Itt jelentkezhet be korábban regisztrált Erste Market hozzáférésével.
Amennyiben korábban csak hírleveleinket kapta, és nem regisztrált, akkor hozzáférését ezen az oldalon tudja aktiválni.

PIACI HÍREK

A gázszállításokról és Paksról tárgyalhat ma Putyin Budapesten

ERSTE REGGELI
ERSTE REGGELI2017. február 2.   08:32

Erste kommentár Ma reggel a lezárt területek kivételével jobban lehetett közlekedni a városban Putyin látogatása miatt, hiszen kevesebben ültek autóba. Várhatóan a 2019 utáni...

Erste kommentár

Ma reggel a lezárt területek kivételével jobban lehetett közlekedni a városban Putyin látogatása miatt, hiszen kevesebben ültek autóba. Várhatóan a 2019 utáni gázszállításokról, Paksról és hasonló kérdésekről tárgyalnak a közel félnaposra tervezett látogatás során. Habár a tárgyalások érinthetnék a MOL-t is, hiszen a cégnek van még kismértékű, napi mintegy 7.400 hordós kőolaj termelése Oroszországban a teljes 115 ezerből , de nagy valószínűséggel ennek kapcsán sem lesz komolyabb üzenet, vagyis komoly hatása sem lesz a részvénypiacra.


Tegnap a Fed a vártnak megfelelően nem változtatott az irányadó kamatrátán, ugyanis annak ellenére, hogy a gazdasági indikátorok javultak, az inflációs várakozások nem emelkedtek.


Tegnap a brit alsóház annak ellenére megszavazta a Brexitet, hogy a személyes véleményük alapján nem szavazták volna meg, de a nép akarata az első. Most a nem választott képviselőkből, a lordokból álló felsőháznál pattog a labda, amely február 20-án kezdi a törvény megtárgyalását és az elhúzódhat március 7-ig. Ugyanakkor fontos tény, hogy nem választott képviselőkről van szó, így saját lelkiismeretük szerint szavazhatnak. Különben a legfőbb aggályuk, hogy az 50. cikkely aktiválása után nincs visszaút, miközben nem tudjuk, hogy utána mi fog történni. Ha a kilépési tárgyalások kudarccal végződnek, akkor Nagy-Britanniának teljesen tiszta lappal induló csatlakozási tárgyalásokat kellene folytatnia. Mindeközben az EU csak akkor kezdené meg a tárgyalásokat, ha már az 50. cikkely aktiválva van, vagyis a jelenlegi szituáció 22-es csapdájának tűnik.


Ma reggel a JP Morgan 7.930 forintra emelte Richter célárát, ami ugyan pozitív hatással van a Richter árfolyamára, ennek ellenére valószínűleg csökkenéssel zár a BUX a mai napon. A DAX-ra negatív hatással van a Deutsche Bank és a Daimler gyenge eredménye, de amúgy is csökkenés a megfelelő út a tegnapi emelkedés után. Ne feledjük, bizonyos indikátorok szerint mind a BUX, mind a DAX korrekciós fázisban van már hetek óta. 

Felülmúlta a várakozásokat a Facebook

Kisebb emelkedéssel zárták a tegnapi napot az amerikai részvényindexek. Az S&P500 0,03%-ot, a Dow 0,14%-ot, a Nasdaq pedig 0,5%-ot emelkedett.


Az Apple után a Facebook-nak is sikerült túlszárnyalnia az elemzői várakozásokat a negyedik negyedévben. Sokan attól tartottak, hogy a mobilos alkalmazás hirdetési piaca már túlságosan telített, azonban az Instagram- és videó reklámok bevételei több mint kompenzálták ezt a tényezőt. A vállalat 8,81 milliárd dolláros árbevételen 1,41 milliárd dolláros EPS-t ért el, míg az elemzők 8,5 milliárdos árbevételt és 1,31 dolláros EPS-t vártak. Az aktív felhasználók száma továbbra is tartja a negyedéves alapú 4%-os növekedési ütemet, továbbá a felhasználók elkötelezettsége is igen magas. 2017-ben nagy beruházásokra készül a cég, főként a videó szolgáltatások, a virtuális valóság, a zenetartalmak és az adatközpontok terén. 2016-ban 4,5 milliárd dollárt költöttek beruházásokra, míg idén ez 7-7,5 milliárd dollárra nőhet. Az árfolyam kezdetben a jó hírekre 3%-ot emelkedett a piaczárás utáni kereskedésben, azonban a nagyobb jövőbeni költekezés hírére gyorsan visszaadta ezt az emelkedést.


Nem okozott meglepetést a Fed tegnapi kamatdöntésének eredménye. Az decemberben megemelt alapkamatot a 0,5-0,75%-os sávban tartotta a jegybank, amire a piac is előzetesen számított. A Nyíltpiaci Bizottság optimista a gazdasági növekedéssel kapcsolatban, és véleményük szerint az infláció az alapkamat megfontolt és fokozatos emelése mellett is el fogja érni a Fed 2%-os célját.


Továbbra is jó képet fest az ipari szektor helyzete a tengerentúlon. A Markit feldolgozóipari beszerzési menedzser index a vártnak megfelelő 55 pont lett januárban az előző havi 54,3 pontos értékhez képest. Ez 2015 márciusa óta nem látott rekordot jelent, és különösen jó jel, hogy az új megrendelések komponens 57,4 pontra nőtt a decemberi 55,8-as érték után.


Az ISM feldolgozóipari index is hasonlóan jó képet mutat, ugyanis 56 pont lett az index értéke januárban az 55 pontos várakozásokkal szemben. Ez 2014 novembere óta nem látott csúcsot jelent.

Holnap újraindul az élet a kínai tőzsdén

Lekonyultak az ázsiai piacok. A Nikkei 1,2%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot csökkent. Holnap egyhetes kihagyást követően újra kinyit a shanghai tőzsde is. A hongkongi tőzsdén kimondottan alacsony volt a kereskedési volumen, a befektetők valószínűleg már a shanghai tőzsde holnapi nyitását várják.


A japán 10 éves kötvények hozama minimálisan, de tovább növekedett. Ezzel pedig a befektetők tesztelik, hogy a japán jegybank meddig tolerálja a hosszú hozamok emelkedését. A jelenlegi 12 bázispont a legmagasabb hozam, mióta szeptemberben a BoJ bevezette, hogy a hosszú hozamokat 0% környékén horgonyozza.

Határidős piacok

Negatív hangulat uralkodott a határidős piacokon ma reggel.

Decemberhez képest javultak a MOL marzsai

A MOL csoportszinten 6,3 dollár/hordós finomítói marzsot ért el, ami javulás a decemberi 5,4 dolláros értékhez képest. A petrolkémiai marzs is enyhén emelkedett hó/hó alapon. 483 euró/tonnás marzsról számolt be a MOL, míg decemberben ez csak 471 euró/tonna volt. A hó/hó alapú javulás ellenére a negyedik negyedévi átlagtól (6,6 dollár/hordó és 702 euró/tonna) így is elmaradtak a januári értékek.

Érdeklődik a részletek iránt? Kérjen visszahívást és szakértőnkkel egyeztethet a termékkel kapcsolatban.
Lassított a jegybank
SZTORI

Lassított a jegybank

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt
VÁLLALATELEMZÉS

Gloster: A magasabb marzsú üzletágak gyengébb teljesítménye húzta vissza az eredményt

A Gloster 10,3 milliárd forintos korrigált árbevételről és...

Veszélyes az aszály
AGRÁR SAROK

Veszélyes az aszály

Virágzik a repce, a szántóföldek legszebb arcukat mutatják ezekben a hetekben. Az őszi vetésű növények állapota jó. Fejlődésük hetekkel előrébb...

2024. április 19.

Az Erste Befektetési Zrt. (székhelye: 1138 Bp., Népfürdő utca 24-26., 8. emelet; "az Erste") EZEN oldalon található adatkezelési tájékoztató ismeretében, a "Mentés" gomb megnyomásával egyértelműen és kifejezetten hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat kezelje abból a célból, hogy az Erste Befektetési Zrt. részemre az általa nyújtott befektetési szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön, az adatkezelési tájékoztatóban foglalt időtartamig.

A "Mentés" gombra való kattintással továbbá hozzájárulok ahhoz, hogy az Erste Befektetési Zrt. az Erste Bank Hungary Zrt. (1138 Bp., Népfürdő utca 24-26.; a „Bank”) részére a jelen regisztráció során megadott valamennyi személyes adatomat továbbítsa annak érdekében, hogy a Bank részemre az általa nyújtott pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos gazdasági reklámot közvetlen üzletszerzés módszerével küldjön a Bankoldalon található adatkezelési tájékoztatójában foglaltak szerint az ott meghatározott időtartam alatt.

Erste tájékoztatását elfogadom, miszerint Erste a személyes adataimnak feldolgozásával az Idealap Kft.-t bízta meg adatfeldolgozási szerződés keretében.

Ezen felül tudomásul veszem, hogy jelen hozzájárulásomat akár az info@ersteinvestment.hu címre küldött nyilatkozatommal, akár a 06-1-2355-151 telefonszámon az Erste ügyfélszolgálatán, akár személyesen bármelyik Erste bankfiókban bármikor korlátozás és indokolás nélkül visszavonhatom.

Rendben