Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Jönnek a kínai A részvények?

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. június 20.   08:59

Erste Kommentár Ma este teszi közzé az MSCI, hogy bekerülnek-e, már sokadik nekifutásra a kínai A részvények az MSCI feltörekvő piaci indexbe. Sok minden történt a korábbi felülvizsgálatok óta, hiszen...

Erste Kommentár

Ma este teszi közzé az MSCI, hogy bekerülnek-e, már sokadik nekifutásra a kínai A részvények az MSCI feltörekvő piaci indexbe. Sok minden történt a korábbi felülvizsgálatok óta, hiszen megtörtént a Shenzen összekapcsolás tavaly decemberben, amelynek köszönhetően megszorítások nélkül kereskedhetnek a piaci szereplők a részvényekkel. Ugyanakkor még mindig túl sok részvényt függesztenek fel túl gyakran a kerekedésben. S a felszabaduló tőkét is nehéz repatriálni. Így továbbra is kérdéses lehet az A részvények bekerülése a nagy kínai MSCI indexbe, amelynek súlya most 28,1 százalék az MSCI feltörekvő piaci indexben. A javaslaton is változtattak, ugyanis eddig 448 részvény került volna be, de most 169-ről folynak a vizsgálatok. Míg tavaly a súlya az új részvényeknek 1% lett volna az MSCI EM indexben addig az új javaslat szerint csak 0,5 százalékponttal ugrana meg Kína súlya. Így a változás kevésbé érintené negatívan a már bennlévő részvényeket, legalábbis a tavalyi javaslathoz képest.


A BUX és a DAX index esetében is emelkedést várunk a mai napon.

Hamarosan Kínában is gyárthat a Tesla

Nagyobb emelkedéssel kezdték a vezető amerikai részvényindexek az eheti kereskedést. Az S&P500 0,83%-ot, a Dow 0,68%-ot, a Nasdaq pedig 1,42%-ot emelkedett. A Nasdaq ezzel visszakapaszkodott a 20 és 30 napos mozgóátlagok fölé, ami arra enged következtetni, hogy a nemrégiben tapasztalt megingás az indexben csupán átmeneti volt. Eközben az S&P500 egy réssel való nyitást követően újabb történelmi csúcsra ment, ami szintén további emelkedést vetít előre.


Az ügyhöz közel álló források szerint közel áll a Tesla ahhoz, hogy története során először Kínában gyártson autókat. Ahogy ez ott szokás egy helyi vállalattal kéne partnerségre lépnie, ezzel el tudná kerülni azt a 25%-os importvámot, amit jelenleg fizetnie kell. 2016-ban a Tesla 1 milliárd dolláros árbevételt ért el Kínában, ami teljes árbevételének közel 15%-a. A hírekre 1,3%-ot emelkedtek a vállalat részvényei piaczárást követően.


A chicagoi Fed elnöke, Charles Evans nem emelne tovább az alapkamaton addig, amíg nem lát számottevő javulást az infláció alakulásában a tengerentúlon. Véleménye szerint emiatt legalább decemberig várni kéne a következő kamatemeléssel. Evans hagyományosan a laposabb kamatpályát támogató Fed tagok egyike, így véleménye nem igazán lepte meg a piacokat.


Ismét találkozott a vezető technológiai cégek vezéreivel Donald Trump. Ezúttal az Egyesült Államok kormányának informatikai hálózatának modernizálásról volt szó. Ennek egyik fontos eleme a saját adatközpontokról a felhő alapú szolgáltatásokra való átállás lehet.  Ebben a szegmensben a Microsoft és az Amazon a legnagyobb piaci szereplők az USA-ban, mindkét cég vezére jelen is volt a találkozón.

Fontos, de nem felkavaró döntésre készül az MSCI

Vegyes kép jellemezte az ázsiai piacokat. A gyengülő jen hatására a Nikkei 0,9%-ot emelkedett, miközben a Hang Seng 0,2%-ot csökkent, a Shanghai index pedig oldalazott.


Ma este 22.30-kor dönt az MSCI a kínai „A” sorozatú részvények átsorolásáról. Pozitív döntés esetén ezek a részvények is bekerülhetnének a feltörekvő piaci indexcsaládba. Immáron negyedszer merül fel a kínai piac átsorolása, azonban mivel több szabályozási pont sem változott érdemben az elmúlt időszakban, így az MSCI átdolgozta átsorolási javaslatát. Az új javaslat alapján csak 169 részvény kerülhetne be az indexbe az eredeti javaslatban szereplő 448 részvényhez képest. Ráadásul ezek is kezdetben csak normál súlyuk 5 százalékával. Így az MSCI előzetes számításai alapján még pozitív döntés esetén is csak 0,5%-os súllyal szerepelnének a feltörekvő piaci indexen belül.

Határidős piacok

A mai napon mind az amerikai mind az euorópai piacok pozitív tartományban vannak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben