Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Yellen nem húzná el a kamatemelést

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. február 15.   08:23

Erste kommentár Jennet Yellen Fed elnök tegnap annak a véleményének adott hangot, hogy nem szabad elhúzni a kamatemelést. Mindezt annak ellenére kell megtenni, hogy a termelékenység nem úgy növekszik, ahogy szeretnék, s...

Erste kommentár

Jennet Yellen Fed elnök tegnap annak a véleményének adott hangot, hogy nem szabad elhúzni a kamatemelést. Mindezt annak ellenére kell megtenni, hogy a termelékenység nem úgy növekszik, ahogy szeretnék, s emiatt a bérnyomásnak sem szabadna megjelennie, de „valahogy” mégis emelkednek a bérek. Yellen azt is kihangsúlyozta, hogy a további lépések megtételéhez mindenképpen szükség lesz a fiskális politika ismeretére. Erre pedig remélhetőleg heteken belül sor kerülhet a nemrég kinevezett új pénzügyminiszternek köszönhetően. Különben a határ-kiigazított társaságiadó-tervek valamiféle megvalósulása számottevően növelheti az inflációt. Ez az összes piaci elemző véleménye. Így talán nem meglepő, hogy a Yellen meghallgatását követően a kamatemelési várakozások másfél hónappal előrébb csúsztak, májusra, ami további dollár erősödést és arany árfolyam csökkenést hozott.


A mai napon a “csodavárás jegyében” az amerikai pénzügyminisztérium adó javaslatait várva a piacok, így a DAX és a BUX index is tovább emelkedhetnek.

Yellen beszédét követően nőtt a márciusi kamatemelés esélye

Továbbra is csak egy irány létezik a tengerentúli indexek számára, mégpedig az emelkedés. Újabb történelmi csúcsokat beállítva az S&P500 0,4%-kal, a Dow 0,45%-kal, a Nasdaq pedig 0,32%-kal került feljebb a tegnapi kereskedés során.


Tegnap tartotta féléves beszámolóját Janet Yellen az Amerikai Szenátus Banki Bizottsága előtt. A Fed elnöke úgy nyilatkozott, hogy a jegybank elsősorban a kamatok emelésén és nem a Fed mérlegének csökkentésén keresztül szeretné kordában tartani a gazdaságot. Yellen szerint nem lenne bölcs túl sokáig várni a kamatemelésekkel, mivel ekkor elképzelhető, hogy hirtelen, nagyobb lépésben kéne szigorítania a Fed-nek, ami veszélybe sodorhatja a jelenlegi gazdasági növekedést. Amennyiben továbbra is fokozatosan emelkedő inflációval és javuló munkaerőpiaccal szembesül a Fed, úgy az alapkamat további emelését látja célszerűnek. Yellen beszédét követően már 34%-os valószínűséget tulajdonít a piac egy márciusi kamatemelésnek, míg májusra már 53% ennek az esélye.


A dallasi Fed elnöke, Robert Kaplan is hasonló véleményen van. Szerinte inkább előbb, mint utóbb kellene emelni a kamatokat az USA-ban, mivel ezáltal nyílna meg a lehetőség a kamatok fokozatos emelésére.


Dennis Lockhart, az atlantai Fed elnöke óvatosabban nyilatkozott társainál, ő egyelőre nem lát jelentős okot arra, hogy kamatot emeljen márciusban a Fed. Szerinte a különbség azok között, akik kettő vagy három kamatemelést várnak idénre az USA-ban az, hogy vannak, akik már számolnak a fiskális stimulussal és vannak, akik még ezt nem veszik készpénznek.


A nagy amerikai hedge fund-ok tegnap tették közzé pozícióik változását a negyedik negyedévben. Warren Buffet cége, a Berkshire Hathaway továbbadott Deere részvényein, míg új elemként a Monsanto-t vette be a portfóliójába. Továbbra is kitartott az amerikai légitársaságok mellett, illetve tovább növelte Apple részesedését.

Nagyot bővült a kínai hitelezés

A Nikkei 1%-ot, a Hang Seng index 1,4%-ot emelkedett, miközben a Shanghai index értéke gyakorlatilag nem változott.


A hongkongi tőzsdén elsősorban a bankok teljesítettek jól, melyeknél akár 5%-os emelkedés is tapasztalható volt. A januári statisztikák alapján a kínai aggregátfinanszírozás, ami a hitelezési aktivitást a legtágabb mértékben méri, 545 milliárd dollárt ért el, felülmúlva a várakozásokat. A hitelezési aktivitás növekedése kedvező képet fest a gazdaság állapotáról is.

Határidős piacok

Pozitív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
A magyar ipar egy félkarú óriás
SZTORI

A magyar ipar egy félkarú óriás

Az ipari termelés szerves és meghatározó részét képezi a magyar gazdaságnak: a kibocsátásban...

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések
AGRÁR SAROK

Sorjáznak a gabonapiaci előrejelzések

A gabonapiacok mindössze gyenge hullámokat vetnek az elmúlt hetekben. A múlt héten megjelent előrejelzések a túlkínálatot támasztják alá ebben és...

2024. március 27.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben