit), s akár fordulhat is a kezdeti negatív mozgásból, míg a BUX index megpróbálhat elrugaszkodni a 20-30 napos mozgóátlagokról.

Újabb kudarc az Obamacare kapcsán, jöhet az adóreform

Csökkenéssel zárták a tegnapi napot a vezető amerikai indexek. Az esést a Nasdaq vezette 0,9%-os visszaeséssel, az S&P500 és a Dow 0,2%-ot veszített értékéből.


Egy végső kétségbeesett próbálkozást tett még a republikánus párt az Obamacare reformjára, azonban a tegnapi napon már a harmadik szenátor utasította el nyíltan az új, módosított javaslatot. Ezzel pedig már garantált, hogy nem lenne meg a republikánusok többsége egy esetleges szenátusi szavazáson. Ez egyben azt is jelenti, hogy az ismét feléledni látszó adóreformok sikere kulcsfontosságú lesz a párt szempontjából. Ez pedig pozitív lehet a dollárnak, illetve a magas effektív adókulccsal rendelkező cégeknek, mint a bankok vagy a kiskereskedők.


William Dudley-val szemben Charles Evans chicagói Fed elnök óvatosabban közelítene a kamatemelésekhez addig, amíg nem indul meg ismét az infláció a Fed 2%-os célja felé. Sokban azonban nem tér el véleménye a Fed tagok által előrejelzett kamatemelésektől, ugyanis 2019-re ő is kicsivel 3% alatt szeretné látni az alapkamatot.


Jócskán a várt felett alakult a dallasi Fed feldolgozóipari indexe szeptemberben. Az index értéke 21,3 pont lett a várt 11,5 ponttal szemben, így a Harvey hurrikán sokkal kisebb hatást gyakorolt rá, mint amit az elemzők vártak.

Jön az előrehozott japán választás

Az újabb észak-koreai feszültség rányomta bélyegét ma az ázsiai piacokra. A Nikkei 0,4%-ot, a Hang Seng 0,21-ot csökkent, a Shanghai index pedig oldalazásával felülteljesítőnek számított.


Bár korábban a japán részvénypiacokat az előrehozott választás lehetősége hajtotta a tényleges bejelentésre már nem reagáltak a piacok. Shinzo Abe miniszterelnök bejelentette, hogy csütörtökön feloszlatja a parlamentet és október 22-én előrehozott választást tartanak Japánban. Részben a geopolitikai feszültségek miatt nagyot nőtt Abe népszerűsége, amit most az előrehozott választásokkal igyekszik realizálni is. A felmérések szerint a szavazók 44%-a támogatja Abe pártját, míg az ellenzék támogatottsága mindössze 8%, de rengeteg a bizonytalan szavazó is.


Shinzo Abe egyúttal egy 18 milliárd dolláros gazdasági csomag tervét is bejelentette, melynek legfontosabb eleme az oktatás fejlesztése. A kiadásnövelést az értékesítési adó (ÁFA) 2019-es 8%-ról 10%-ra történő emeléséből finanszírozzák, vagyis elvileg nincs neki költségvetési hiányt növelő hatása.

Határidős piacok

Kis csökkenést mutatnak a határidős indexek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben