Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Marad a kamatemelés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. szeptember 21.   08:55

Erste kommentár Tegnap nem okozott meglepetést a Fed, mégis jelentős erősödést mutatott a dollár. Ugyanis a piac már lazább monetáris kondíciókról „ábrándozott”. A Fed viszont hűtötte a...

Erste kommentár

Tegnap nem okozott meglepetést a Fed, mégis jelentős erősödést mutatott a dollár. Ugyanis a piac már lazább monetáris kondíciókról „ábrándozott”. A Fed viszont hűtötte a kedélyeket. Ugyan az infláció nem oly erős, mint gondolták, de a munkaerőpiaci kondíciók eléggé szigorúak, így marad az idei egy és a jövő évi három kamatemelés a tervekben. A mérlegleépítés pedig októberben kezdődik. Az első negyedévben 10 milliárd dollár per hó értékben, a második negyedévben már 20 milliárd dollár per hó és így tovább, 50 milliárd dollárig, majd onnan szinten marad. Összesen mintegy 1.400 milliárd dollárral csökkenhet a Fed 4.500 milliárd dolláros mérlegfőösszege 2020 negyedik negyedévéig. Különben 2008-ban az érték 920 milliárd dolláron állt, míg 1996-ban 400-500 milliárd dollár között lehetett. Azaz „normál üzletmenetben”10-12 évente láthatunk egy duplázást. Így mindent (duplázás, plusz a mesterséges felpumpálási hatás) figyelembe véve a piac által várt 2.500-3.000 milliárd közötti mérlegfőösszeg 2020 végére reálisnak tűnik. Egy szó mint száz, az EURUSD az emelkedő trendcsatorna aljára esett. Ugyanakkor ez a 30 napos mozgóátlagot is jelenti. Ha ez alá tudna zárni a keresztárfolyam, az erős indikáció lenne a további dollárerősödésre.


A részvénypiacok is jól fogadták a várva várt hírt. Alapvetően az energia, az ipar és a pénzügyi szektor emelkedett, míg a technológia a gyengélkedők között volt. A mai napon a DAX emelkedhet a jelentőset eső EURUSD keresztnek köszönhetően, de a folytatásra a dollár mozgása erős hatással lehet. A BUX index esetében oldalazásra számítunk, egy esetleges enyhe pozitív zárással.

Kitart a Fed a kamatemelés mellett, jöhet a mérlegleépítés

Átmenetileg elbizonytalanodtak az amerikai részvényindexek a Fed kamatdöntő ülését követően, azonban piaczárásra sikerült visszakapaszkodniuk. Az S&P500 0,1%-kal, a Dow 0,2%-kal került feljebb, míg a Nasdaq 0,1%-ot veszített értékéből.


A vártnak megfelelően nem változtatott az alapkamaton a Fed, és bejelentette, hogy októberben megkezdi 4.500 milliárd dolláros mérlegfőösszegének leépítését. A Nyíltpiaci Bizottság jelenlegi 16 tagjából továbbra is 12-en várnak egy további kamatemelést decemberre, ami a piaci várakozásokat 50% környékéről ma reggelre 64%-ra emelte. A többség 2018-ra továbbra is 3 további kamatemelést vár, a piac ez esetben továbbra is csak 1-et, azt is csupán 60%-os valószínűséggel 2018 decemberében. A hírekre erősödni tudott a dollár, azonban továbbra is nagyok az eltérések a piac és a jegybankárok elképzelései között. Ha a jövőben is az lesz a jellemző, hogy a piac alkalmazkodik a Fed-hez, úgy még okozhat ez további dollárerősödést. Az erősödéshez Janet Yellen sajtótájékoztatója is hozzájárult, amiben a mérsékelt inflációs nyomás mögötti tényezőket továbbra is átmenetinek nevezte, így ez egyelőre nem befolyásolja a kamatemelési ciklust. Yellen szerint a munkanélküliség, ami az infláció mellett a Fed másik mandátumának tárgya, nagyon biztató képet mutat, ez pedig indokolja a további fokozatos kamatemeléseket. Ez a továbbra is a stabil gazdasági növekedéssel indokolható, ami idén a Fed szerint 2,4% lehet a júniusban várt 2,2%-kal szemben. Mindez a hurrikánok hatása ellenére. A munkanélküliségi rátára vonatkozó előrejelzését 2018-ra és 2019-re 0,1 százalékponttal lejjebb, 4,1%-ra, hozta a Fed, míg a maginflációra vonatkozó előrejelezését 2017-re 1,7%-ról 1,5%-ra, 2018-ra 2%-ról 1,9%-ra csökkentette és csak 2019-re várja a 2%-os cél elérését. További érdekesség volt Yellen sajtótájékoztatójában, hogy úgy fogalmazott, hogy az idén látható mérsékelt inflációs nyomás részben rejtély a Fed számára. Ha ez továbbra is így marad, az felülírhatja a most előrevetített kamatemelési ciklust.


Nagyobb esést mutatott az Apple (-1,7%) tegnap, azt követően, hogy gondok adódtak az új Apple Watch körül. Az ismeretlen wifi-hálózatokatra való csatlakozás több esetben gondot okoz a készüléknek. Emellett egy elemzőház szerint sokkal kevesebb megrendelés jött az új iPhone 8-ra, mint a 7-es vagy 6-os elődjére ezidáig. Ez egyébként várható is volt, minden bizonnyal sokan a november 3-án megjelenő iPhone X-re spórolnak már.

Ellenzéki taggal bővült a BoJ

Vegyes képet láthattunk az ázsiai piacokon. A Fed döntése nem igazán hatott a távol-keleti piacokra. A Hang Seng 0,1%-ot csökkent, míg a Shanghai index 0,1%-ot, a Nikkei pedig 0,2%-ot emelkedett.


A japán jegybank a várakozásoknak megfelelően tartotta a monetáris kondíciókat. Az alapkamat változatlanul -10 bázispont, a 10 éves állampapírra megfogalmazott hozamcél pedig 0%. Az ülés egyetlen meglepetését az új monetáris tanácstag szolgáltatta, aki szembement a többségi véleménnyel és a további lazítást preferálta volna, mivel szerinte a jelenlegi hozamcél stratégia nem elég erőteljes.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív, az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

A Dana Gas beperelte a MOL-t

A Dana Gas, a MOL korábbi tulajdonosa és partnere a kurdisztáni Pearl Petroleum nevű cégben a londoni választottbíróságon beperelte a MOL-t. A Dana Gas szerint augusztus végén megállapodás született a Pearl Petroleum befektetőinek 90%-a, vagyis a Dana Gas, a Crescent, az RWE, az OMV és a Kurd Regionális Állam között a két gázmező, a Chemchemal és a Khor Mor fejlesztéséről. A MOL, mely 10%-ban szintén befektető a Pearl Petroleumban, azonban nem fogadta el ezt a megállapodást és az eredeti, 2009-es szerződésben rögzített kifizetéseket és kompenzációkat követeli a kurd államtól. A Dana szerint ezek a követelések nem megalapozottak és ezért beperli a MOL-t. Véleményünk: A MOL ragaszkodik az eredeti megállapodáshoz, amit a Pearl Petroleum és a KRG kötött 2009-ben. Az ügy nem teljesen tiszta számunkra, mivel a részleteket nem tudjuk, így nem világos, hogy vajon a Pearl Petroleum tulajdonosai a legmegfelelőbb módon jártak-e el a Kurd Regionális Állammal szemben. A Pearl Petroleum 10%-a nem képvisel jelentős értéket a teljes MOL portfolión belül, a teljes eszközérték kb. 1-2%-a.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben