Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Megosztott a Fed

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. augusztus 17.   08:45

Erste Kommentár Bizonytalanság jellemzi, a Fed döntéshozó testületét. Alapvetően átmenetinek tekintik az inflációs nyomás gyengülését, s továbbra is azt gondolják, hogy 2019-re elérhetik az...

Erste Kommentár

Bizonytalanság jellemzi, a Fed döntéshozó testületét. Alapvetően átmenetinek tekintik az inflációs nyomás gyengülését, s továbbra is azt gondolják, hogy 2019-re elérhetik az inflációs célt, de abban egyetértenek, hogy lefelé mutató kockázatok vannak. Páran azt hangoztatják, hogy a feszült munkaerő piaci helyzet (nagyon alacsony munkanélküliség) hamarosan jön az infláció, s nem árt erre kamatemelésekkel felkészülni. Az igaz hogy történelmi pillanatokat élünk, hiszen szokatlan helyzet alakult ki. Hiszen hasonlóan alacsony munkanélküliséggel 2000-ben találkozhattunk, de akkor az amerikai lakosok viselkedése még teljesen másmilyen volt. Akkor még bíztak a piacban, hitelfelvétellel vásároltak, abban a tudatban, hogy ha baj van, akkor el tudnak adni, hiszen a piac mindig létezik. Aztán nem létezett, amire 80 éve nem volt példa. Arra is rájöttek, hogy az alacsony hozamkörnyezetben érdemesebb többet megtakarítani, így a fogyasztási szokások is megváltoztak. Az extenzív költésből extenzív megtakarítás lett. Ezen fogyasztói viselkedés változás eredményét látjuk most. Így valójában azon vacillálnak a döntéshozók, hogy marad e a „takarékos” attitűd, vagy visszatér az „egyszer élünk” magatartás. Ez pedig róka fogta csuka, hiszen ha nem költenek, akkor nehezen vagy nem változik meg az inflációs nyomás, addig pedig a hozamkörnyezet alacsony marad vagy maradhat. Az pedig azt jelenti, hogy továbbra is inkább megtakarítok, és keveset költök. Ezzel pedig körbe értünk. Ez egészen addig tarthat, amíg a fogyasztók (munkavállalók) komfortosan kezdik érezni magukat, annyira, hogy elkezdjenek kissé jobban költekezni. Mindestre számunkra úgy tűnik, hogy az alacsony infláció időszaka végetérőben van, de egyelőre csak az alagút vége látszik, vagy legalábbis úgy tűnik. Ez az alagútvég pedig valahol 2019 táján helyezkedik el mind az USA-ban, mind az EMU-ban, mind Magyarországon is.


A tegnapi újabb Trump akció, nevezetesen, ha a tanácsadóim nem értenek velem egyet, akkor inkább megszüntetem a tanácsadó testületet, csak átmeneti megingást hozott a piacokra. Így a DAX index esetében, azután, hogy letesztelte a 30 napos mozgóátlagot, lefordult egy picit, de úgy tűnik, hogy meg lesz az áttörés. Persze valószínűleg még nem a mai napon, hiszen oldalazásra számítunk, akár csak a BUX index esetében.

Egyre óvatosabb a Fed a mérsékelt inflációs nyomás miatt

Enyhe elmozdulást mutattak tegnap az amerikai indexek. Az S&P500 és a Dow 0,1%-os, a Nasdaq 0,2%-os emelkedést mutatott.


A Fed Nyíltpiaci Bizottságának a többsége továbbra is úgy gondolja, hogy a következő években az infláció el fogja érni a Fed 2%-os célját, és az idei év mérsékelt inflációs nyomása inkább csak egyszeri tényezőknek tudható be. Sokan azonban azt hangsúlyozták, hogy a fenti nézetet lefele mutató kockázatok övezik. A hírekre a dollár kisebb gyengüléssel reagált és ismét felpattant 1,17 környékéről. A Fed mérlegének leépítéséről a szeptemberi ülésén láthatnak részletek napvilágot.


A clevelandi Fed elnökasszonya, Loretta Mester továbbra is kitart a Fed júniusban vázolt kamatemelési pályája mellett, azaz a mérsékelt inflációs nyomás ellenére is folytatná idén a kamatemelési ciklust.


Tovább dúl a káosz Trump körül, miután egy újabb vezérigazgató távozását követően az elnök feloszlatta az adminisztráció Ipari Tanácsát. Az amerikai részvénypiacokat már nem igazán befolyásolják az efféle hírek, Trump elérhette azt a pontot, ahol az elvárások minimálisra csökkentek az irányába.

Internetóriás támogatta meg a kínai tőzsdét

Hullámzó teljesítményt nyújtottak az ázsiai részvényindexek ma reggel. A Shanghai index 0,3%-ot tudott emelkedni, de a Hang Seng 0,4%-ot, a Nikkei pedig 0,1%-ot csökkent. A technológiai cégek részvényei viszont határozottan jól teljesítettek ebben közrejátszott az is, hogy a kínai internet óriás a Tencent Holdings a várakozásokat felülmúló negyedéves eredményről számolt be.


A japán import a várt 13,2% helyett 13,4%-kal bővült júliusban, az import 16,3%-os növekedése azonban elmaradt a várt 17,1%-os bővüléstől.


Az ausztrál munkanélküliségi ráta a várakozásokkal összhangban a korábbi 5,7%-ról 5,6%-ra mérséklődött júliusban.

Határidős piacok

A mai napon mind az amerikai mind az európai piacok negatív tartományban vannak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Visszatért a növekedés
SZTORI

Visszatért a növekedés

Közzétette a KSH ma reggel az idei első negyedéves GDP-re vonatkozó...

Manipulatív gabonaárak
AGRÁR SAROK

Manipulatív gabonaárak

Hát persze, hogy manipulálják, hiszen tőzsdei tömegcikkekről van szó. Ott pedig minden hírt arra használnak, hogy hullámokat gerjesszenek, mert az...

2024. április 30.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben