Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Trump lebeszélte a dollárt

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. április 13.   08:30

Erste kommentár Nagyot gyengült tegnap este a dollár Trump legújabb nyilatkozatának köszönhetően. Ebben kifejtette, hogy az erős dollár nem jó, s lazább monetáris politikát kellene folytatni. Az alapüzenet nem változott,...

Erste kommentár

Nagyot gyengült tegnap este a dollár Trump legújabb nyilatkozatának köszönhetően. Ebben kifejtette, hogy az erős dollár nem jó, s lazább monetáris politikát kellene folytatni. Az alapüzenet nem változott, viszont az érdekes, hogy miközben a korábban napvilágot látott adó tervek inkább az infláció, folyó fizetési mérleg javulás irányába mutatnak, s ezen keresztül magasabb kamatpályát sugallnak, ezzel szemben megy az elnök lazább monetáris politika felé mutató igénye. Mindenesetre a nagy gyengülés után, amelyben a dollár elérte a 20 napos mozgóátlag környékét, újra erősödési pályára állhat a dollár.


Mindeközben az arany komoly erőt mutatott, amelyet a tegnapi váratlan dollárerősödés is megsegített. Tegnapelőtt áttörte a 200 napos mozgóátlagot és a féléve tartó csökkenő trend tetővonalát is. Ezt a mozgást segítette meg a gyengülő dollár (amelyre a dollárban jegyzett nyersanyagok általában erősödéssel válaszolnak).  Így szerintünk megnyílt a tere, hogy a nemes fém 1.350 dollár, a korábbi lokális csúcs környékére emelkedjen.


Tegnap az OTP közgyűlésén megszavazták 190 forintos osztalékot, amely a sajátrészvényeket is figyelembe véve 193 forint. Ma pedig a MOL közgyűlése szavaz a 625 forintos osztalékról és a részvények nyolcadolásáról.


Holnap a legtöbb börze (pl. New York és Frankfurt is) zárva tart. Míg Amerika hétfőn nyitva lesz, Európában még zárva tartó piacokat láthatunk majd. A hosszú hétvége miatt a befektetők óvatosak lehetnek, ezért enyhe lecsorgásra számítunk a mai napion mind a DAX, mind a BUX index esetében.  

Közlékeny volt Trump

A hosszú hétvégéhez közeledve profitrealizálásba kezdtek a befektetők a tengerentúlon. Az S&P500 0,38%-ot, a Dow 0,29%-ot, a Nasdaq pedig 0,52%-ot veszített értékéből.


Donald Trump úgy nyilatkozott a tegnapi nap folyamán a Fox-nak, hogy szeretné először az egészségügyi reformokat véghezvinni az USA-ban és csak utána kezdené el előkészíteni az adóreformokat. Amennyiben az előbbi nagyon elhúzódna, csak abban az esetben élveznének az adóreformok prioritást.


Emellett később a Wall Street Journal-nak is interjút adott az elnök, amiben azt mondta, hogy a dollár kezd túl erőssé válni, ami meg is mozgatta a devizapiacokat. Az interjúban arra is kitért, hogy jelenleg nem veti el Janet Yellen mandátumának meghosszabbítását a Fed élén annak 2018-as lejárta után, mivel támogatja az alacsony kamatszintet.


Tegnapi találkozott Vlagyimir Putyin és Rex Tillerson amerikai külügyminiszter. Az orosz külügyminiszter, Sergei Lavrov társaságában több mint két órát töltöttek el a felek, amelynek végén azt a következtetést vonták le, hogy helyre kell állítani a két ország közti megromlott bizalmi viszonyt.


Robert Kaplan, a dallasi Fed elnöke szerint is el kell kezdeni a Fed mérlegének fokozatos leépítését, ám ez szerinte a 2017-es és 2018-as kamatpályára nem lesz hatással. Kaplan szerint az USA gazdasága idén 2% feletti növekedést fog elérni.


A mai napon piacnyitás előtt nagy amerikai bankok (JPMorgan, Citigroup, Wells Fargo) teszik közzé első negyedéves eredményeiket, ahol igen magas elemzői várakozásoknak kell megfelelniük.

Ismét többletes a kínai külkereskedelmi mérleg

Vegyes teljesítmény jellemezte az ázsiai tőzsdéket. A még tovább erősödő jen miatt a Nikkei 0,9%-ot esett, miközben a Hang Seng és a Shanghai index egyaránt 0,1%-ot emelkedett.


A húsvét miatt zárva tartó európai tőzsdéktől eltérően a kínai és japán részvénypiacok pénteken, valamint hétfőn is nyitva tartanak.


A kínai import márciusban 20,3%-kal emelkedett, miközben a piac csak 15,5%-os növekedésre számított. Közben az export a várt 4,3%-os növekedés helyett 16,4%-kal bővült. Így a külkereskedelmi mérleg ismét pozitívba fordult, szemben a februári hiánnyal. A havi szintű adat mind az export, mind pedig az import esetében nagyon volatilisen szokott alakulni és a második negyedévben már a bővülési ütem lassulására lehet számítani, így a kedvező számok ellenére nem szabad belőlük messzemenő következtetéseket levonni.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a pozitív, míg az európaiak a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben