Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Újra a gázra lépett az MNB

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. március 29.   08:48

Erste Kommentár Keményen odalépett a gázra az MNB. Legalábbis olyan értelemben, hogy a három bejelentett intézkedés, metodológiai változás, mind a forint likviditás növelésének irányába...

Erste Kommentár

Keményen odalépett a gázra az MNB. Legalábbis olyan értelemben, hogy a három bejelentett intézkedés, metodológiai változás, mind a forint likviditás növelésének irányába mutat. Egyrészt a három hónapos betét keretösszege a jelenlegi 750 Mrd forintról 500 Mrd forintra csökken, miközben a piac 600 Mrd forintot várt. Ez 100 Mrd forint pluszt jelent, amely a bankrendszerben fog keringeni és tovább nyomhatja le a bankközi kamatlábakat. Ugyanakkor az euró-forint swap tendereket kiterjeszti 6 és 12 hónapos futamidőkkel is, amely szintén forint likviditásnövelő tényező. Ráadásul az előrejelzési időhorizont kettőről három évre növekszik, amely segíthet abban, hogy egy magasabb inflációs perióduson is átnézzen az MNB, s az alapkamatot békén hagyja, az elkövetkező években, még akkor is ha az infláció átmenetileg megemelkedik. Ezek mind forint gyengítő tényezők, miközben a gazdasági folyamatok viszont forinterősítőek. Ez azt jelenti számunkra hogy az euró-forint továbbra is a 305-315 forintos sávban fog mozogni, s ezen belül most az erősebb oldaltól a gyengébb felé fog tendálni, amelyet már tegnap meg is kezdett.


Mindeközben Theresa May aktiválta az 50 cikkelyt, miközben a skót parlament újabb népszavazásról döntött, amelyet persze az angol kormánynak is jóvá kell hagynia. Erre pedig a tárgyalások lezárásáig valószínűleg nem kerülhet sor. így, ha lesz is népszavazás a skótok kilépéséről az Egyesült Királyságból, akkor is ez legkorábban valamikor 2018 végén, 2019 elején következhet be.


A mai napon a nemzetközi piacokon további emelkedést várunk, amely kisebb magnitúdójú lehet minta a tegnapi volt, amely annak köszönhetően emelkedett oly nagyot, hogy az amerikai fogyasztói bizalom indexe 200 decembere óta nem látott magasságban 125 pontra ugrott. A BUX indexben is a pozitív tartományban zárhat.

Amerika többé már nem a globális felmelegedés elleni harc éllovasa

A rövidtávú mozgóátlagokig emelkedett tegnap az S&P500 és a Dow. Érdemes lesz kiemelt figyelemmel kísérni az elkövetkező napokban, hogy megállítják-e ezek a szintek az emelkedést, ugyanis kiderülhet, hogy vajon csupán egy fals letörésről beszélhetünk az indexek esetében vagy valóban elkezdődött egy korrekció. Az S&P500 és a Dow egyaránt 0,73%-ot emelkedtek, míg a Nasdaq 0,6%-kal került feljebb.


Aláírta a tegnapi nap folyamán Donald Trump a klímaváltozással kapcsolatos szigorítások enyhítését célzó elnöki rendeletet. A rendelet többek között arra utasítja a Környezetvédelmi Hivatalt, hogy visszavonja és egy új tervvel helyettesítse az Obama kormány által kidolgozott Tiszta Energia Tervet (Clean Power Plan), ami több száz szénnel működő erőművet záratott volna be, illetve újak létrehozását akadályozta volna meg. Ezzel az USA nem lesz képes teljesíteni a 2015-ös Párizsi Klímaegyezményben vállaltakat, ami rossz esetben más országokat is arra ösztönözhet, hogy hasonlóképpen járjon el.


A Fed alelnöke, Stanley Fischer további két kamatemelést támogat a 2017-es évben a CNBC-nek adott interjúja alapján. Saját elmondása szerint, a tény, hogy nem sikerült az egészségbiztosítási reformot véghezvinni a republikánusoknak nem változtat az általános kilátásokon, azonban egyes számításaiban változásokat hozott.


A Fed kormányzója, Jerome Powell szerint még korai egyelőre a Fed mérlegének leépítéséről beszélni. Ehhez véleménye szerint a gazdaságnak jelentős fellendülésben kéne lennie, ami egyelőre még várat magára.


Újabb sokéves csúcson a fogyasztói bizalom a tengerentúlon. Ezúttal a Conference Board indexe emelkedett 2000 decembere óta nem látott magasságba. Az index értéke 125,6 pont lett március hónapra, a megelőző havi 116,1-es értéket követően.


2010 áprilisa óta nem látott értékre ugrott a Richmond-i Fed feldolgozóipari indexe március hónapban. Az előző havi 17-es értéket követően az elemzők 15-ös értéket vártak, azonban az index 22 pontra ugrott.

Kitűnő első negyedévet zárhat a kínai tőzsde

Minimális elmozdulás jellemezte az ázsiai piacokat. A Hang Seng 0,1%-ot emelkedett, a Nikkei 0,1%-ot csökkent, míg a Shanghai index értéke érdemben nem változott.


Az MSCI China index értéke év eleje óta 15%-ot emelkedett, ami a legjobb évkezdés az indextől 2006 óta. Az emelkedés a jüan stabilizációjának és a kereskedelmi aggályok enyhülésének köszönhető.


A negyedév végét megelőzően a kínai bankrendszer likviditásigénye megemelkedett, ami felfelé tolta a bankközi kamatokat, mivel a kínai jegybank egyelőre nem nyújtott többletlikviditást a bankközi piac számára.


A japán kiskereskedelmi forgalom februárban év/év alapon mindössze 0,1%-kal emelkedett, vagyis gyakorlatilag stagnált, miközben a várakozás 0,7%-os bővülés volt.

Határidős piacok

A mai nap mind az európai mind az amerikai piacok pozitív tartományban vannak.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben