Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újabb észak-koreai háborús lépés

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. szeptember 4.   08:09

Erste kommentár Újabb észak-koreai lépés borzolja a kedélyeket. A hidrogénbomba kísérlet olyan „jól” sikerült, hogy még Magyarországon is érezhető volt a hatása. Ezzel kicsit túllőttek a...

Erste kommentár

Újabb észak-koreai lépés borzolja a kedélyeket. A hidrogénbomba kísérlet olyan „jól” sikerült, hogy még Magyarországon is érezhető volt a hatása. Ezzel kicsit túllőttek a célon, hiszen a kísérleti robbantás a kíniaknak sem jött jól. Ezután világos, hogy (i) az agresszív rezsim komoly atomtöltetet tud akár több ezer kilométerre is eljuttatni. Az persze kérdéses, hogy milyen találati hatékonysággal, de így is komoly károkat tudnak okozni, s tegnaptól sokkal veszélyesebbek a világra nézve, másrészt (ii) az is világos mindenki számára, hogy meg kell fékezni őket, s ez a szövetségese (Kína) számára is világos lehet most már. Továbbra is azt gondoljuk, hogy nem lesz háború, viszont a gazdasági szankciók tovább fognak erősödni. Ez persze nem hatja meg a piacokat, és a munka ünnepe miatti amerikai kereskedési szünnapon amúgy is kissé bizonytalan piacokon csökkenést okoz a hétvégi hír.


A DAX ugyan pénteken áttörte a lefelé ékelődés felső élét, de nem tudott fölötte zárni. Ma pedig az ismert okok miatt lefelé kezdheti a kereskedést. Így továbbra is várnunk kell a nagy akcióra. Mindeközben az árfolyamot egyre inkább beszorítja a felső él és az emelkedő 200 napos mozgóátlag. Így hamarosan el kell dőlnie az iránynak, amely szerintünk nagyobb valószínűséggel fog fölfelé bekövetkezni. Különben Németországban három hét múlva választások lesznek. Az első TV vitát Merkel nyerte Schulz-cal szemben, de a szocialista jelölt pozitív meglepetést okozott. Persze akárki nyer is, az európai vonal marad. Schulz esetén expanzívabb, a belső fogyasztásra jobban épülő gazdaságpolitikára kellene számítani, amely inflatórikusabbb, s így kedvezőbb lenne a piac számára. Persze ennek egyelőre nagyon pici az esélye, így a piac nem is foglalkozik vele, hanem inkább Merkel potenciális koalíciós lehetőségeit latolgatja. Egy esetleges kisebb koalíció nagyobb mozgásteret adna a gazdaságpolitikában.


A BUX esetében folytatódó csökkenésre számítunk a mai napon, s ezzel megjöhet egy eladási jelzés is az indexen, legalábbis ami a dinamikus indikátort illeti.

Ünnepnap miatt zárva tart ma Amerika

Kis emelkedéssel búcsúztatták az előző hetet a vezető amerikai indexek. A Dow és az S&P500 0,2%-kal, a Nasdaq 0,1%-kal emelkedett.


Minden szeptember első hétfőjén a Munka ünnepét tartják az Egyesült Államokban. Emiatt a mai napon a részvény- és a kötvénypiacok is zárva tartanak.


Közel 8 milliárd dollárt szeretne elkülöníteni az amerikai kormány a Harvey hurrikán károsultjai számára, azonban a költségvetési plafonhoz levő közelség miatt, ehhez ezt külön meg kéne szavaznia az Amerikai Kongresszusnak. Ezt az alkalmat igyekszik most a Trump adminisztráció kihasználni arra, hogy a költségvetési vita is megoldódjon. Steven Mnuchin gazdasági miniszter szerint a két ügyet egyetlen szavazással meg lehetne oldani, mégpedig a költségvetési plafon nagyobb összegű megemelésével. Korábban a republikánusok még elhatárolódtak ettől a javaslattól.


A Markit indexét követően az ISM feldolgozóipari indexe is igen jó kilátásokat vázolt fel az amerikai iparra nézve. A mutató több mint hat éves csúcsra, 58,8 pontra emelkedett augusztusban a várt 56,5 ponttal szemben.


Elmaradtak a várttól az amerikai autóértékesítési adatok augusztusban, ami már részben a Harvey hurrikán pusztításának is betudható. A várt évesített 16,6 millióval szemben 16,14 millió autót értékesítettek a hónapban az USA-ban. Az egyes autógyártók közül a General Motors tudott remekelni, ahol az eladások 7,5%-kal nőttek év/év alapon a várt 3,7%-kal szemben. A Fiat Chrysler esetében 10,6%-os visszaesést láthattunk a várt -5,9%-kal szemben, míg a Ford-nál 2,1%-os visszaesést a várt -3,5%-kal szemben.

Észak-Korea elrémisztette az ázsiai befektetőket

Már megint Észak-Korea miatt indul rossz hangulatban a kereskedés Ázsiában. A Nikkei 0,9%-ot, a Hang Seng 0,5%-ot esik, míg a Shanghai index kivételnek számít 0,3%-os emelkedésével.


A hétvégén Észak-Korea sikeres hidrogénbomba tesztet hajtott végre, ami még az atombomba erejénél is jelentősebb méretű pusztítást képes végrehajtani. Ráadásul Észak-Korea azt közölte, hogy a bombát akár interkontinentális rakétára is képesek felszerelni. Trump a bomba erejét precedens nélkülinek nevezte és a további gazdasági szankciókon túl nyilatkozatában számos katonai lehetőséggel is megfenyegette az észak-koreai rezsimet. A gazdasági szankciók között felmerült, hogy az USA megszakít mindenféle gazdasági kapcsolatot azokkal az országokkal, melyek gazdasági kapcsolatban állnak Észak-Koreával. Ennek bekövetkezésére azonban kicsi az esély, hiszen ez óriási feszültséget eredményezne Kínával. Az észak-koreai fenyegetésre válaszként Dél-Korea ballisztikus rakétakísérletet hajtott végre.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

MOL: erős finomítói, gyengülő petrolkémiai marzs

A MOL finomítói marzsa augusztusban 7 dollár/hordó volt, szemben a júliusi 6,5 és a II. negyedéves 6,4 dollár/hordóval. A petrolkémiai marzs 491 euró/tonna volt a júliusi 512 és a II. negyedéves 584 euró/tonna után. A finomító marzs ugyan erős, de a petrolkémiai marzs gyengesége ellensúlyozza azt.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben