Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Bekerül Kína

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. június 21.   08:52

Erste Kommentár Döntött az MSCI. Jövő júniustól bekerülnek az MSCI feltörekvő piaci indexbe a kínai a részvények. A kezdeti súlyuk 0,4 százalék lesz, amely augusztustól 0,8 százalékra...

Erste Kommentár

Döntött az MSCI. Jövő júniustól bekerülnek az MSCI feltörekvő piaci indexbe a kínai a részvények. A kezdeti súlyuk 0,4 százalék lesz, amely augusztustól 0,8 százalékra növekszik. Ez rossz hír a már bent lévő részvények számára (pl. a magyar index esetében a MOL, OTP és Richter), hiszen azok súlya ha kis mértékben is de csökken. Persze addig még van egy év, s ha a pénzmennyiség és a cégek értéke növekszik, akkor ez csak relatív hatás lesz, azaz emiatt nem csökken a részvények árfolyama csak esetleg az emelkedés teljesítménylét fogja vissza.


Közben a növekvő kitermelés miatt (pl. Líbia) a kőolaj árfolyama a szezon közepén szánkázik lefelé, s a csökkenés teljesen áttevődik a fogyasztókra, azaz a finomtói árrések abszolút értékben nem változnak emiatt. Persze ez is enyhe pozitívum az olajcégek finomítói üzletágának, hiszen 5-10  százalékos saját felhasználásuk van az olajcégeknek, amelynek költsége így csökken. Ez pedig egy kis pluszt hoz a konyhára. Ugyanakkor a kitermelésen csökken a profit. Az utóbbi hatás magasabb a nagy kitermeléssel rendelkező cégeknél, mint például az OMV-nél, s kisebb a kevesebb kitermeléssel rendelkezőknél, mint például a MOL esetében.


Az olaj gyengélkedésének van még egy hatása. Nevezetesen gyengíti az orosz gazdaságot, s annak valutáját, amely már az éve eleji (január-február) szint alá csökkent a rubel-forint viszonylatban. Ez pedig kissé negatív lehet a Richter számára, amely még a második negyedéves eredményben valószínűleg nem fog látszani, hiszen a negyedéves átlag valószínűleg még ugyan olyan jól alakulhat, mint az első negyedévben.


A mai napon csökkenésre számítunk, mind a DAX, mind a BUX index esetében.

Nagy változások az Uber háza táján

Gyengén teljesítettek tegnap a vezető amerikai indexek. Egyrészt nem sikerült az S&P500-nak megtartani a hétfői történelmi csúcsát, másrészt a Nasdaq ismét a rövidtávú mozgóátlagok környékére esett vissza. Az S&P500 0,67%-ot, a Dow 0,29%-ot, a Nasdaq 0,82%-ot veszített értékéből.


Lemondott a tegnapi nap folyamán Travis Kalanick, az Uber vezérigazgatója. Az ügyhöz közel álló források szerint a vállalat nagybefektetői indítványozták Kalanick lemondatását, annak érdekében, hogy a közelmúlt botrányait követően (szexuális zaklatások a cégnél, hatóságok félrevezetése) új alapkokra helyezzék a céget. A vállalati kultúra megújításának keretében eddig már több mint 20 embert menesztettek a vállalattól.


Közzétette gazdasági negyedik negyedéves gyorsjelentését a FedEx. A csomagküldő vállalat 15,7 milliárd dolláros árbevételen 4,25 dolláros tisztított EPS-t ért el, ami felülmúlta a 15,56 milliárd dolláros árbevétel és 3,88 dolláros EPS várakozásokat. A vállalat továbbra is az e-kereskedelem térnyeréséből profitál, a részvényei közel 1%-ot emelkedtek piaczárást követően.


Kisebb mértékben felülmúlta a várakozásokat az Adobe is második negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat 1,77 milliárd dolláros árbevételen 1,02 dolláros tisztított EPS-t ért el, ami felülmúlta az 1,73 milliárd dolláros árbevétel és 0,95 dolláros EPS várakozásokat. A részvények 3,5%-ot emelkedtek piaczárást követően.

Kína átugrotta a lécet az MSCI-nál

Hiába az MSCI pozitív döntése egyelőre nem tudott jelentős részvénypiaci reakciót kiváltani. A Hang Seng 0,4%-ot, a Nikkei 0,3%-ot csökkent, míg a Shanghai index, mely számára pozitív az indexszolgáltató döntése stagnált.


Az MSCI negyedik nekifutásra jóváhagyta, hogy a kínai „A” sorozatú részvények egy köre átsorolásra kerüljön a feltörekvő piaci indexcsaládba. A 459 „A” sorozatú részvényből a jelenlegi helyzetet tükröző pro-forma számítás szerint 222 részvény kerül átsorolásra. A befektetőknek hosszú idő áll rendelkezésre a felkészüléshez, hiszen a két körös bekerülési folyamat csak 2018 júniusán veszi kezdetét, a második kör pedig 2018 augusztusában lesz, ezt követően a kínai „A” sorozatú részvények súlya 0,73% lesz a feltörekvő piaci indexen belül. A piac átsorolása pozitív a kínai részvénypiac számára, azonban mivel egyelőre kis súlyként kerül be a feltörekvő piacok közé, így drasztikus hatást nem váltott ki a döntés.

Határidős piacok

A mai napon az európai és az amerikai piacok is negatív tartományban vannak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
PODCAST

A kőolaj árrobbanása méri majd, hogy mennyire fáj a gazdaságnak az izraeli-iráni válság

Úgy tűnik, hogy az árupiaci szereplők nem tartanak egy széleskörű háború kirobbanásától Izrael és Irán között. Az viszont határozottan érződik,...

Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben