Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

Kiábrándító GDP adat, növekvő infláció

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. február 14.   08:29

Erste kommentár GDP adatok özönlenek a világból. A japán végső olvasat jobb lett a vártnál, miközben a német adat elmaradt a várakozásoktól. Mindeközben egyre inkább gyorsuló inflációt...

Erste kommentár

GDP adatok özönlenek a világból. A japán végső olvasat jobb lett a vártnál, miközben a német adat elmaradt a várakozásoktól. Mindeközben egyre inkább gyorsuló inflációt láthatunk szerte a világban. Például a kínai árak 2,5 százalékkal emelkedtek, miközben a termelő árak 6,9 százalékkal ugrottak. Az előbbi esetében hasonlóan magas értéket 2014 közepén láthattunk. Ugyanakkor a PPI 2011-ben volt utoljára ilyen magas. Itthon is gyorsuló inflációt láthatunk januárban, 2,3 százalékot a várt 2,2-vel szemben (előző 1,8), ugyanakkor a GDP növekedés siralmas lett. Az 1,6 százalék jócskán elmarad a várt 2, s az előző negyedévi 2,2 százaléktól. Ezek az adatok nem fogják segíteni a mai kerekedést. Ugyanakkor érdemes lesz figyelni pl. a ZEW indexet 11-kor, s a többi makrogazdasági adatot is, azok után, hogy az amerikai indexek (S&P500, Dow Jones, Nasdaq) is új csúcsra mentek annak köszönhetően, hogy megvan az új pénzügyminiszter, s jöhetnek az adóreformok az USA-ban.


Itthon is új csúcsot láthattunk, ugyanakkor a ma reggeli kiábrándító GDP adat a gyorsuló inflációval nem segíti a piacot. Mindennek ellenére alapvetően oldalazásra számítunk a mai napon. A DAX esetében pedig inkább lecsorgást valószínűsítünk a tegnapi emelkedést követően.

Zöld utat kapott Amerika új pénzügyminisztere

Tovább folytatták a menetelést az amerikai részvényindexek. Az S&P500 és a Nasdaq egyaránt 0,52-0,52%-ot, a Dow pedig 0,7%-ot emelkedett, így mindhárom index ismét új történelmi csúcson zárt.


A tegnapi naptól már hivatalosan is a volt Goldman Sachs bankár, Steven Mnuchin az Egyesült Államok pénzügyminisztere. A Szenátus 53:47 arányban szavazta meg a jelöltet, aki a közeljövőben máris komoly kihívások elé áll, hiszen Trump nemrég jelentette be, hogy az elkövetkező hetekben közzéteszik az adóreformok részleteit.


A japán miniszterelnökkel való találkozáshoz hasonlóan nem hozott izgalmakat Trump és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök találkozója sem. A felek barátságos hangnemet ütöttek meg egymással, az eseményt követő sajtótájékoztatón pedig kerülték azokat a kérdéseket, melyekben a felek álláspontja nagymértékben eltér egymástól.


Ma kezdődik Janet Yellen első kongresszusi meghallgatása, mióta a novemberi választásokon a republikánusok kerekedtek felül. Yellen a Szenátus Banki Bizottsága előtt számol be a Fed elmúlt fél éves tevékenységéről, majd holnap a Pénzügyi Szolgáltatások Bizottságának ad beszámolót.

Inflációs nyomást okozhat a termelői árak emelkedése Kínában

Lejtmenetbe kapcsoltak az ázsiai piacok. A Nikkei 1,1%-ot, míg a Hang Seng és a Shanghai index csak minimálisan csökkent.


Januárban a kínai termelői árak 6,9%-kal emelkedtek év/év alapon, felülmúlva a 6,5%-os várakozást és jelentős emelkedést mutatva a korábbi 5,5%-os áremelkedéstől. A PPI emelkedését elsősorban a nyersanyagárak (olaj, vasérc) emelkedése váltotta ki. A termelői árak ilyen mértékű emelkedése akár globális termelői oldalú inflációs nyomást is generálhat.


Januárban tovább emelkedett az infláció is Kínában. A várt 2,4% helyett 2,5% lett, míg a korábbi adat 2,1% volt. Az infláció emelkedésében valószínűleg a kínai újév is szerepet játszott.


A végleges adatok szerint decemberben a japán ipari termelés 3,2%-kal bővült év/év alapon, míg az előzetes adat csak 3,0%-os növekedést mutatott.

Határidős piacok

Mind az amerikai, mind az európai határidős piacok a negatív tartományban voltak ma reggel.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Úgy jó, ha nagy?
AGRÁR SAROK

Úgy jó, ha nagy?

A magyar tejtermelés nem számít még az EU-ban sem nagynak, de a tejtermelő farmok átlagos mérete terén előkelő helyen állunk. A világban azonban...

2024. április 15.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben