Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

ELEMZÉS

A réz és a kobalt lehet a villanyautó gyártás nyertese

RESEARCH BLOG
RESEARCH BLOG2017. március 20.   11:24

A réz és a kobalt kereslet növekedése várható, ha az elektromos autózás és a megújuló forradalom folytatódik.

Érdekes cikkre leltem múlt héten az Economist című újságban, ami kicsit arra sarkallt, hogy egy nem teljesen energia témában kezdjek kutakodni. A cikk a nyersanyagpiacokról szólt, különösen két fontos nyersanyag, a réz és a kobalt szerepére világított rá.

A réz az egyik legfontosabb nyersanyag, amelyet a megújuló energia forradalom a magasba lendíthet. Egyrészt egy elektromos személyautóhoz 80 kilogramm rézre van szükség, négyszer annyira, mint egy belsőégésű motorral hajtott járműhez. Réz kell ugyanis a motorhoz, az akkumulátorhoz és a vezetékekhez egyaránt. Másrészt, ha beindul az elektromos autózás, az az elektromos hálózatok fejlesztését is magával hozza, amihez ugyebár ismételten réz szükséges. A becslések szerint 2035-re 140 millió elektromos autó száguldhat a világ útjain, amihez 8,5 millió tonna többletréz kínálatra lenne szükség. Ez gyakorlatilag a mostani rézkínálatnak felel meg, tehát a kapacitások duplázására lenne szükség.

A réz ráadásul az olajhoz képest is hosszabb beruházási ciklusú: a bánya felfedezésétől a megnyitásig átlag 30 év telik el. A legtöbb ma is működő bányát az 1920-as években vették művelésbe. A legnagyobb réztermelők Chile, Kína, Kongó, Peru és az Egyesült Államok. A réztermelők ráadásul vonakodnak új beruházásokat indítani: a 2008-as válság ugyanis jelentősen nehezítette a helyzetüket, mivel a korábbi jóslatok a Kína vezérelte rézkereslet duplázódásáról nem jöttek be. A megújuló forradalom, főleg az elektromos autózás, azonban valódi robbanást okozhat a keresletben.

A kobalt, mely a réz és a nikkelbányászat mellékterméke, még inkább koncentrált: a kitermelés 70%-a a nem éppen barátságos Kongóból kerül ki. Sokan tartanak is attól, hogy ha Kongó helyzete megrendül, akkor a kobalt ára az egekbe tör. Mindenesetre sokan próbálkoznak a két anyag helyettesítésével, mondjuk a sokkal bőségesebben rendelkezésre álló alumínium irányába. Egyelőre azonban ez nem sikerült, ami biztosíthatja a kobalt és a réz iránti stabil keresletet.

Réz és a kobalt ára (USD/tonna) - LME spot
Forrás: Bloomberg

Néhány részvény, amivel megjátszható a réz és kobalt boom: Glencore (GLEN LN), jelentős kongói réz és kobalt bányászatot folytat. A Glencore a réz mellett számos más nyersanyagot, főleg szenet termel, de jelentős az energiahordozó és agrártermék termelése és kereskedelme. Ilyen szempontból nem a legjobb papír, mivel az elektromos autó és a megújulók sikere valószínűleg a szén iránti keresletet csökkentené. A rézárak emelkedése és a szén szárnyalása miatt viszont jelentős részvény áremelkedés volt a papírban, a tavaly júniusi 130 penny/részvény árfolyam 342-ig emelkedett.

A legtisztábban megjátszható részvény a kanadai Ivanhoe (IVN CN), amely bányajogokat nyert a közelmúltban Kongóba, de részesedése van több szub-Szahara lelőhelyben is. Még inkább kockázatos beruházás a Katanga Mining (KAT CN), melynek szintén Kongóban van bányaengedélye réz-kobalt bánya nyitására. Ezek a legtisztább réz-kobalt részvények, lényegesen magasabb kockázattal, mint a sokkal jobb reputációval rendelkező Glencore.

Az ETF piacon a legnagyobb ETF-ek a JJC és a CPER – mindkét ETF a réz határidős piacon fektet be. A nyersanyag kobaltra nincs befektetésre alkalmas ETF.

Pletser Tamás
EMEA Olaj-, és Gázipar Elemző, Erste Befektetési Zrt.

SZTORI

Hol késik a Fed kamatvágás?

Ahogy ezt az ErsteMarket hasábjain is megírtuk*, Jerome Powell Fed elnök kedden az elmúlt hónapoknál megszokotthoz képest szigorúbb hangnemet...

Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

A Monetáris Tanács mai ülésének eredménye 50...

Mekkorát szól a szója?
AGRÁR SAROK

Mekkorát szól a szója?

Miközben a megváltó növényeket keresgetjük - amelyek ismét meglendítik a növénytermesztés szekerét - rendre megfeledkezünk arról, hogy másoknak is...

2024. április 25.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben