Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A Zöldektől tartanak az EON részvényesei

ERSTE TÍZÓRAI
ERSTE TÍZÓRAI2017. szeptember 25.   10:03

Nehéz koalíciós egyezség várhat Merkelre Az európai piacok többsége enyhén emelkedett pénteken. A CAC40 0,3%-ot, a FTSE100 0,6%-ot emelkedett. Kivételt jelentett a DAX index, mely minimális értékben csökkent a német...

Nehéz koalíciós egyezség várhat Merkelre

Az európai piacok többsége enyhén emelkedett pénteken. A CAC40 0,3%-ot, a FTSE100 0,6%-ot emelkedett. Kivételt jelentett a DAX index, mely minimális értékben csökkent a német választásokat megelőzően.


Bár a Merkel vezette CDU/CSU pártszövetség győzött a hétvégi választásokon, örömük nem lehet teljes, hiszen a vártnál kevesebb szavazatot, csak 33%-ot szereztek meg. Ráadásul az eddigi koalíciós partnerük az SPD, mely egyébként szintén a vártnál kevesebb (20,5%) szavazatot szerzett, betartja választási ígéretét és nem lép koalícióra, helyette inkább ellenzékbe vonul. Így a kormányalakítás egyetlen reális lehetősége, hogy a CDU/CSU megegyezik a két kisebb centrális párttal és a CDU/CSU a liberális FDP és a Zöldek együtt hoznak létre koalíciót. Azonban ezt valószínűleg hosszabb egyeztetések fogják megelőzni, főként a két kisebb párt egymással szembeni nézeteltérései miatt. Merkel azonban azt is jelezte, hogy szívesen folytatná nagykoalícióban a kormányzást az SPD-vel is.


A francia felsőházban is választásokat tartottak. Macron pártja a LREM nem tudta növelni szenátorainak számát, miután ezúttal csak a harmadik helyen végeztek. A jobbközép Köztársaságiak szenátorainak száma az eddigi 143-ról 149-re nő, a Szocialista Párt meg tudta őrizni az eddigi 86 helyét az előzetes eredmények szerint.


A Fitch pozitívra javította az orosz államadóság besorolásának kilátását, miközben változatlanul tartotta a „BBB-„ hitelminősítést.


Nem tétlenkedtek a hitelminősítők. A Moody’s leminősítette Nagy Britanniát, főleg a Brexithez kötődő költségvetési feszültségek és kockázatok miatt. A hitelminősítést „Aa2” kategóriára rontották stabil kilátások mellett.

A Zöldektől tartanak az EON részvényesei

Az esetleges Jamaika koalíció (CDU/CSU, FDP és Zöldek) létrejöttétől tartanak az EON és az RWE befektetői Németországban, ugyanis ezáltal nagyban megnőne a Zöldek beleszólása a környezetvédelmi politikákba. Ez pedig az atomerőművek akár jelenleginél is szigorúbb szabályozásához vezethet, ami mindkét céget érzékenyen érintené. A koalíció kérdése az országban egyelőre nyitott, a fő rivális SPD egyelőre nem zárkózott el tőle hivatalosan, noha az alelnök már ez ellen szólalt fel. Az EON 1%-kal, az RWE 4%-kal esik a mai kereskedés elején. Érdemes fél szemmel az autógyártókat is figyelni, akik szintén érintettek lehetnek az ügyben a dízelautók kapcsán, azonban ők igyekeznek előre menekülni az elektromos autók felé.

Cáfolt az UniCredit

Az UniCredit alelnöke cáfolta azokat az értesüléseket, hogy érdekelné őket a Commerzbankkal való összeolvadás. Múlt héten nagyot emelkedett a Commerzbank árfolyama arra, hogy az állami részesedést az UniCredit vásárolhatná meg, így a cáfolat negatív árfolyamhatással járhat a mai kereskedésben. Állítólag a BNP Paribas is érdeklődik, de a bank nem kívánta kommentálni a hírt.

Eltörölné az 5%-os szavazati korlátot az UniCredit

Az UniCredit eltörölné az 5%-os szavazati plafont, így a részvényesek szavazati joga arányos lenne a befektetett tőkéjükkel. A decemberi közgyűlés dönthet a szavazati joggal nem rendelkező elsőbbségi részvények átkonvertálásáról is.

Az Alstom érdeklődik a Siemens iránt

Az Alstom megerősítette, hogy tárgyalásokat folytat a Siemensel, a Siemens Mobility divízióval való együttműködésről. Azonban erről döntés még nem született és pénzügyi részletek sem láttak még napvilágot.

200 milliós ajánlatot tett a Lufthansa

Német lapértesülések szerint a Lufthansa 200 millió eurós ajánlatot tett az AirBerlinre és további 100 millió eurós operatív költséget is átvállalna az átmeneti időszakra vonatkozóan. Az AirBerlinre valószínűleg több ajánlat is érkezett, de ezek többsége csak egyes eszközökre vonatkozik.

A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben