Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Földet ért Irma

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. szeptember 11.   08:40

Erste kommentár Tegnap „földet ért” Irma, miközben már porig rombolta a karibi szigeteket. Piaci várakozások szerint a Harvey és Irma együtt mintegy 1,5 százalékos átmeneti visszaesését hozhat a GDP-ben,...

Erste kommentár

Tegnap „földet ért” Irma, miközben már porig rombolta a karibi szigeteket. Piaci várakozások szerint a Harvey és Irma együtt mintegy 1,5 százalékos átmeneti visszaesését hozhat a GDP-ben, melyből az Irma a nagyobb, a cirka 0,8-1 százalék körüli értékkel. A 270 milliárd dollár körüli kárt később kompenzálhatja az újjáépítés és az így megjelenő modernebb technológia. Így a hatalmas kár ellenére a piacok jól tartják magukat, nem úgy, mint a Katrina idején, 2005 augusztusában. Az is igaz, hogy a Katrina-nak köszönhetően jelentős lassulás volt látható a gazdaságban, s annak a hatását is 250 milliárd dollárra teszik. Így arányaiban jóval nagyobb volt a hatás, hiszen New Orleans-t szinte eltörölte a föld felszínéről, és a finomítók sem tudtak olyan hamar visszatérni a piacra, mint most. Vagyis a felkészültség most sokkal jobb, annak ellenére, hogy ezek a viharok a történelem legnagyobb viharai. Így a tőzsdéken is csak limitált hatást lehet látni, nem úgy, mint a Katrina idején.


A piacok annak is örülnek, hogy nem jött semmilyen kellemetlen meglepetés Észak-Koreából. Így az ázsiai piacok emelkednek ma reggel, és Európai is boldog. Összességében mind a DAX, mind a BUX emelkedhet a mai napon. Ne feledjük, a DAX kitört, miközben a BUX inkább technikai korrekcióban van, így a relatív mozgás a DAX-nak kedvez.

Az Irma hurrikán elérte Floridát

Vegyesen zárták a pénteki kereskedést a vezető amerikai indexek. Az S&P500 0,15%-kal, a Nasdaq 0,59%-kal került lejjebb, míg a Dow 0,06%-ot emelkedett. A Nasdaq gyengébb teljesítménye főként az indexben nagy súlyt képviselő technológiai cégek gyengébb teljesítményén múlt. A Facebook 1,3%-ot, az Apple 1,6%-ot veszített értékéből.


Több mint 200 km/h-s széllel elérte vasárnap Florida déli partját az Irma hurrikán. Megközelítőleg 4,5 millióan maradtak áram nélkül, és akár hetekig is eltarthat, amíg minden háztartásban helyreáll az ellátás. A Goldman Sachs szerint a hurrikán 0,8 százalékponttal vetheti vissza az amerikai GDP-t a harmadik negyedévben, azonban a rákövetkező negyedévekben ennél akár nagyobb mértékben is növelhetik a gazdaságot a helyreállítási munkálatok.


A hurrikán átmenetileg akár a Fed kamatemelési pályájára is kihathat. A New York-i Fed elnöke, William Dudley szerint a következő kamatemelés pontos időpontjára még hatással lehet a hurrikán, azonban a jelenleg tapasztalt átlag feletti gazdasági növekedés indokolja a kamatok fokozatos további emelését.

Túl erős a kínai jegybanknak a jüan?

Jó hangulatban telt a hétfői ázsiai kereskedés azt követően, hogy hétvégén elmaradt a sokak által „várt” újabb észak-koreai rakétateszt. A Nikkei 1,4%-ot, a Hang Seng 1%-ot emelkedett, míg a Shanghai index stagnált.


Az utóbbi idők erősödését követően úgy tűnik, hogy már túl erősnek tartja a kínai jegybank a jüant. A PBOC hétfőn bejelentette, hogy mostantól nem kell a bankoknak egy 20%-os tartalékot képezniük akkor, amikor az ügyfeleik részére határidős ügyletek keretében devizát vásárolnak. Ez a szabályozás gyakorlatilag a jüan shortolását tette korábban drágábbá, ám ez most eltörlésre került.


A várt felett alakult az augusztusi infláció Kínában. Az igazán nagy meglepetést a termelői árindex év/év alapú 6,3%-os emelkedése okozta, a várt 5,7%-kal szemben. Ez főként a nyersanyagárak emelkedésének volt köszönhető. A fogyasztói árindex 1,8%-os emelkedést mutatott az előző havi 1,4%-os növekedést követően, főként az élelmiszerárak emelkedésének köszönhetően.


Júliusban négy hónap után először emelkedett a gépipari rendelésállomány Japánban. A várt havi 4,1%-os emelkedéssel szemben 8%-os volt a növekedés a volatilisebb komponensektől szűrt mutatóban, ami 13 hónapos csúcsot jelent.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacokon pozitív hangulat uralkodott ma reggel.

Bekerül a BUX-ba a Waberer’s

A Waberer’s részvényei 0,91 százalékos súllyal 2017. szeptember 18-tól bekerülnek a BUX kosárba.
A hír kedvező, vételi erőt generálhat, de a részvény fair értékét nem befolyásolja.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben